#1
|
|||
|
|||
RAKI
Jag har glömt vad den utmärkta drycken Raki heter på grekiska. Stavning och uttal?
aake. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Har för mig att det stavas "Flygfotogen" Häpp!!
Arne |
#3
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Vad är skillnaden mellan raki och ouzo?
Jag har tidigare haft för mig att det är samma dryck som heter ouzo i Grekland och raki i Turkiet, men det är tydligen skillnad på dem... /kimmen |
#4
|
|||
|
|||
Sv: RAKI
Raki finns i alla fall på Kreta.
Kan det vara tzipouro du tänker på ? Inte helt säker på stavningen. Betoning på i:et. Raki på Kreta smakar inte laktits så ingen likhet med ouzo. Raki o tsipouro liknar varann, nån skillnad i tillverkningen tror jag, typ användningen av kärnor el skal.... tror jag... Annars håller jag nog med att om det är den turkiska rakin du menar så är det ung samma som grekiskans ouzo. |
#5
|
|||
|
|||
Sv: RAKI
Den kretensiska rakin smakar som okryddat hembränt. Och jag tror att det är precis det det är. Billigt, starkt och inte alls sött. Mig inte gilla!
Ouzo är däremot sött och smakar anis. Blandar man ouzo med vatten, så blir drycken mjölkfärgad. Kan också blandas med is, cola eller juice. Gott! Ouzo är dyrare än raki, såklart, eftersom raki kan man bränna själv. Raki kan man smaksätta med tex honung, och kallas då för rakomelo. Smakade i somras raki smaksatt med apelsin, citron, örter etc. Klart godare än ren raki! Senast redigerad av Gita den 2008-07-28 klockan 16:44. Anledning: Stavfel |
#6
|
|||
|
|||
Sv: RAKI
Sök på ordet "tsipouro" här i forumet så kommer tidigare svar...skillnaden mellan ouzo och tsipouro har visst avhandlats tidigare... och nån som kallade sig "epiros" hade ett bra svar
Senast redigerad av Rinaki den 2008-07-28 klockan 16:54. Anledning: stavfel |
#7
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Är det raki som efterfrågas är det betoning på i, starkt brännvin som får sin smak av de vindruvskärnor man tar vara på efter att vinet jäst. Därav styrkan. Själv säger jag bara mums, älskar raki. Har däremot inget till övers för ouzo, som på turkiska kallas för raki. Komplicerat?
|
#8
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Och på Kreta kallas rakí för tzikoudiá.
Gunilla |
#9
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Där ser man, helt nytt för mig. Efter alla år på Kreta har jag aldrig hört det ordet. Jag har bara hört drycken benämnas rakí, även av mina kretensiska vänner. Får alltid en flaska i present av pensionatets ägare, stolt presenterar han den som "rakí apo to chorio mou!" (raki från min by!) Men det kanske är för att förenkla för oss ickeinfödingar eller så använder de det, ordet rakí, i vardagligt tal.
Eller kan det vara beroende på vart på Kreta man befinner sig? |
#10
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Gunilla har rätt. Namn, och det är hembränt. Men man måste ha tillstånd, annars kan man åke dit. Mr A har tillstånd för max 5 000 lit och har haft i urminnes tider. Den går att dricka, men även ha som bränsle i fotogenlampan. Det är bevisat inför mina vänner på plats. Bodde vägg i vägg med brännerit hösten -03 och det var kan man säga ingen höjdare. Den baksmällan hette duga. Inte av att dricka utan dygnet runt inhalera alkoholen.
Uffe |
#11
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Det går naturligtvis att säga rakí också. Tzikoudiá säger dom åtminstone i Chaniaområdet enligt välinformerad källa.
Gunilla |
#12
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Citat:
|
#13
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
"Mina" grabbar pressade ut saften som dom gjorde vin av. Resten av druvorna, skal, kärnor och stjälkar, lades i tjocka plastsäckar som i sin tur stoppades i stora plåttunnor. Sen fick det jäsa utomhus utan tillsatser i 20 dagar. Efter destillering var det tzikoudiáprovning med tillbehör (sång och mycket mat) utanför min lägenhet vid Leventis. Vilken upplevelse! I oktober ska jag kolla hur dom gör i Apostoli!
Gunilla |
#14
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Ja, eller "Rävgift" Vi fick en flaska av vår kära pensionatsägarinna på Naxos i fjor. I år fick vi en flaska "Portara Ouzo" från brännerit hennes man jobbar på, istället. Mycket godare!! /Z |
#15
|
|||
|
|||
Sv: RAKI
för 20 år sedan i Ierapetra på Kreta fick vi smaka direkt från apparaten, då sades det att om man hade en brännare som var minst 50 år (hur man nu kan veta det..) så var det fritt att tillverka. Vad det smakade? det har jag förträngt
|
#16
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Flygfotogen är bara förnamnet.
Hörde en gång i kato Daratso varför man ska dricka denna odryckbara dryck. Efter 1 glas mår magen bra. Efter 2 glas är alla bekymmer borta. Efter 3 glas kör man bil som Emmerson Fittipaldi. //Chras |
#17
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Enligt den äkte Kretensarnen är Rakí visst bra mot precis allt, matsmältning, förkylning, halsont, baksmälla mm. Vi fick tips att dränka in bomullstussar i rakí och linda in vår, då 8 månaders, bebis bröstkorg med eftersom hon var snuvig och hostig. Skulle visst hjälpa andningen. Vi avstod men tackade för tipset.
|
#18
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Hej Chras
Man ska tillsätta lite citron också enligt Mr A. Han är ingen Fittipaldi men väl en tvättäkta Shumacher. Uffe |
#19
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Hur många citroner? 1 kilo per dl dryck eller mer?
Gillar bättre Ouzo. Detta är en gudadryck. Häls Chras |
#20
|
||||
|
||||
Sv: RAKI
Enligt normalt tillförlitlig källa på Antiparos förhålla det sig sålunda med bränning av Ouzo och andra drycker på öarna och ävenså fastland;
Gamla "Licenser" finnes för vissa familjer. Licenser som icke längre delas ut! De som hava licens kan fritt bränna samt resa runt i bygden att åt vänner och grannar brygga!!! På Antiparos fanns det en familj som hade licens. I huset tronade en jättelik brännarpanna med tillbehör. Tvenne kvinor betjänade apparaturen ur vilken en rysansvärd brygd framställdes. Vi (Arne) inhandlade tvenne liter att i kvällens sena timme avsmakas. "Rysansvärd smak" Rena finkeloljan. Värre än den Västerbottniska hembrända diton!!! 3500 Drachmer/litern. Vi lät genast flaskans innehåll gå i vasken.... Arne |
|
|