Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2015-06-12, 15:11
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Frappe'

Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2015-06-12, 17:04
Carina Carina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Iggesund
Inlägg: 569
Standard Sv: Frappe'

Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina
Svara med citat
  #3  
Gammal 2015-06-12, 17:25
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av Carina Visa inlägg
Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina
Ok,har du eller ngn annan receptet?Alltså exakta mått, mjölk/kaffe?
Och vilken sorts kaffe använder ni?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2015-06-12, 17:57
KRs avatar
KR KR är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2011
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Frappe'

Kolla denna länken, lite dessertinspirerad men lät god.
http://www.kokaihop.se/recept/frappe-iskaffe
//
KR
Svara med citat
  #5  
Gammal 2015-06-12, 18:31
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Frappe'

Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker
Svara med citat
  #6  
Gammal 2015-06-12, 18:51
simetras avatar
simetra simetra är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 2 145
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av Sunny12 Visa inlägg
Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.
NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland, osötad kondenserad mjölk på burk och mjölkskummare (liten visp) för att vispa ihop vatten (endast lite), pulverkaffe och socker (efter smak) så att det blir skummigt. Lägg i isbitarna, häll i lite mjölk (efter smak) och sist kallt vatten. Så gör jag och det blir en perfekt Frappé - som gjord i Grekland!


Simetra ("kaffeböna")
Svara med citat
  #7  
Gammal 2015-06-12, 18:56
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Frappe'

Aha, du har kondenserad mjölk. Då blir den nog väldigt lik den man får här, här har de väl oftast i Nou-Nou.

Jag har en visp som jag fått av en god vän hemma, han säger att den är en vanlig drinkvisp (köpt i Sverige). Använder vanlig mjölk här i Grekland, tycker att det funkar, är ändå inget fan av Nou-Nou.

Har i kaffepulvret, lite vatten, vispar till skum, har i mer vatten och mjölk. Kör som du sketto = utan socker.

I Sverige vet jag inte vilket Nescafe som funkar, köpte vilket som helst nån gång, blev inget vidare.

Edit: red cup? Tack Simetra, precis vad jag behövde veta.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2015-06-12, 19:14
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

TACK, för alla bra tips angående tillredning av frappe'.....

Tar ni 2 tsk pulverkaffe?

Kari, jag vill inte heller ha socker i min frappe'...jag köpte också med mig Nescafe classic från Grekland, så bra!. .

Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?
En liten visp får jag genast inhandla.. en shaker har jag haft tidigare.. får också inhandlas, är bra att ha till annat också!. .

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. ...

Ibland får jag lyxa till det med receptet som KR tipsade om !
Svara med citat
  #9  
Gammal 2015-06-12, 19:16
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Frappe'

Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2015-06-12, 19:19
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 211
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av Sunny12 Visa inlägg
En liten visp får jag genast inhandla
Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2015-06-12, 19:23
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish Visa inlägg
Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.
OK, då förstår jag, det får testas!..
Svara med citat
  #12  
Gammal 2015-06-12, 19:25
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av karinafp Visa inlägg
Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.
OK, tack för info.. toppen!..
Svara med citat
  #13  
Gammal 2015-06-12, 20:08
Carina Carina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Iggesund
Inlägg: 569
Standard Sv: Frappe'

jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina
Svara med citat
  #14  
Gammal 2015-06-12, 20:17
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av Carina Visa inlägg
jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina
Det ska jag också börja med, nästa gång jag ska till Grekland, det är ju väldigt enkelt igentligen och SÅ gott!!..
Svara med citat
  #15  
Gammal 2015-06-12, 22:49
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av kari Visa inlägg
Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker
Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/
Svara med citat
  #16  
Gammal 2015-06-12, 23:33
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av Admirala Visa inlägg
Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/
Jeg BEKLAGER
- jeg var ikke klar over at det var din oppskrift, men det er vel en like stor feil å ikke oppgi kilden uansett...?!

- jeg har flere oppskrifter på Frappe, men i steden for å finne dem, googlet jeg "frappe" og fikk mange treff.
- valgte en (som altså er din) markerte den og kopierte.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2015-06-12, 23:58
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Skit samma vart recepten kommer ifrån, jag var ute efter hur ni som brukar göra frappe här hemma tillreder den, jag kunde ju lätt googla själv.. men tycker det är roligare att höra om era egna erfarenheter.

Tack för ert engagemang!..
Svara med citat
  #18  
Gammal 2015-06-13, 19:39
simetras avatar
simetra simetra är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 2 145
Standard Sv: Frappe'

Citat:
Ursprungligen postat av simetra Visa inlägg
NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland
En rättelse bara ; "Red Cup" som jag var bergsäker på att det hette här hemma heter egentligen NESCAFE Original (och inget annat) ser jag nu att det står på glasburken, känns igen på att det är en röd mugg på framsidan, men är alltså exakt samma kaffe som "Classic" i Grekland. Kärt barn har många namn

Citat:
Ursprungligen postat av Sunny12 Visa inlägg
Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. ...
Kondenserad mjölk är fylligare med en speciell smak och den de vanligtvis använder i en Frappé. Undvik den sötade som är alldeles för tjock i konsistensen och används i bakverk m.m.

Lycka till med Frapparna!
Svara med citat
  #19  
Gammal 2015-06-13, 19:46
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Frappe'

Tack, för rättelsen Simetra, ska berätta sen hur jag lyckas med mina frappar. .så snart jag inhandlat alla tillbehör.. ..
Svara med citat
  #20  
Gammal 2015-06-13, 20:55
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Frappe'

Hemma dricker jag aldrig frappe, bara i Grekland!
Lissi.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT