Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Off Topic > Mat & Dryck (ej grekisk)

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-12-19, 20:58
lugnagatan lugnagatan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2010
Ort: Kreta
Inlägg: 539
Standard Sv: Julmat

Att höra om denna matlagning rör till tårar. Men hur ska det gå att leva i Grekland utan Jansson ? Här i Prag har jag hittat något som liknar ansjovis till Jansson för att bjuda vänner på något riktigt svenskt, men i mitt senaste boende har jag inte ugn.
(Men däremot finns det en uppsjö med milda inläggningar av skarpsill, i olja med olika kryddningar, dom bästa har bilden av Oskar den II:e på sig.)

"Svareno vino" blir det , glögg som kokas med anisstjärna, nejlikor och hel kanel. Den bjuder man på i små gatustånd hela året.
Inget julbord existerar här (men "svedsky stol" - svensk bord - alltså gående bord, är ett begrepp) , och centrum i julmaten är karpen, som säljs levande ute på gatan i stora kar, där man också slaktar den .
Det ska vara karpkotletter med knödel och rödkål. Rödkål är ett måste för mig i julmaten, den väcker ensam alla minnen av barndomens julbord.

Riktig gammalbömisk mat är fläsklägg med en halv anka ovanpå , korvar , knödel och rödkål, allt på en tallrik, den äter man hela året. (Gärna komagesoppa som förrätt.)

(Knödel är skivor av ett slags degigt men ändå luftigt bröd.)

Någon riktigt inlagd sill finns inte (utan en stor rullad sill med skinn i en lag som mest smakar ättika), ibland fuskar jag och går och köper riktig svensk inlagd sill på IKEA, den finns ju i så många varianter!

Dopp i gryta och sparrisomelett är också ett måste, men det har jag fått vara utan i många år.
"Svedsky masove koulati" - svenska köttbullar - är också ett begrepp, man köper köttfärskulorna färdigrullade i genomskinliga plastformar, och steker själv.

Själv brukar jag köpa små frysförp. från Findus som det står "Persilja" eller "Gräslök" på riktigt svenska på.

På julnatten lagade en vän en gång soppa på rökt fläsklägg , vilket skulle vara något riktigt tradtionellt tjeckiskt.

God Jul.

Senast redigerad av lugnagatan den 2010-12-19 klockan 21:00. Anledning: rättar
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-12-19, 21:28
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Julmat

Och till alla älskare av Janzons kommer här receptet på egenhändigt marinerad Anjovis á la Bengt Sändh. Han kan visst mer än sno ihop trevliga trudelutter


Anjovis

Ingredienser:
1,5 kg Skarpsill (eng: Whitebait, grekiska: Marida)
4 dl Socker
2,5 dl Salt
1 tsk mald kryddpeppar
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk malda nejlikor
1 tsk malda lagerblad


*Det går säkert lika bra med strömming, men det kan ta lite längre tid, då strömmingen är en något större fisk. Dock av samma släkte.


Metod:
Använd en 4-5 liters hink med tättslutande lock.
Blanda socker salt och kryddor och börja med ett lager av krydd-blandningen i botten på hinken.



Lägg ett lager orensad fisk och varva sedan fisk och kryddor.
Avsluta med ett lager kryddor.



Sätt på locket och ställ ner hinken i ett hörn på köksgolvet.


Efter ett dygn, badar fisken i sin egen vätska. Om vätskan inte täcker fisken helt, fyll på med lite vatten tills den gör så.



Rulla hinken lite en gång per dygn.


Efter ca 14 dagar gör man ett första prov. Filéa en fisk och se om den har rätt konsistens. Om den då är lite för hård, vänta ett par dygn till.


När ansjovisen är färdig, filéa den och lägg den i en plastask med lock.


Börja med lite olivolja i botten och olja sedan mellan varje lager. Avsluta md olja, så att filéerna täcks. Oljan gör att inget syre kommer till fisken och den håller sig hur länge som helst i kylskåp.


Smaklig måltid!


//Kikh
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-12-20, 20:19
lugnagatan lugnagatan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2010
Ort: Kreta
Inlägg: 539
Standard Sv: Julmat

Citat:
Lägg ett lager orensad fisk och varva sedan fisk och kryddor.
Avsluta med ett lager kryddor.
Det här var väldigt intressant att veta hur man gör ansjovis. Hemligheten verkar vara att sillen marineras orensad .
Tack i alla fall för detta recept.

Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-12-19, 21:36
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Julmat

Klart du kan leva utan Jansson i Grekland fast jag är inte helt säker på att man inte kan hitta nåt som liknar o smakar som ansjovis. Du får gå på upptäktsfärd i affärerna när du kommer hit, kanske du hittar ett alternativ ungefär som skarpsillen du skriver om. Sardeller finns ju men de är lite väl salta för Jansson kanske. Jag äter visserligen Jansson men kan lika gärna vara utan, så jag har varken letat eller hittat nåt liknande ansjovis som kan användas i Janssons Frestelse.

Intressant det du skriver om maten i Prag och att svensk mat har fått sånt fäste där...fast söker man så finner man kanske.

GOD JUL!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-12-19, 21:55
Wardakiss avatar
Wardakis Wardakis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 1 338
Standard Sv: Julmat

Man kan leva utan både Jansson och lutfisk i Grekland men har man kompisar i Sverige så går det att fixa. Är det något ni saknar och vill ha nerskickat så säg bara till!
GOD JUL!
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-12-19, 22:05
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Julmat

Citat:
Ursprungligen postat av Wardakis Visa inlägg
Man kan leva utan både Jansson och lutfisk i Grekland men har man kompisar i Sverige så går det att fixa. Är det något ni saknar och vill ha nerskickat så säg bara till!
GOD JUL!
Suveränt, Gunilla!!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-12-19, 22:07
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Julmat

Jag vill ha gravad och kallrökt lax, senapssill och inlagd sill. Några fina räkor, löjrom. Och om jag orkar, köttbullar, prinskorv och skinka.

Och på kvällen skall man äta risgröt lagat i ugnen, med lite smör på ytan så det blir knaprigt... det lagade alltid mor på julafton.

Och så tänker jag lite på mor och våra jular när vi var små, hur skönt och tryggt livet var...
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-12-20, 06:12
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Julmat

Många av mina barndoms jular firades i mormors och morfars hus i Gunnarsdjupträsk med massor av god mat och skinka från egna grisar. Vacker och vit jul på landet slår det mesta.

Idag har jag inte så många måsten när det gäller julmaten men lite skinka, älgfärsköttbullar, löksill, mandelpotatis, gott tunnbröd och lagrad ost har jag svårt att vara utan. Kalixlöjrom, ungsbakade rödbetor med chévre eller monte enebro kan jag nog också tänka mig. Jämtländskt julöl till maten och en liten likör till kaffet på kvällen blir det nog också. Min mor och mormor bakade alltid många kakor något som jag inte alls hinner med eller prioriterar. Manderformar med lite skivad banan, en klick grädde och lite hjortronsylt känns dock som en familjetradition jag inte gärna är utan.

Blir det tid över bakar jag gärna en sats av mammas goda toscakaka och en mannagrynsjulpudding med kanel.

Eva
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-12-20, 08:43
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Julmat

...och här är en som kommer och svär i kyrkan....Vi gillar inte julmat

Vi äter sen massor av år en trerätters middag på julafton med en alldeles bestämd förrätt, samma varje år bestående av en slags löjromstoast med botten av boursinost och sedan cheddarost på , gratinerad i ugnen. Som huvudrätt någon god kötträtt och till efterrrätt den absolut obligatoriska hemlagade punchglassen.
Denna tradition har även barnen tagit med sig till sina hem och TÄNK, deras respektive hade också släppt julbordet så det blev inga problem där
Sill äter vi någon annan dag och blir vi bjudna på julbord så väljer vi en eller två saker...

Lissi
Svara med citat
  #10  
Gammal 2010-12-20, 15:56
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Julmat

Citat:
Ursprungligen postat av Lissi Visa inlägg
...och här är en som kommer och svär i kyrkan....Vi gillar inte julmat
Lissi
Lissie, fortsätt med det du, i Sverige åt jag inte julmat varje år o de gånger jag gjorde det så var det bara några få saker...en gång var jag o en kompis på "Tre remmare" o åt 3-rätters på julafton. I år blir det inte så mycket mer än normalt, men det är lite av en sport att jaga ingredienser och testa här nere också.

Yanna
Svara med citat
  #11  
Gammal 2010-12-20, 17:31
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Julmat

Nu har jag i allafall lyckats gora knack for forsta gangen sen flytten. Det gick utmarkt med honung, och jordnotter istallet for mandel balanserar smaken. Till min forvaning hittade jag knackformar pa IN.KA, hutlost dyra forstass. Mer forvanad blev jag nar jag sag att de ar svensk-tillverkade... Hur som helst gick det rackarns snabbt att gora knack i ar, sa snabbt att jag knappt hann med att skopa den i formar...

Nu har jag kottbullar, prinskorv, rodbetssallad, mjuk pepparkaka och knack klart i kylen. Ett rejalt stycke lamm-fiol vantar pa ugnen och det hinner nog bli mer gott innan julafton.

//Kikh
Svara med citat
  #12  
Gammal 2010-12-20, 20:36
lugnagatan lugnagatan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2010
Ort: Kreta
Inlägg: 539
Standard Sv: Julmat

Citat:
Ursprungligen postat av Yanna Visa inlägg

...fast söker man så finner man kanske.

Jag förstår precis vad du menar här. Men jag flyttade inte utomlands för att finna det svenska, snarare tvärtom, men efter åren gått har jag inte undgått att lägga märke till hur mycket som är svenskt, fast tjeckerna själva inte tänker på det själva som något utländskt, de ser tvärtom allting som väldigt tjeckiskt - även det som tagits in i deras kultur från andra länder ser dom som tjeckiskt. (På det sättet är de mer svenska än svenskar , om du förstår vad jag menar ... )

Jag hade tänkte utveckla det här lite mer till julafton på Cafe Kalimera....
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 15:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT