![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Har skickat ungefär samma recept till din chat!
Gunilla |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Papoutsakia - små skor. Aubergine, köttfärs, tomat, gul lök, olja, feta, basilika, vitlök, s.o.p.
Har man inte köttfärs, blir det vegetariska små skor. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Vegetariska små skor.. låter väldigt gulligt..
![]() Jag har faktiskt i tankarna att göra just Papoutsakia i veckan som kommer.. med köttfärs då.. är ju SÅ gott.. ![]() quote=sjöborren;216666]Papoutsakia - små skor. Aubergine, köttfärs, tomat, gul lök, olja, feta, basilika, vitlök, s.o.p. Har man inte köttfärs, blir det vegetariska små skor.[/quote] |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Vi gör gärna persisk mat hemma, och de tycks gilla aubergine lika mycket som grekerna. Här är vår mycket förenklade version av persisk aubergineröra.
Skala aubergine, skär den i lagom stora och tjocka stavar, ska man bara göra en liten omgång funkar det fint att steka i olja på spisen. Vill man göra mer, och kanske tänker lite på fetthalten, stek en stor sats i ugnen på väl oljad förvärmd plåt, pensla också auberginestavarna. Ugnsstek ca 10-15 min 175-200 gr. De ska vara mjuka och ha fått färg. Finhacka under tiden färsk lök och färsk vitlök efter smak, tänk bara så att vitlöken inte tar över den milda auberginesmaken... Puttra i olja på låg värme, ska inte ta färg. Vänd ner auberginestavarna i löken, i en stor stekpanna/traktörpanna. Tillsätt krossad eller passerad tomat (färska skalade går givetvis utmärkt ![]() Och så på slutet, gör en "öppning" i aubergineröra och knäck i ett par ägg. Låt äggen stelna i mitten av aubergineröra. Servera med gott torrt basmatiris, gärna gjort på persiskt vis så att man kan knapra på den goda skorpan som blir i botten ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Skulle man kunna få receptet på ris lagat på persiskt vis? Låter gott!
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Men, så här gör jag: Mät upp ett glas ris per person, skölj riset väl, flera ggr tills vattnet i det närmaste är klart (detta för att få bort överskottsstärkelse som gör riset klibbigare). Lägg sedan riset i blöt, gärna redan på morgonen om du ska äta det på kvällen, men det går med kortare tid. Därefter hälls vattnet av. Koka upp vatten i en stor kastrull med vid och tjock botten, salta rikligt. När vattnet kokar häll i riset. Att koka riset lagom länge är tricket och beror både på risets kvalitet och hur länge det legat i blöt... Testa genom att smaka på det, tar ca 5 min!, det ska vara väl al dente, bryter man det ska det ha en liten, liten vit kärna. Låt riset rinna av i en sil. Skölj ur kastrullen. Häll i rikligt med olja, ska vare en bottenskyla, värm tills den är ordentligt het. Häll nu i riset (akta så det inte skvätter ![]() ![]() Färdigt! Skrapa försiktigt ur riset. I botten finns nu, om du lyckats... en härligt gyllene skorpa, som bryts sönder och serveras bredvid. Ja, nån snabbmat är det ju inte direkt. Och ofta behöver man öva några ggr innan man får det perfekt. ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Karin som levt ett långt och mycket händelserikt liv... ![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Åh, det låter gott! Vilken olja skall man använda? JAg har hört talas om smör också, och det låer nästan änu godare. Nu blev jag hungrig!
|
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Jag använder en helt neutral olja. Men sen serverar jag å andra sidan alltid smör TILL riset som får smälta ner på tallriken ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Karin |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Tack alla för fina recept.
Nu ska här lagas grekiskt mat i vår nya kök.Inviger den nya spisen snart ![]() Så roligt med ett nytt kök ! Tänk att den första måltiden blev grekiskt här i vårt drömhus i Sjöbo. Birgitta |
![]() |
|
|