Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Goda meloner och en glad kapten på Ios Express
En bild berättar. Avsnitt 32.

I juni 1982 öluffade jag och min bästa vän Anders i fyra veckor. Vi började på Ios, fast vi hade köpt biljett till Poros. (Den konstiga resan ska jag berätta om en annan gång.)

Efter två galet roliga veckor på Ios behövde vi en partypaus, så vi tog första bästa båt till Santorini. Vi hade lärt känna massor med folk, och några av dem behövde också en paus, och följde med till Santorini. På den tiden fanns inte den stora hamnen Athinios, alla båtar gick till den lilla hamnen Skala som ligger under Fira. När vi klev av i hamnen tog vi varsin åsna upp till Fira. Då hade vi ingen aning om hur åsnorna behandlades på Santorini. Men vi fattade det när vi kom upp till Fira.

Att komma till Santorini efter Ios kändes inte bra, dels för de stackars åsnorna (som hade det mycket bra på Ios), dels för att Fira inte passade oss alls. Allt vi såg var guldaffärer, guldaffärer och guldaffärer. Så vi tog vår packning och gick ner till den lilla hamnen. Där tog vi fram våra sovsäckar och la oss för att sova och vänta på första bästa båt som kunde ta oss från Santorini.

På morgonen dök båten Ios Express (dåtidens Skopelitis) upp. Den skulle gå till Mykonos, via Ios och Paros. Ios hade vi precis lämnat så dit ville vi inte, Paros kändes tråkigt så dit ville vi inte heller. Men Mykonos smakade party, så vi köpte biljett dit.

När vi kom till hamnen på Ios skulle ett 50-tal lådor med tomater, och 20 säckar meloner lastas av, plus en del annat. Kranen på Ios Express var trasig så allt skulle bäras i land. Vi kunde inte åka vidare förrän allt var avlastat. Kaptenen bad oss passagerare om hjälp. Något alla rättade sig efter. Vi ville ju alla åka vidare.Ferry Ios Express. Cyclades. Greece.

Alla som var ombord var "tvungna" att hjälpa till med att lassa av lasten.
Ios Express Ferry. Greece.

Som tack för hjälpen fick alla lite melon att tugga på. Sedan åkte vi vidare, rejält försenade.

 

Färjan Ios Express. Grekland.

Någon vidare komfort var det inte på den tiden, men vem brydde sig.

 

Jag sitter till vänster i bild och försöker se cool ut. Kanske för att jag var en stolt ägare av en Freestyle. Att jag har en t-shirt med Rolling Stones på mig beror på att vi innan vi åkte till Grekland hade sett Rolling Stones på Ullevi. Det sades då att det var deras sista turné. Hur det gick med det vet vi.

När vi äntligen kom fram till Mykonos hade det börjat blåsa rejält. Båten hade stora problem att lägga till och vi betvivlade att vi skulle kunna gå av. När båten nästan hade lagt till stod jag på överdäck och följde dramat. (Jag var en båtnörd redan då.) Jag frågade kaptenen om jag fick ta en bild, och han sa glatt ja, och släppte kontrollen över båten. Vilket medförde att de tog ytterliggare en timme innan Ios Express kunde lägga till. Jag stod kvar, och kaptenen var lika glad som innan jag tog bilden nedan.

 

Ios Express. Mykonos. Greece.

Den glada kaptenen på Ios Express som mer än gärna vill bli fotograferad.

 

Så kan det gå när en båtnörd är på.

 

Vad som hände när vi väl klev av på Mykonos kan ni läsa här »

 

Fler avsnitt från serien En bild berättar »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera