Kalimera Grekland Ithaka.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ithaka i Grekland

Ithaka in English. Ithaka suomeksi.

Ithaka. Ithakia. Ithaca. Ithaki. Kärt barn har många namn. Åtminstone många olika stavningar. Ön med de många namnen ligger i den Joniska övärlden, som består av tolv bebodda öar, längst i norr ligger Korfu och i söder ligger Zakynthos. Ithaka ligger strax öster om Kefalonia.

 

Den vackra byn Vathy på Ithaka med Lazaretto island i bakgrunden.

Vackra Vathy på vackra Ithaka.

 

Ithaka (som vi säger på svenska) har cirka 3 230 invånare fördelat på ett flertal byar, och några mindre samhällen. Huvudstaden heter Vathy och har cirka 1 920 invånare. där det bor Ytan är 95 km2 och högsta berget - Mount Neritos - mäter 806 meter över havet.

 

Ithaka och Kefalonia är två av de vackraste öarna i Grekland.

Av de 65 grekiska öar jag har varit på hör Ithaka till en av de tjusigaste.

 

Ithaka är en exceptionellt vacker ö. Kefalonia är vida känd för att vara en vacker ö med mycket grönska, men Ithaka är faktiskt strået vassare. Av de 65 grekiska öar jag har varit på hör Ithaka till en av de tjusigaste. På en del platser bjuds man på så fina vyer att man måste gnugga sig i ögonen.

 

Sarakiniko beach på Ithaka.

Sarakiniko beach på Ithaka.

 

Synd att det är så få som känner till det. Ithaka är en tämligen okänd ö för de flesta Skandinaver. Varför kan man fråga sig? Är det för att ingen vill berätta om ön? Nej, så är det inte. Det beror snarare på att nästan ingen har varit här, och vem ska då föra öns talan. Jag tror att många skulle få en ny favoritö bara de gav Ithaka en chans. När jag kom till Ithaka första gången tog det inte mer än en halv dag innan jag placerade ön på min topp-fem-lista.
Om Ithaka är en okänd ö för gemene man, är den desto kändare för alla som är intresserad av grekisk mytologi. Ithaka är nämligen Odysseus hemö. Även om det på senare år har tvistats om det verkligen är Ithaka som Homeros beskriver i sitt epos Odyssén. Jag har bestämt mig för att Ithaka är den rätta ön. Det blir så mycket roligare då. Läs mer om Odysseus längre ned.

RESA TILL ITHAKA

Enklast att flyga till Kefalonia. Från Kefalonia går det båt till Ithaka från Sami och från Fiskardo. Det finns tre hamnar på Ithaka: båtarna från Fiskardo lägger till i Frikes (se bild ovan), medan båtarna från Sami lägger till i Vathy, eller i Piso Ateos. Ithaka har även båtförbindelse med VasilikiLefkas.

 

Hamnen i Vathy på Ithaka i Grekland.

The port in Vathy.

 

Hamnen i Piso Ateos på Ithaka i Joniska övärlden.

Hamnen i Piso Ateos där det finns en liten strand.

 

Båttidtabell för Ithaka »

Boka färjebiljetter online här »


RESA RUNT PÅ ITHAKA

Buss trafikerar Vathy och Kioni, via Stavros och Frikes, två gånger per dag. I och med att bussförbindelserna inte är så bra är det många som tar taxi i stället. Bäst är att hyra bil eller moped i Vathy. Jag hyr oftast moped i Grekland och jag har några öar som jag bara älskar att upptäcka med moped. Det gäller bland annat Skopelos, Amorgos och Karpathos. Ithaka hör också till den kategorin. Som bilden nedan är ett bra exempel på.

 

Hyra bil och moped på ön Ithaka i Grekland.

Att upptäcka Ithaka från en moped är en härlig upplevelse.

 

BYAR PÅ ITHAKA

Vathy (1 920 inv) är Ithakas största by, därutöver finns några mindre byar, och ett par pyttesmå dito. Ithaka har en märklig form. De norra och södra delarna av Ithaka förbinds av en smal landremsa på mitten. Det är nästan som om det vore två öar.

Vathy ligger oerhört vackert i en vid bukt på södra Ithaka. Det är en av de mysigaste byarna jag har bott i. Byn breder ut sig på båda sidor om bukten och det är ren njutning att sakta strosa fram och tillbaka. Själva centrum ligger i ena hörnet av bukten. Det är här de flesta faciliteter finns.

 

Vy över Vathy och den vackra bukten samt den lilla ön Lazareto på Ithaka.

Vy över Vathy och den vackra bukten samt den lilla ön Lazareto.

 

Den lilla ön i bukten ovan heter Lazareto och var tidigare en karantänö för sjömän som kom till Ithaka. Senare användes den lilla ön som fängelse. Byggnaderna förstördes vid den stora jordbävningen som drabbade den Joniska öarna 1953. Idag finns endast ett litet kapell på ön. Kefalonia var för övrigt den ö som drabbades värst vid jordbävningen, något som beskrivs i boken Kapten Corellis Mandolin.

 

Bra grekiska restauranger och tavernor i Vathy på Ithaka.

En av restaurangerna längs hamnpromenaden i Vathy.

 

Längs hamnpromenaden, och på det gulliga hamntorget, finns en mängd tavernor och kaféer. Den bästa tavernan hittar du på en sidogata som börjar på torget. Tavernan heter Ó Nikos och hör till en av de trivsammaste tavernor jag ätit på. Det finns många andra tavernor att välja på, några av dem ligger precis vid vattnet. Kvällarna och morgnarna i Vathy är magiska och man bör stanna över natten för att fullt ut kunna njuta av denna underbara by.

 

Många seglare tycker att Vathy på Ithaka är den bästa natthamnen i den Joniska övärlden.

Vathy är en mycket populär natthamn för seglare.

 

Det finns tyvärr ingen strand i Vathy, närmsta strand är Loutsa beach som ligger cirka två kilometer norr om byn. Det är ingen strand man skriver hem om, men duger väl för ett dopp eller två.

 

Loutsa beach strax norr om Vathy på Ithaka.

Loutsa beach strax norr om Vathy.

 

Läs mer om underbara Vathy här »


Den mysiga byn Kioni på norra Ithaka.

Den mysiga byn Kioni på norra Ithaka.

 

Diamanten på norra Ithaka heter Kioni, och är en minst lika fin by som Vathy, fast i mindre skala. Byn är inramad av lummig grönska och turkost vatten i en hästskoformad bukt. I vattnet ligger fiskebåtar och segelbåtar och guppar i takt. Längs den lilla hamnpromenaden finns flera tavernor och några kaféer.

 

Längs hamnpromenaden i Kioni på Ithaka ligger många bra tavernor och restauranger.

Längs hamnpromenaden i Kioni ligger många bra tavernor.

 

Kioni är otroligt fint, och jag skulle kunna tänka mig att bo här en vecka eller två. Här finns till och med en liten klapperstenstrand om man vill ta ett dopp.

 

Kioni beach på Ithaka.

Den lilla stranden i Kioni åt ena hållet.

 

Kioni beach på Ithaka.

Den lilla stranden i Kioni åt andra hållet.


Övriga byar på norra Ithaka är så små att de nätt och jämt syns. Med undantag från Frikes som lever upp när det kommer en färja från Lefkas eller Kefalonia. Här finns en liten strand och några tavernor, bland annat en som heter Penelope.

 

Frikes är en av tre hamnar på Ithaka. Här finns en liten strand och Taverna Penelope.

I Frikes finns en liten strand och Taverna Penelope.

 

Exogi och Kolieri må vara små, men sevärda ändå. I båda byarna finns märkliga monument och skulpturer. I byn Exogi finns några pyramidliknade stenformationer. Varför de står just här har jag ingen aning om. I Kolieri finns en hel samling med monument, skulpturer och olivpressar. Här finns till och med en obelisk.

 

De märkliga pyramiderna i byn Exogi på Ithaka.

De märkliga pyramiderna i byn Exogi.

 

Obelisker och andra märkliga monument i byn Kolieri på Ithaka.

De lika märkliga monumenten i byn Kolieri.

 

Obelisken som på bilden ovan heter nummer 1 är tillägnad alla föräldrar i hela världen. Under den rostiga tingesten - nummer 2 i bild - står det: "The only monument in memory of a lunatic". Som jag har väntat! Hehe.


STRÄNDER PÅ ITHAKA

Stränder är inte Ithakas starka sida. Om stränderna höll samma höga klass som på Kefalonia skulle Ithaka invaderas av turister. Vattnet är dock helt fantastiskt, så det gör inte så mycket att stränderna inte är så fantastiska. Det finns inga sandstränder, här är det småsten som gäller.

 

En av flera fina stränder på Ithaka i Grekland.

En av stränderna kring byn Kioni.

 

Där Ithaka är som smalast ligger Dexa beach, där det sägs att Odysseus landsteg när han kom hem från kriget i Troja. Som strand är den dock inte mycket att ha. Det är däremot Polis beach varifrån det sägs att Odysseus lämnade Ithaka när han skulle åka till Troja och kriga. Polis beach anses av en del vara den bästa stranden på Ithaka.

 

Dexa beach på Ithaka där det sägs att Odysseus landsteg när han kom hem från kriget i Troja.

Dexa beach där det sägs att Odysseus landsteg när han kom hem från kriget i Troja.

 

Polis beach på Ithaka varifrån det sägs att Odysseus lämnade Ithaka när han skulle åka till Troja.

Polis beach varifrån det sägs att Odysseus lämnade Ithaka när han skulle åka till Troja.

 

Andra tycker att Gidaki beach är finast. Gidaki ligger nordost om Vathy och nås endast med båt, eller till fots. Själv gillar jag stränderna kring Kioni mest. Det finns många små stränder runtom ön, så du hittar säkert din egen favorit. Jag gillar den lilla stranden Filiatro som ligger mycket vackert. Det finns även en strand i Vathy, den heter Loutsa (se bild längre upp på sidan).

 

Filiatro beach på Ithaka.

Filiatro beach.


SEVÄRDHETER PÅ ITHAKA

För mig är den vackra naturen Ithakas stora gåva till mänskligheten. För andra är det de mytologiska avtrycken från Odysseus som väcker mest intresse. Är du intresserad av grekisk mytologi bör du besöka stränderna Dexa och Polis som nämns ovan.

 

Ithaka är Odysseus födelseplats och hemmaö.

Odysseus i byn Stavros.

 

Odysseus var som de flesta säkert känner till en kringirrande hjälte som slogs mot allt möjligt. Bland annat hade han en avgörande roll vid kriget i Troja. Det var Odysseus som kom på det där med trojanska hästen. Han var borta från Ithaka i tio långa år. Därhemma satt hans hustru Penelope och väntade trofast på hans hemkomst. Ja, det är en lång historia som jag inte ska berätta här. Det spelar ingen roll om det finns någon sanning eller inte i myten om Odysseus, han och Penelope har satt många spår på Ithaka.

 

Vackra Sotiris church i byn Stavros på Ithaka.

Missa inte den fina kyrkan Sotiris om du besöker byn Stavros.

 

För dig som gillar Homeros kan jag varmt rekommendera boken Odysseus pojke av Annika Thor. Boken handlar om Telemakos som var Odysseus son. Boken utgår från Iliaden och Odyssén och den är bra mycket mer lättläst än originalen. Extra plus för att stora delar av Odysseus pojke utspelar sig på Ithaka. Läs mer om boken på Kalimera.

 

Nymfernas grotta på Ithaka.

Ingången till otäcka Nymfernas grotta.

 

Ovanför Dexa beach ligger Nymfernas grotta där det sägs att Odysses gömde sina krigsbyten, bland annat guld, koppar och textilier. När jag var vid grottan senast var den stängd för allmänheten. Dock fanns där en äldre herre som för några Euro lånade ut en ficklampa och visade var grottan låg. Jag gick inte ner, men det gjorde min kära hustru Camilla. Det gör hon inte om. Grottan var livsfarlig att vara i.

 

Läs mer om Nymfernas grotta här »


Gillar du att vandra kan du gå till Fountain of Aretousa på sydöstra Ithaka där Odysseus svinaherde Eumaeus gav sina grisar vatten. Låter det inte spännande så säg. Vägen till stigen som leder till Aretousa går längs en bergskam på sydöstra Ithaka, inte långt från Vathy.

 

Fountain of Aretousa på Ithaka där Odysseus svinaherde Eumaeus gav sina grisar vatten.

Fountain of Aretousa ligger ungefär där pilen pekar.

 

Ovanför Vathy ligger den övergivna byn Paleochora som en gång var Ithakas huvudstad. Av den gamla byn återstår bara en kyrka och några ruiner, men är ändå väl värd att besöka, inte minst för den hänförande vyn över Vathy (se bild överst på sidan).

 

Kyrkan i den obebodda byn Paleochora ovanför Vathy på Ithaka.

Kyrkan i den obebodda byn Paleochora ovanför Vathy.

 

Läs mer om vårt läskiga besök i Paleochora här »

 

Segelbåtar i Vathy på Ithaka i Grekland.

Vathy är den bästa byn att bo i, tycker jag.

 

HOTELL PÅ ITHAKA

Nästan alla turister bor i Vathy eller i Kioni. Personligen föredrar jag Vathy. Utbudet är ganska litet, och det är inte enkelt att leta rum på plats. Många hotell och pensionat är uppbokade av engelska charterbolag, och de få familjepensionat som finns är dåligt skyltade, så bäst är att boka i förväg.

Tips på tre bra hotell i Vathy.

Mentor Hotel »

Calypso Apartments »

Perantzada Art Hotel »

Boka andra hotell på Ithaka här »


LÄS MER OM ITHAKA

Om Ithaka Vathy Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera