Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fest och fyrverkerier i Pythagorion på Samos

Jag vaknade till 03.30, då var festen i Fourni by fortfarande igång. De vet verkligen hur man festar, de kära grekerna. Enligt vår ursprungliga plan skulle vi idag ha åkt till Ikaria, men eftersom så många pratat om den årliga festen den 5 augusti i Pythagorion valde vi att åka tillbaka till Samos. Sådana friheter kan man ta sig när man som vi har gott om tid.

Båten till Samos gick sent på eftermiddagen så vi hade gott om tid kvar på Fourni. Vi gjorde inget speciellt under vår väntan. Käkade lunch på Nikos Taverna, samt satt på ett kafé och jobbade lite.

 

Kalimera jobbar på Fourni i Grekland.

Frappé och lite jobb på kafé.

 

Båten till Samos gick så klart via Ikaria. Det kändes inte helt hundra att lämna Fourni, men vi vill absolut inte missa festen på Samos. Kanske återvänder vi till Fourni senare i höst. Vi kom fram till Pythagorion strax efter klockan sex. Från håll såg vi båten som senare under kvällen skulle sprängas i luften.

 

Båten som representerade den turkiska flottan i Pythagorion på  Samos.

Båten som representerade den turkiska flottan, och som senare skulle sprängas i luften.

 

 

Jag hade någon dag tidigare ringt Eva på Pension Sunshine och frågat om hon hade rum ledigt. Och döm om vår förvåning när hon sa att hon hade det. Det är ju ändå augusti och mycket turister överallt. Det bästa av allt var att "vårt rum" ledigt. Utsikten från balkongen kan ni se här.


Här kommer lite festbakgrund: Slag till sjöss spelade en stor roll under den grekiska revolutionen som började 1821. Revolten ledde till att Grekland blev en självständig stat. Ett av de viktigaste sjöslagen inträffade här på Samos den 6 augusti 1824. Sjöslaget stod mellan greker och turkar, och som ni förstår gick grekerna segrande ur bataljen. Händelsen firas och återberättas den 5 och 6 augusti varje år. Själva fyrverkeriet är på kvällen den 5 augusti.

Vi gick ut redan vid sjutiden för att inte missa något och för att få en bra plats. Åt varsin gyros på stående fot (hade ätit en stadig lunch på Fourni). På hamnpromenaden var det mer folk än vanligt, många bord var reserverade, både på tavernor och på barer.

Vi hade tur och fick ett bra bord på Gregorys bar. En perfekt plats skulle det visa sig. Fler och fler vällde in på hamnpromenaden. Det låg en viss spänning i luften. En procession med kamouflageklädda soldater och präster bärandes på stora ikoner kom förbi.

 

Fest i Pythagorion på Samos.

Prästerna stannade, sjöng och hummade. Vackert.

 

Ingen verkade veta när fyrverkeriet skulle börja, en del sa klockan nio, andra halvtio, några trodde att det skulle börja tidigast tio. Lite typiskt Grekland. Strax efter tio släcktes belysningen ner och musiken tystnade. Från en scen på högra hamnpiren började en man återberätta slaget via stora högtalare. När han gjorde korta pauser ackompanjerades texten av ljud från båtar, kanoner och galopperande hästar. Det var mäktigt. När han berättat klart gled utsmyckade fiskebåtar (i alla möjliga storlekar) in i hamnen.

På båtarna brann röda bengaliska eldar, hamnbassängen låg spegelblank. Eldarna lös upp det annars så svarta vattnet. Ur högtalarna ljöd sjöslagsljud: kanoner, skrik, muller och dån. Från varje båt sköts raketer.

 

Fyrverkerier på Samos.

Från varje båt tändes bengaler och sköts raketer. Mäktigt!


Båtarna gjorde två cirkelvarv runt hamnbassängen innan de gick in till kaj. En båt seglade dock vidare, målet var den riggade båten som symboliserade den turkiska flottan. När den kom fram till den "turkiska" båten sköt de raketer mot den, och strax därpå började den brinna. Ytterliggare några minuter senare exploderade båten. Den var nämligen fylld med raketer och bomber. Jäklar vilken smäll!

 

Fireworks. Samos.

Pang och bom och turken stod i brand.

 

 

När båten brann som mest startade fyrverkeriet. Vi hade förväntat oss ett ganska litet fyrverkeri, men det vi fick uppleva var i klass med vattenfestivalsfyrverkerierna. Något nedanstående bild får symbolisera. Som alla förstår var fotoförhållandena inte de bästa, men ni kan säkert föreställa er hur det var ändå.

 

Fyrverkerier i Pythagorion på Samos den 5 augusti.

Fyrverkerifesten i Pythagorion är den 5 augusti varje år.

 

När fyrverkerierna var över återgick allt till det "normala". För oss blev det här en kväll att ta fram i vinter. Om ni har planer (borde alla ha) på att åka till Samos kan jag rekommendera er att vara här den 5 och 6 augusti. Missa för guds skulle inte denna fest!

 

 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Samos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera