#21
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Citat:
hick! |
#22
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Tja, man får en roligare dag.
|
#23
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Det er en (liten) stekepanne, rett og slett.
|
#24
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Jag har svårt att höja alla grekiska resaurangers anrättning av saganaki till skyarna. På de sämsta av ställen doftar anrättningen "rätt", ser för övrigt ut som en ensam förstorad fiskpinne, smakar minimalt och är i konsistens att likna vid en tunn skiva välpressad frigloit - styggt sagt! Frågan är om de inte har "micrat" eländet eller om råvaran är av för mig inte önskvärd art, dvs. hushållsost med låg fetthalt.
På de bästa av ställen - Arne nämner ett - märks omedelbart att man lagt viss omsorg vid tillagandet och val av råvara, vilket resulterar i att de saganakin smakar himelskt. Tyvärr har det med åren blivit färre "ställen" som serverar riktigt bra saganaki. Vi har två mätinstument för att klarlägga om en restaurang är bra; saganaki och fyllda tomater. Klarar den "provet" är sannolikheten mycket hög att den är bra i övrigt. Min undran är; använder grekiska restauranger olika ostsorter till saganaki? /Anders |
#25
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Citat:
Eva |
#26
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Javisst. Alle faste oster kan brukes til saganaki. En gresk venninne bruker bare kefalotiri eller graviera når hun lager saganaki. Jeg synes det blir veldig godt, særlig med en smaksrik graviera.
|
#27
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Jag gillar graviera bäst men ostsaganaki blir också gott på en vällagrad grevé eller Västerbottensost men visst beror slutresultatet mycket på hur osten smakar och anrättningen tillagas.
Eva |
#28
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Citat:
Hemma friterar jag ej men dock "panerar", steker och sedan avslutar vi med en Metaxa-flambering. Berätta gärna vad du gjort med Osten och vad du tyckte! //Guhawi |
#29
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Låter inte så dumt, flottyrsmet ska ju tillredas med öl om jag inte mins fel. Håller med tidigare skribenter, om att saganaki avnjutes bäst i Grekland. Den vi serverade var av Gravieraost. Alldeles underbar!
Har också undrat över saganaki som benämning eftersom jag också stött på alla möjliga varianter, feta saganaki, mussel saganaki räksaganki mm. Tror inte att det har med formen den tillagas i att göra eftersom ostsagankin friteras och lagas inte i ugn... Någon annan som grubblat på detta och ev har ett svar? |
#30
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Citat:
Hvis du ikke tror meg tror du kanskje på denne forklaringen, hentet fra wikipedia: Saganaki: fried cheese; the word "saganaki" means a small cooking pan, and can be applied to many other foods. Senast redigerad av Admirala den 2008-03-07 klockan 16:40. |
#31
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Admiralas förklaring av vad saganaki betyder är helt korrekt.
Eva |
#32
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Som sagt bara vad jag trodde, inte visste. Man lär sig något nytt varje dag.
|
#33
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Snacka om att man får mycket tips här, vad kul!
Har fortfarande inte tillagat min Saganaki, hade tänkt att göra det ikväll som ett snacks till Let´s dance, men nu är jag så mätt efter middagen så det får nog vänta någon dag. Dessutom har jag en flaska av det nya grekiska vinet Mountain sun hemma som ska bli spännande att smaka, så det passar ju bra att prova det också på en gång, lite grekisk musik till också så kan man drömma sig bort! Konstigast av allt var nog tipset att marinera i öl :-) , men vem vet det kanske blir riktigt smarrigt! |
#34
|
||||
|
||||
Sv: Saganaki
Det där med osten och marinera den i öl....jag har marinerat mig själv i några öl i kväll på after work, men glömde osten!
Kallas det saganaki då med!? |
#35
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Hej alla Greklandsvänner!
Vi brukar skära vår ost i ca 1 cm tjocka skivor. Lägga den i en marinad av pressad citron, olivolja, vitlök, svartpeppar och rosmarin. Den bör ligga minst 1 tim. Sen steker vi den i teflonpannan och avnjuter tillsammans med en sallad. Man kan ha en vanlig grönsallad men vi brukar slänga i några räkor och sockerärtor också. Det blir jättegott! /Gunilla |
#36
|
|||
|
|||
Sv: Saganaki
Håller med er som tidigare skrivit att både smak och kvalitet på Saganakin kan variera mycket mellan olika tavernor.
Den godaste saganakin, enligt vår smak, görs på Graviera och den har vi ätit på Naxos. Vi brukar numera bedöma tavernan efter hur god deras saganaki är. Är den riktigt bra så återkommer vi som gäster. Har provat flera olika recept här hemma men det finns inget som går upp mot att äta den på plats i grekland. Kicki |
|
|