Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #21  
Gammal 2008-03-07, 09:09
Ioslinas avatar
Ioslina Ioslina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Ort: Västerås
Inlägg: 1 065
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
En grek jag känner brukar "marinera" osten i öl innan den steks, smakar himmelskt.
om man inte har osten hemma, men bara öl, hur gör man då?
hick!
Svara med citat
  #22  
Gammal 2008-03-07, 09:14
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 783
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av Ioslina Visa inlägg
om man inte har osten hemma, men bara öl, hur gör man då?
Tja, man får en roligare dag.
Svara med citat
  #23  
Gammal 2008-03-07, 10:01
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av Liselotte Visa inlägg
Vad betyder egentligen saganaki?
Det er en (liten) stekepanne, rett og slett.
Svara med citat
  #24  
Gammal 2008-03-07, 10:05
AndersK AndersK är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Inlägg: 759
Standard Sv: Saganaki

Jag har svårt att höja alla grekiska resaurangers anrättning av saganaki till skyarna. På de sämsta av ställen doftar anrättningen "rätt", ser för övrigt ut som en ensam förstorad fiskpinne, smakar minimalt och är i konsistens att likna vid en tunn skiva välpressad frigloit - styggt sagt! Frågan är om de inte har "micrat" eländet eller om råvaran är av för mig inte önskvärd art, dvs. hushållsost med låg fetthalt.

På de bästa av ställen - Arne nämner ett - märks omedelbart att man lagt viss omsorg vid tillagandet och val av råvara, vilket resulterar i att de saganakin smakar himelskt. Tyvärr har det med åren blivit färre "ställen" som serverar riktigt bra saganaki.

Vi har två mätinstument för att klarlägga om en restaurang är bra; saganaki och fyllda tomater. Klarar den "provet" är sannolikheten mycket hög att den är bra i övrigt.

Min undran är; använder grekiska restauranger olika ostsorter till saganaki?

/Anders
Svara med citat
  #25  
Gammal 2008-03-07, 10:22
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
En grek jag känner brukar "marinera" osten i öl innan den steks, smakar himmelskt.
Min son använder också öl när han friterar men receptet kan jag inte. Fungerar dock bra med en djup kastrull. Redan när sonen var i tonåren bjöds vi andra i familjen på goda friterade räkor och det var han som gjorde de friterade rätter på vår sista kalimera umefest.

Eva
Svara med citat
  #26  
Gammal 2008-03-07, 12:30
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av AndersK Visa inlägg
Min undran är; använder grekiska restauranger olika ostsorter till saganaki?
Javisst. Alle faste oster kan brukes til saganaki. En gresk venninne bruker bare kefalotiri eller graviera når hun lager saganaki. Jeg synes det blir veldig godt, særlig med en smaksrik graviera.
Svara med citat
  #27  
Gammal 2008-03-07, 13:03
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Saganaki

Jag gillar graviera bäst men ostsaganaki blir också gott på en vällagrad grevé eller Västerbottensost men visst beror slutresultatet mycket på hur osten smakar och anrättningen tillagas.

Eva
Svara med citat
  #28  
Gammal 2008-03-07, 13:06
Guhawis avatar
Guhawi Guhawi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Furulund
Inlägg: 49
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Vår absoluta favoritsaganaki, den avnjuter vi på den lilla tavernan vid Lambi-stranden på Patmos.

Saganakin är ställets specialitet och flamberas vid bordet. Vansinnigt god!!

http://www.sendpix.com/albums/08030623/ooosqveetv/

Arne
Vi fick Saganakin friterad och sedan flamberad vid bordet på Kos, den absolut bästa saganakin någonsin.
Hemma friterar jag ej men dock "panerar", steker och sedan avslutar vi med en Metaxa-flambering.

Berätta gärna vad du gjort med Osten och vad du tyckte!

//Guhawi
Svara med citat
  #29  
Gammal 2008-03-07, 15:50
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Saganaki

Låter inte så dumt, flottyrsmet ska ju tillredas med öl om jag inte mins fel. Håller med tidigare skribenter, om att saganaki avnjutes bäst i Grekland. Den vi serverade var av Gravieraost. Alldeles underbar!
Har också undrat över saganaki som benämning eftersom jag också stött på alla möjliga varianter, feta saganaki, mussel saganaki räksaganki mm. Tror inte att det har med formen den tillagas i att göra eftersom ostsagankin friteras och lagas inte i ugn... Någon annan som grubblat på detta och ev har ett svar?
Svara med citat
  #30  
Gammal 2008-03-07, 16:38
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Saganaki

Citat:
Ursprungligen postat av litentuva Visa inlägg
Tror inte att det har med formen den tillagas i att göra eftersom ostsagankin friteras och lagas inte i ugn...
Tro hva du vil, men navnet har med formen å gjøre. Ostesaganaki lages ofte i stekepanne/stekeform. Den kan både stekes i olje på panne og bakes i ovn.

Hvis du ikke tror meg tror du kanskje på denne forklaringen, hentet fra wikipedia:
Saganaki: fried cheese; the word "saganaki" means a small cooking pan, and can be applied to many other foods.

Senast redigerad av Admirala den 2008-03-07 klockan 16:40.
Svara med citat
  #31  
Gammal 2008-03-07, 16:46
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Saganaki

Admiralas förklaring av vad saganaki betyder är helt korrekt.

Eva
Svara med citat
  #32  
Gammal 2008-03-07, 16:50
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Saganaki

Som sagt bara vad jag trodde, inte visste. Man lär sig något nytt varje dag.
Svara med citat
  #33  
Gammal 2008-03-07, 18:46
ALba ALba är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2007
Ort: Luleå
Inlägg: 76
Standard Sv: Saganaki

Snacka om att man får mycket tips här, vad kul!
Har fortfarande inte tillagat min Saganaki, hade tänkt att göra det ikväll som ett snacks till Let´s dance, men nu är jag så mätt efter middagen så det får nog vänta någon dag. Dessutom har jag en flaska av det nya grekiska vinet Mountain sun hemma som ska bli spännande att smaka, så det passar ju bra att prova det också på en gång, lite grekisk musik till också så kan man drömma sig bort!

Konstigast av allt var nog tipset att marinera i öl :-) , men vem vet det kanske blir riktigt smarrigt!
Svara med citat
  #34  
Gammal 2008-03-07, 23:02
Ioslinas avatar
Ioslina Ioslina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Ort: Västerås
Inlägg: 1 065
Standard Sv: Saganaki

Det där med osten och marinera den i öl....jag har marinerat mig själv i några öl i kväll på after work, men glömde osten!

Kallas det saganaki då med!?
Svara med citat
  #35  
Gammal 2008-03-08, 09:16
uggelbo uggelbo är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2005
Ort: Fagersta
Inlägg: 85
Standard Sv: Saganaki

Hej alla Greklandsvänner!
Vi brukar skära vår ost i ca 1 cm tjocka skivor. Lägga den i en marinad av pressad citron, olivolja, vitlök, svartpeppar och rosmarin. Den bör ligga minst 1 tim. Sen steker vi den i teflonpannan och avnjuter tillsammans med en sallad. Man kan ha en vanlig grönsallad men vi brukar slänga i några räkor och sockerärtor också. Det blir jättegott!
/Gunilla
Svara med citat
  #36  
Gammal 2008-03-08, 09:29
kize kize är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 490
Standard Sv: Saganaki

Håller med er som tidigare skrivit att både smak och kvalitet på Saganakin kan variera mycket mellan olika tavernor.
Den godaste saganakin, enligt vår smak, görs på Graviera och den har vi ätit på Naxos.
Vi brukar numera bedöma tavernan efter hur god deras saganaki är. Är den riktigt bra så återkommer vi som gäster.
Har provat flera olika recept här hemma men det finns inget som går upp mot att äta den på plats i grekland.
Kicki
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT