![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Att höra om denna matlagning rör till tårar. Men hur ska det gå att leva i Grekland utan Jansson ? Här i Prag har jag hittat något som liknar ansjovis till Jansson för att bjuda vänner på något riktigt svenskt, men i mitt senaste boende har jag inte ugn.
(Men däremot finns det en uppsjö med milda inläggningar av skarpsill, i olja med olika kryddningar, dom bästa har bilden av Oskar den II:e på sig.) "Svareno vino" blir det , glögg som kokas med anisstjärna, nejlikor och hel kanel. Den bjuder man på i små gatustånd hela året. Inget julbord existerar här (men "svedsky stol" - svensk bord - alltså gående bord, är ett begrepp) , och centrum i julmaten är karpen, som säljs levande ute på gatan i stora kar, där man också slaktar den . Det ska vara karpkotletter med knödel och rödkål. Rödkål är ett måste för mig i julmaten, den väcker ensam alla minnen av barndomens julbord. Riktig gammalbömisk mat är fläsklägg med en halv anka ovanpå , korvar , knödel och rödkål, allt på en tallrik, den äter man hela året. (Gärna komagesoppa som förrätt.) (Knödel är skivor av ett slags degigt men ändå luftigt bröd.) Någon riktigt inlagd sill finns inte (utan en stor rullad sill med skinn i en lag som mest smakar ättika), ibland fuskar jag och går och köper riktig svensk inlagd sill på IKEA, den finns ju i så många varianter! Dopp i gryta och sparrisomelett är också ett måste, men det har jag fått vara utan i många år. "Svedsky masove koulati" - svenska köttbullar - är också ett begrepp, man köper köttfärskulorna färdigrullade i genomskinliga plastformar, och steker själv. Själv brukar jag köpa små frysförp. från Findus som det står "Persilja" eller "Gräslök" på riktigt svenska på. På julnatten lagade en vän en gång soppa på rökt fläsklägg , vilket skulle vara något riktigt tradtionellt tjeckiskt. God Jul. Senast redigerad av lugnagatan den 2010-12-19 klockan 21:00. Anledning: rättar |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Och till alla älskare av Janzons kommer här receptet på egenhändigt marinerad Anjovis á la Bengt Sändh. Han kan visst mer än sno ihop trevliga trudelutter
![]() Anjovis Ingredienser: 1,5 kg Skarpsill (eng: Whitebait, grekiska: Marida) 4 dl Socker 2,5 dl Salt 1 tsk mald kryddpeppar ½ tsk mald svartpeppar ½ tsk malda nejlikor 1 tsk malda lagerblad *Det går säkert lika bra med strömming, men det kan ta lite längre tid, då strömmingen är en något större fisk. Dock av samma släkte. Metod: Använd en 4-5 liters hink med tättslutande lock. Blanda socker salt och kryddor och börja med ett lager av krydd-blandningen i botten på hinken. Lägg ett lager orensad fisk och varva sedan fisk och kryddor. Avsluta med ett lager kryddor. Sätt på locket och ställ ner hinken i ett hörn på köksgolvet. Efter ett dygn, badar fisken i sin egen vätska. Om vätskan inte täcker fisken helt, fyll på med lite vatten tills den gör så. Rulla hinken lite en gång per dygn. Efter ca 14 dagar gör man ett första prov. Filéa en fisk och se om den har rätt konsistens. Om den då är lite för hård, vänta ett par dygn till. När ansjovisen är färdig, filéa den och lägg den i en plastask med lock. Börja med lite olivolja i botten och olja sedan mellan varje lager. Avsluta md olja, så att filéerna täcks. Oljan gör att inget syre kommer till fisken och den håller sig hur länge som helst i kylskåp. Smaklig måltid! //Kikh |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tack i alla fall för detta recept. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Klart du kan leva utan Jansson i Grekland
![]() Intressant det du skriver om maten i Prag och att svensk mat har fått sånt fäste där...fast söker man så finner man kanske. ![]() GOD JUL! |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Man kan leva utan både Jansson och lutfisk i Grekland men har man kompisar i Sverige så går det att fixa. Är det något ni saknar och vill ha nerskickat så säg bara till!
GOD JUL! |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Jag vill ha gravad och kallrökt lax, senapssill och inlagd sill. Några fina räkor, löjrom. Och om jag orkar, köttbullar, prinskorv och skinka.
Och på kvällen skall man äta risgröt lagat i ugnen, med lite smör på ytan så det blir knaprigt... det lagade alltid mor på julafton. Och så tänker jag lite på mor och våra jular när vi var små, hur skönt och tryggt livet var... |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Många av mina barndoms jular firades i mormors och morfars hus i Gunnarsdjupträsk med massor av god mat och skinka från egna grisar. Vacker och vit jul på landet slår det mesta.
Idag har jag inte så många måsten när det gäller julmaten men lite skinka, älgfärsköttbullar, löksill, mandelpotatis, gott tunnbröd och lagrad ost har jag svårt att vara utan. Kalixlöjrom, ungsbakade rödbetor med chévre eller monte enebro kan jag nog också tänka mig. Jämtländskt julöl till maten och en liten likör till kaffet på kvällen blir det nog också. Min mor och mormor bakade alltid många kakor något som jag inte alls hinner med eller prioriterar. Manderformar med lite skivad banan, en klick grädde och lite hjortronsylt känns dock som en familjetradition jag inte gärna är utan. Blir det tid över bakar jag gärna en sats av mammas goda toscakaka och en mannagrynsjulpudding med kanel. Eva |
#9
|
|||
|
|||
![]()
...och här är en som kommer och svär i kyrkan....Vi gillar inte julmat
![]() ![]() Vi äter sen massor av år en trerätters middag på julafton med en alldeles bestämd förrätt, samma varje år bestående av en slags löjromstoast med botten av boursinost och sedan cheddarost på , gratinerad i ugnen. Som huvudrätt någon god kötträtt och till efterrrätt den absolut obligatoriska hemlagade punchglassen. Denna tradition har även barnen tagit med sig till sina hem och TÄNK, deras respektive hade också släppt julbordet så det blev inga problem där ![]() Sill äter vi någon annan dag och blir vi bjudna på julbord så väljer vi en eller två saker... Lissi |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Yanna |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Nu har jag i allafall lyckats gora knack for forsta gangen sen flytten. Det gick utmarkt med honung, och jordnotter istallet for mandel balanserar smaken. Till min forvaning hittade jag knackformar pa IN.KA, hutlost dyra forstass. Mer forvanad blev jag nar jag sag att de ar svensk-tillverkade... Hur som helst gick det rackarns snabbt att gora knack i ar, sa snabbt att jag knappt hann med att skopa den i formar...
Nu har jag kottbullar, prinskorv, rodbetssallad, mjuk pepparkaka och knack klart i kylen. Ett rejalt stycke lamm-fiol vantar pa ugnen och det hinner nog bli mer gott innan julafton. //Kikh |
#12
|
|||
|
|||
![]() Jag förstår precis vad du menar här. Men jag flyttade inte utomlands för att finna det svenska, snarare tvärtom, men efter åren gått har jag inte undgått att lägga märke till hur mycket som är svenskt, fast tjeckerna själva inte tänker på det själva som något utländskt, de ser tvärtom allting som väldigt tjeckiskt - även det som tagits in i deras kultur från andra länder ser dom som tjeckiskt. (På det sättet är de mer svenska än svenskar , om du förstår vad jag menar ... ![]() Jag hade tänkte utveckla det här lite mer till julafton på Cafe Kalimera.... ![]() |
![]() |
|
|