Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Klima (Elios) på Skopelos

Elios ligger vid kusten ungefär mitt på ön på motsatta sidan om Skopelos stad. Det är en ganska ung by med modern arkitektur. 1965 drabbades Sporaderna av en kraftig jordbävning, värst drabbades Chora på Alonissos, men även Skopelos fick sin beskärda del. Klima - 5 kilometer norr om Elios - förstördes nästan helt.

 

Elios (Neo Klima). Skopelos.

Elios (Neo Klima).

 

I stället för att bygga upp Klima flyttade byborna ner till havet och bildade byn Elios. Neo Klima - som Elios också kallas - betyder "Nya Klima". Idag är Elios en ganska stor turistort med ett flertal pensionat och tavernor. Det bästa med Elios är närheten till en av öns bästa stränder - Hovolo.
Paleo Klima. Skopelos.

Paleo (gamla) Klima.

 

Den gamla staden Klima som delvis förstördes vid jordbävningen 1965 håller så sakteliga på att få liv igen. Utlänningar har på senare år börjat köpa upp gamla hus som de renoverar med varsam hand. Jag förstår varför, byn ligger väldigt fint i en grönskande sluttning full av oliv- citron- och apelsinträd.

Utsikten över havet är alldeles underbar. Klima är helt klart värt ett besök, inte minst för att det är en by som bokstavligen har stannat i tiden. Klima kallas även Paleo Klima, som betyder "Gamla Klima".

 

Elios sedd från Hovolo beach på Skopelos.

Elios sedd från Hovolo beach.

 

HOTELL & PENSIONAT I ELIOS

Vill du bo nära en av Skopelos bästa stränder har du ganska många hotell att välja på i Elios. I den gamla byn Klima finns mig veterligen inga pensionat.

Boka hotell i Elios (Neo Klima) här »


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera