Resa till Aten, Mykonos, Naxos & Santorini. Del 1.

Vi visste att vi ville ö-luffa, vilket vi aldrig gjort trots många resor till Grekland och snart ett halvt sekel fyllda. Ankomst- och avreseort i Grekland samt datumen bestämde vi delvis efter flygtidtabell och -pris som vi hittade via internet. Hotell i Aten var bokat men resten skulle vi boka allteftersom under resan, då rutten inte var huggen i sten.

17 juni landade vår Aegean Airlines-kärra i tid i Aten. För er som är osäkra på det bolaget kan vi säga att det kändes som att flyga med SAS, dvs tajta säten, ok service och en matlåda ingick i priset – dock det viktigaste: bra flygplan.

Vi kom till Hotel Apollo på 10, Acilleos str, som ligger drygt 100m från Metaxourgio t-banestation vilket är tredje station efter Syntagmastationen. Hotellet hade vi bokat via hotels.com och är beläget vid en trafikerad gata. Ska du bo där så begär rum med utsikt över Acropolisklippan (ingen garanti, men vi fick det på sjätte våningen) så störs ni inte av trafiken.

 

Acropolisklippan. Aten.

Acropolisklippan inzoomad - i verkligheten var det längre ifrån.

 

 

Området är något ruff med en del personer med drogrelaterade problem nattetid, men det är storstäder av idag. Trots nån sen kväll gick vi lugnt i området utan att nånting alls hände – inte ens minsta trafikolycka. Vill ni bo tryggare, men dyrare, så boka Psyrri- eller Plakaområdet.

Vi såg Acropolisklippan på avstånd från hotellets takterass som även har en otrolig utsikt in mot stan samt dess norra förorter.

En gatukorsning nedanför vårt rum drog till sig våra blickar, speciellt som gatan asfalterades andra natten och arbetet inte var klart när morgonrusningen satte fart. En hysteriskt visslande och viftande trafikpolis försökte få allt att flyta – ja ni kan tänka er resten…

 

Trafiken i Aten.

Trafiken.

 

18 juni och första dagen var målet Acropolisklippan och Parthenon så klart. Vi köpte biljetter till en hopon-hopoff buss, vilket rekommenderas om man vill hålla sig ovan jord, men annars är t-banan i centrala Aten väldigt fräsch.

En kort promenad vid Plaka samt kall dryck innan klättringen uppför klippan påbörjades. Däruppe bjuds det verkligen på känslan av historiens vingslag som endast kan upplevas på plats. En vidunderlig utsikt över hela Aten som aldrig verkar ta slut i fjärran, som på bilden vyn med Herod Atticus Odeum i förgrunden.

 

Herod Atticus Odeum. Aten.

Herod Atticus Odeum.

 

Därefter fortsatte vi med lunch i Plaka och sen vidare med sightseeing i Aten med hopon-hopoff buss, men vi råkade ta fel i hastigheten och hamnade på den som går ut till Pireus. Ja ja bara att sitta lugnt och njuta av att man har semester. Tillbaks på rätt buss så rullade den in mot nya områden i city och till olympiska arenan från 1896, Panathinaiko Stadium.

 

Olympiska arenan i Aten från 1896.

Olympiska arenan från 1896.

 

Fantastisk arena som tydligen numera rymmer ca 45 000 personer, mot år 1896 då det fanns plats för 80 000 personer. Hur den minskningen har gått till kan man undra då antalet rader med sittplatser i marmor verkar vara detsamma då som nu? Moderna människan måste vara bredare än den gamle greken….

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera