Kalimera Grekland Ithaka.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vathy på Ithaka

Vathy (1 920 inv) är Ithakas största by, därutöver finns några mindre byar, och ett par pyttesmå dito. Vathy är en av tre hamnar på Ithaka och har båtförbindelse med SamiKefalonia. Byn ligger i en förtjusande vacker bukt på södra Ithaka. Byn breder ut sig på båda sidor om bukten och det är ren njutning att sakta strosa fram och tillbaka. Själva centrum ligger i ena hörnet av bukten. Det är här de flesta faciliteter finns.

 

Tavernor i Vathy på Ithaka.

En av flera tavernor i Vathy.

Längs hamnpromenaden, och på det gulliga hamntorget, finns en mängd tavernor och kaféer. Den bästa tavernan hittar du på en sidogata som börjar på torget. Tavernan heter Ó Nikos och hör till en av de trivsammaste tavernor jag ätit på. Det finns många andra tavernor att välja på, några av dem ligger precis vid vattnet.

 

Vathy på Ithaka.

Vathy på Ithaka.

 

Av någon anledning blåser det upp varje kväll så det går inte att sitta vid tavernorna vid vattnet. Vinden kommer vid femtiden och avtar någon gång efter tio. Vi frågade vår hyresvärd om det alltid är så och svaret var ja.


Vathy är en mycket populär natthamn och bukten och småbåtshamnen är ofta full av segelbåtar på kvällen. Seglarna har ibland ett helsike att lägga till. Ändå är det fullt med segelbåtar i bukten. På morgnarna är det däremot kav lugnt, och mycket vackert. Skumt.

 

Vathy på Ithaka.

Vy över Vathy och den vackra bukten.

 

Den lilla ön i bukten heter Lazareto och var tidigare en karantänö för sjömän som kom till Ithaka. Senare användes den lilla ön som fängelse. Byggnaderna förstördes vid den stora jordbävningen som drabbade den Joniska öarna 1953. Idag finns endast ett litet kapell på ön. Kefalonia var för övrigt den ö som drabbades värst vid jordbävningen, något som beskrivs i boken Kapten Corellis Mandolin.

Det finns tyvärr ingen strand i Vathy, närmsta strand är Loutsa beach som ligger cirka två kilometer norr om byn. Det är ingen strand man skriver hem om, men duger väl för ett dopp eller två.

 

Loutsa beach norr om Vathy på Ithaka.

Loutsa beach norr om Vathy.

 

HOTELL I VATHY

Eftersom Vathy är den största och populäraste byn på Ithaka är utbudet på hotell stort, och det finns många bra ställen att välja mellan. Nedan finns tre av trevliga hotell.

Mentor Hotel »

Odyssey Apartments »

Perantzada Art Hotel »


LÄS MER OM ITHAKA

Om Ithaka Vathy Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera