Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agios Kirikos och Therma på Ikaria
Ikarias huvudstad Agios Kirikos (stavas ibland Agios Kyrikos eller Agios Kirykos) ligger vid kusten på sydöstra delen av ön. I staden - som är Ikarias administrativa centrum och största hamn - bor cirka 2 200 personer.

 

Tavernor i Agios Kirikos på Ikaria.

Hamnpromenaden i Agios Kirikos.

 

Agios Kirikos är en typiskt grekisk hamnstad full av liv. Mycket kretsar sig kring hamnen och längs hamnpromenaden där det som brukligt finns tavernor och kaféer. Inne bland bakgatorna finns fler tavernor, samt småaffärer, resebyråer, banker (bankomat finns), gubbafik, pensionat och allt annat som hör en riktigt grekisk stad till.

Therma, några kilometer nordost om Agios Kirikos, är sedan antiken känd för sina heta radioaktiva källor. Byn är i mångt och mycket uppbyggd för greker som kommer för att bada i någon av spa-anläggningarna. Vattnet i de heta källorna är rikt på mineraler och sägs bota bland annat kronisk reumatism, allergi, artrit, neurologiska sjukdomar, samt gynekologiska sjukdomar, inklusive sterilitet.


Agios Kirikos. Hamn. Ikaria.

Agios Kirikos.

 

Therma lever upp under augusti när grekerna har semester, andra tider på året är här i det närmaste tomt på folk och byn ger ett nästan ödsligt intryck. Här finns gott om pensionat och en hel del tavernor att välja mellan om man skulle känna för att äta en bit mat. Man kan även ta ett dopp, stranden hör inte till de bästa på ön, men är helt okej om man bara vill svalka av sig.

 

Agios Kirikos. Hamn. Ikaria.

Agios Kirikos.

 

Jag tycker att Agios Kirikos är en trevlig bekantskap, en aning kärv på ytan kanske, men ack så grekiskt charmerande när man kommer under skalet. Jag skulle dock inte välja att bo här, jag är för evigt trogen Armenistis, men jag åker gärna hit och äter lunch på hamnpromenaden.

Kanske passar jag på att ta en titt på Ikarosstatyn som står på hamnpiren. Man undrar hur de tänkte när de beställde statyn? Den ser ut som den är gjord av överblivna mekanodelar och är inte speciellt vacker.

Från Agios Kirikos är det cirka 10 kilometer till flygplatsen och till Faros beach.

HOTELL I AGIOS KIRIKOS

Man skulle kunna tro att det finns ett överflöd med hotell och pensionat i Agios Kirikos, det är ju ändå öns huvudstad och största hamn. Men så är det inte. De flesta turister som bor i dessa trakter är greker, och de väljer i regel att bo i Therma. Agios Kirikos passar dig som vill vara nära det grekiska vardagslivet, eller ha nära till båten om du ska resa mitt i natten, eller tidigt på morgonen.

Apostolakis Rooms »

Kastro Hotel »

Hotel Filioppi »

Boka andra hotell i Agios Kirikos här »


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera