Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Klostret Theoktistis på Ikaria

Klostret Theoktistis ligger nära byn Pigi, i bergen mittemellan Armenistis och Evdilos. Klostret tros ha grundats av en nunna från Lesbos redan på 1300-talet. Som mest bodde här ett hundratal nunnor, hur alla fick plats är en gåta, för det är inte stort. Klostret övergavs 1980 då de två sista nunnorna flyttade.

 

Theoktistis. Monastery. Ikaria. Greece.

Kyrkan med två kepsar i klostret Theoktistis.

 

Var är det då som är speciellt med Theoktistis? Det räcker med att titta på bilderna för att förstå det. En av klostrets två kyrkor ligger nämligen under två enorma klippblock som gör att taket ser ut som en keps, eller två kepsar för att var noga. (Ett annat kepshus finns här.)

 

Klostret Theoktistis. Ikaria.

Den fridfulla klostergården.
Sannolikt byggdes kyrkan just här för att undgå upptäckt. (Som om det inte räckte med att den låg otillgängligt till.) En smal liten trappa leder upp till en smal liten dörr, man måste ducka för att komma in i själva kyrkan, dörren är så liten att till och med min hustru Camilla kändes som en jätte när hon gick in genom dörren till den pyttelilla kyrkan.

 

Kyrkan med två kepsar i klostret Theoktistis på Ikaria.

En av kyrkorna i Theoktistis monastery.

 

Missa inte denna oas, inte bara för kepsarnas skull, hela området andas sinnesro och harmoni. Här finns ett litet kafé där man kan sitta och förundras över kepsarna. Klostret ligger mellan Armenistis och Evdilos och är väl skyltat.


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera