Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sensommarsemester. Del 2. Kos, Leros & Lipsi.

Fredag 28/8
Vaknade kl 5 och studerade åter vaknande romer i hamnen vid den lilla piren rakt utanför vår balkong.

Första strandbesöket på Kos stadsstrand. Gratis solstolar utan förpliktelser men det moraliska ansvaret gjorde att vi nödgades intaga öl på tillhörande taverna.

 

Stranden i Kos stad.

Kos stadsstrand från balkongen.

 

 

Lunch på Agkyra taverna bestånde av squashbollar och xorta. Trevlig personal och snabb service. Glass till efterrätt utan att vi beställde. Kostnad 21€ med en karaff vin och en liter flaskvatten.

C badade första gången på denna resa.

Siesta och besökte åter hamnen för att beskåda utflyktsbåtarnas återkomst. Satt sedan på balkongen och njöt av utsikten mot hamn och Turkiet, 27 grader varmt kl 19.

Lördag 29/8
En städad demonstration genomfördes av många flyktingar som gick längs hamnpromenaden med plakat med önskan om dokument för vidare transport.

Lunch på restaurang Yorgos med smårätter och följda av goda grillade fiskar.

Åter till hotellet för att senare möta Lena, en kalimeravän från Uppsala, en stund under eftermiddagen. Vi förtärde ouzo och meze på en servering, nära vårt hotell. God måltid och trevligt återseende.

Skön kväll med fullmåne över borgen.

Leros

Söndag 30/8
Packade och skulle beställa taxi när värden Paris kom och hävdade bestämt att han skulle skjutsa oss till färjeterminalen. Snabbfärjan skulle ta oss till Agia Marina på Leros men den gick istället till Lakki.

Värdinnan Elpida på vår inkvartering Kavos i Pandeli fanns, till vår förvåning, på plats i Lakki och skjutsade oss "hem" till Kavos.

Båten skulle egentligen ha anlänt till Agina Marina men ändrades i sista stund. Efter uppackning åt vi lunch på ouzerian Tzouma vid stranden. Därefter bad, proviantering och siesta. Balkongsittning och sedan ouzo i vägkorsningen, numera av oss döpt till gubbhörnan, där vi studerade vardagslivet. Middag på Zorba med grekisk sallad och spenatpaj. Hem till balkongen för att beundra fullmånen. Endast tre rum bokade på Kavos.

Måndag 31/8
Sedvanlig frukost med färskt bröd på balkongen och sedan bad vid Tzouma taverna där vi åt friterad bläckfisk, en portion med grönsaker hade räckt, vi lär oss kanske. Parasoll och solstol gratis. Hem för siesta.

Tisdag 1/9
Åkte taxi in till Agia Marina och drack öl på hamnkafé och studerade folklivet. De fåtal flyktingar som fanns bjöds på bröd, vatten och korvar. Man kan hoppas att korvarna inte innehöll fläskkött eller att flyktingarna inte var rättroende muslimer. Tillbaka till Pandeli och tillbringade resten av dagen på stranden. Det finns nya och bra solsängar med parasoll på kafé Ammos, gratis om man förtär något. Lunch på Tzouma, rödbetssallad och saganakiost. Åter på rummet för klädtvätt och siesta. Middag på strandtaverna.

Onsdag 2/9
Åter på stranden, sol och bad. Ännu en lunch på Tzouma, kalamares och en portion med grönsaker.

Jättegoda lammkotletter till middag på Droussia.

Lipsi

Torsdag 3/9
Betalade och diskuterade båttider med värdinnan Elpida på Kavos. 135 euro för 3 nätter. Lite dyrt för den standarden. Bestämde oss för båten Anna Express från Agia Marina kl 15.30 till en total kostnad av 20 euro. Lugn båtresa till Lipsi, mottogs av hela familjen på Galini där vi bokat rum nr 4. Detta rum, med 3 sängar, har den bästa utsikten mot staden och hamnen medan rum 3 har en avskiljande vägg mellan balkongerna men den begränsar inte utsikten nämnvärt.

 

Utsikt mot Lipsi stad från rum 4 på Galini Rooms.

Utsikt mot Lipsi stad från rum 4. Värdens fiskebåt närmast vid kajen.

 

 

C gick och handlade. Middag på Yannis, utsökt lamm i ugnen med tillhörande ugnspotatis. Många gäster.

Fredag 4/9
Anna Express avgick tidigt, Nisse kom och gick vid 9-tiden.

Förmiddagsöl på Calypso. Provianterade på Supermarket. Värdinnans dotter knackade på dörren och höll fram en tallrik med sex nyfriterade fiskar och en tallrik med grönsaker och undrade om vi ville ha? Vi tackade givetvis JA under glada utrop. Siesta och bad i den närliggande viken Liendou, en utmärkt och långgrund vik. Ofta finns många grekiska familjer där. Solsängar och parasoller finns inte men ett antal träd ger skugga.

En minibuss avgick flera gånger per dag till stränderna Katsadia och Platys Gialos. Taxi finns också.

Middag på Pefkos, mör get och välgrillad lammkotlett.

Vid tidigare besök på Lipsi har det alltid varit partaj/bröllop på Calypso med hög musik natten mot lördag, så även i år. Med stängda dörrar och med AC-n på är det inga problem.

 

Lipsi på Kalimera »


Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera