Kalimera Grekland Kastellorizo.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Från Paris till Sydney på Kastelorizo

I morse pratade vi ånyo med ägaren till vårt pensionat. Han är bekymrad över toaletten. Den ska fixas. Vi tror honom. På riktigt. Det finns dock ett aber: toalettstolen är från Turkiet och det här är Grekland, ingen här vet hur man lagar en turkisk toalett. Eventuellt finns det en kille på ön som vet hur turkiska toaletter fungerar, han ska komma hit senare under dagen och ta sig en titt. Visst är det underbart att resa i Grekland. :-)

På Kastelorizo finns det bara en by och stränder finns det inga alls. Vad gör man på dagarna? Inte mycket. Man flanerar i byn, sitter och glor, läser, filosoferar osv. Det var vad vi gjorde denna dag. En sak till gör man: fotograferar. Väldigt mycket. Byn är extremt fotogenisk, man behöver inte ens sikta, det är bara att trycka av.

 

Megisti på Kastelorizo.

Vy över den extremt fotogeniska byn Megisti på Kastelorizo.

 

Chorafia. Kastelorizo.

Vy över stadsdelen Chorafia som ligger på andra sidan om Megisti.


Att det inte finns några stränder på Kastelorizo är en av anledningarna till att så få turister reser hit. Den andra anledningen är att det är knepigt att resa hit. Men det stämmer egentligen inte. Det är precis lika enkelt att resa till Kastelorizo som till Naxos.

Avsaknaden av stränder är inte heller det något problem. Det går utmärkt att bada i den stora hamnbassängen. Vill man inte dyka eller hoppa i vattnet så finns det gott om badstegar. Det finns till och med solstolar och parasoll för den som vill ha det.

 

Beach in Megisti. Kastelorizo.

Strand a´la Kastelorizo.

 

Nästan allt på Kastelorizo kretsar sig kring den smala hamnpromenden. Tavernor och barer ligger på en lång rad efter varandra. De bästa - och billigaste - ligger en bit bort från själva hamnområdet. Dyrast är det där segelbåtarna lägger till. Little Paris har vi nämnt tidigare, en annan bra taverna är Restaurang Sydney som ligger strax efter Little Paris.

 

Restaurang Sydney. Kastelorizo.

Lunch på Restaurang Sydney.

 

 

Vi åt både lunch och middag på Sydney idag. Menyn har inte mycket att erbjuda, men det som finns i den är kulinariskt och löjligt billigt. Den dyraste rätten kostar 6 €. Öl 2 €. Vin 3 €. Vatten 1 €. Köper man en grekisk sallad får man välja mellan liten (3 €), medium (4 €) eller stor (4.5 €). Vi tog en stor, trots att kyparen sa att den var STOR. Han hade rätt. Den var större än två normala sallader tillsammans.

När vi ätit klart ikväll och bad om notan fick vi först in en kaka som heter Katomari, sedan fick vi melon och körsbär (fick vi även till lunch) och slutligen bar de fram en annan kaka som heter Stravo.

Vi var mätta och belåtna redan före första kakan kom in. Kakorna härstammar för övrigt från Turkiet. Sydney kan vi verkligen rekommendera, bra mat som sagt, trevliga ägare, kanonläge precis vid vattnet, billigt, och sist men inte minst: de spelar bra grekisk musik.


 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Kastelorizo på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera