Kalimera Grekland Kalymnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kalymnos - tvättsvamparnas ö

Det fanns en tid då Kalymnos var världsberömt för något helt annat än bergsklättring, närmare bestämt tvättsvampar. På den tiden var Kalymnos något av ett Mecka för tvättsvampfisket. Ön dominerade länge världens tvättsvampsindustri, men utfiskning och syntetisk tillverkning har gjort att fisket i princip har upphört.

 

Kalymnos är känt i hela Grekland för sina tvättvampar.

Tvättvampar finns att köpa nästan överallt.

 

När det begav sig var det ett fruktansvärt hårt liv för dykarna. De låg till sjöss sex månader om året och dök efter dessa så åtråvärda svampar. När båtarna kom tillbaka till Kalymnos var det oftast med en last av tvättsvampar och sjuka dykare, och ibland även döda dykare. Många skadades och fick men för livet. I hamnen väntade oroliga makor, söner och döttrar. Det måste ha varit en hemsk väntan.

 

Tvättsvamp souveniraffär i Pothia på Kalymnos.

Tvättsvampsouveniraffär i Pothia.

 

Du kan köpa tvättsvampar i hamnen Rina i Vathydalen på Kalymnos i Grekland.

Tvättsvampkiosk i Vathydalen.

 

Vill du sätta dig in i det tuffa liv som det innebar att vara tvättsvampsdykare på Kalymnos bör du läsa boken Bitter Sea - The Real Story of Greek Sponge Diving. Boken är skriven av en engelsk författarinna som heter Faith Warn. (Faith bodde tidigare på Kalymnos, men är sedan några år tillbaka i England.) Livet som tvättsvampsfiskare har aldrig tidigare beskrivits så verkligt som i boken Bitter Sea.

Läs den och du får en inblick i det grekiska livet, på köpet får du en oerhörd känsla för Kalymnos, dess befolkning och dess bittra historia.
I museet Sea World of Valsamidis i Vlychadia kan du titta på gamla tvättsvampar från Kalymnos.

Sea World of Valsamidis i Vlychadia.

 

Bitter Sea är en fantastisk bok som numer tyvärr är svår att få tag i, hör dig för när du kommer till Kalymnos, har du tur kanske du kommer över ett exemplar. Du kan även besöka Sea World of Valsamidis i Vlychadia, där det finns massor med information om tvättsvampfisket.

 

Dykarna från Kalymnos låg till sjöss sex månader om året och dök efter tvättsvampar.

Gammalt fotografi i museet Sea World of Valsamidis i Vlychadia.

 

Tvättsvampar till salu i Pothia på Kalymnos.

Tvättsvampar till salu i Pothia.

 

Öborna har naturligtvis slagit mynt av att ha varit tvättsvampsindustrins ansikte utåt. Det finns flera "tvättsvampsfabriker" (bland annat i Pothia), eller tvättsvampssouveniraffärer kanske är ett mer korrekt namn, några fabriker är det sannerligen inte. Men det är så de marknadsförs: Sponges Factory.

I affärerna säljs tvättsvampar i alla former, storlekar och färger. När vi vanligtvis tänker på tvättsvampar så ser vi oftast en gul mjuk luddboll framför oss, men när svamparna plockas är de mörkbruna. Den gula färgen tillsätts i efterhand på kemisk väg.


I Kalymnos huvudstad Pothia finns många affärer att shoppa i.

Tvättsvampsouveniraffär i Pothia.

 

I tvättsvampssouveniraffärerna kan man studera tvättsvampens väg från mörkbrun och ganska ful klump till det vackra konstverk som svampen senare förvandlas till. Ungefär som i HC Andersens saga om den fula ankungen. Idag använder vi inte tvättsvampar i samma omfattning som tidigare, de vi använder till vardags är syntetiskt tillverkade. På Kalymnos kan du köpa både roliga och vackra svampar. Kanske vill du imponera på grannen med en riktig tvättsvamp nästa gång du tvättar bilen.

Undvik tvättsvampsbutikerna när utflyktsbåtarna från Kos anländer till Kalymnos, alla ska dit och då blir det varmt, trångt och hysteriskt.


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera