Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Anti-pirathus på Ikaria

Ett piratkepshus är ett hus som är nästan dolt av en stor sten, vilket gör att huset ser ut som om det har keps. Jag antar att många hus hade keps på sig när pirater härjade i området. Husen var svåra att upptäcka, och är så än idag. Jag har bara upptäckt några stycken. Antingen finns det endast ett fåtal kvar, eller så är de väl dolda. Husen kallas även Anti-pirathus, eller Anti-pirate houses på engelska. Ikarias kändaste pirathus är Theoktistis Monastery, som du kan läsa om via länken längst ned på sidan.

 

Anti-pirathus nära klostret Mavrianou på Ikaria i Grekland.

Anti-pirathus nära klostret Mavrianou.

 

Ett av dessa hus ligger i det jag kallar för "vilda västern", som ligger söder om Nas. Om du följer kusten från Nas passerar du byn Nanouras, som är en obetydlig fiskeby med en gullig hamn. Därefter följer du kusten mot nunneklostret Mavrianou. Om du hade valt den övre vägen skulle du ha kommit till byn Vrakades. Mikis Theodorakis bodde i Vrakades när han var förvisad till Ikaria under juntatiden. Hans hus - "House with scorpions" - är idag museum.

 

Klostret Mavrianou nära byn  Vrakades som Mikis Theodorakis bodde i när han var förvisad till Ikaria under juntatiden.

Klostret Mavrianou.
Någon kilometer före klostret Mavrianou finns ett av Ikarias bäst bevarade piratkepshus. Huset ligger i en smal kurva och är svårt att upptäcka så det gäller att hålla ögonen öppna. Memorera bilden högst upp på sidan så du vet vad du ska leta efter.

Strax efter piratkepshuset kan man svänga vänster till klostret Mavrianou som härstammar från 1600-talet. Klostret var i drift ända till 1960 då den sista nunnan flyttade ut. Klostret är tyvärr stängt, men det ligger mycket vackert och är därför värd den lilla sidoutflykten. En Ikarian jag talat med sa att öborna försöker få med klostret på FN:s världsarvslista. Det tror jag blir svårt, så speciellt är det inte.

 

Anti-pirathus som ligger nära klostret Mavrianou på Ikaria.

Detta anti-pirathus ligger nära klostret Mavrianou och ser verkligen ut att ha en keps på sig.VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I OMRÅDET

 

 Missa inte Theoktistis Monastery om du vill se anti-pirathus på Ikaria.

Missa inte Theoktistis Monastery, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera