Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Gavdos söder om Kreta i Grekland

Gavdos är en underbar liten ö, Europas sydligaste del. Här bor cirka 40 personer, ytan är cirka 33 km2. Gavdos är en känd nudist ö, men inget som stör, det finns plats för alla. Det finns även 20 kyrkor på ön, en kyrka per par!

 

Korfo beach. Gavdos. Kreta.

Korfo beach på Gavdos.

 

 

Mycket lugnt och stilla flyter dagarna, även den sparsamma trafiken kör lugnt och förhållandevis tyst. Det jag gillar bäst att njuta av utsikten från Consolas Taverna om aftonen eller att borra ner fötterna i sanden på en taverna nere på Sarakinikostranden, och äta! Det man gör bäst på Gavdos är att njuta av solen, bada på härliga stränder, den goda maten och livet.

Det är elransonering på ön, elen är på mellan kl 08:00 till 11:00 och från kl 19:00 till 24:00. Det finns ingen bank eller bankomat på ön, men Consolas Gavdos Studios tar kort. Två Super Market finns, en i en av tavernorna på Sarakinikostranden och en vid hamnen. Moppeuthyrning finns: Gavdos Travel ligger längs vägen ner till Sarakinikostranden.

RESA TLL GAVDOS

Snabbaste sättet är att flyga till ChaniaKreta, och sedan åka buss till Chora Sfakion, och där ta färjan Samaria I ut till Gavdos. Det går även att åka båt från Paleochora. Färden med färjan tar cirka två timmar. Buss går från hamnen till Agios Ioannis i anslutning till färjan.

Båttidtabell för Gavdos »

 

Karave port. Gavdos. Kreta.

Hamnen Karave.

 

RESA RUNT PÅ GAVDOS

Ön är så pass stor att den tar några dagar att utforska med cykel/moppe. Bussen har lite oregelbundna turer från hamnen till Agios Ioannis, bäst att fråga lokalbefolkningen om turlistan.


BYAR PÅ GAVDOS

Det finns ett antal "byar" runt ön, de består oftast av ett fåtal hus kanske 10 invånare som mest. Men på kartan finns följande byar utsatta Karave (hamnbyn), Klimousena strax ovanför Karave, Sarakiniko med stranden, Kastri mitt på ön, Metoxi med muséet, Ambelos vid fyren och Vatsiana åt Tripitihållet.

STRÄNDER PÅ GAVDOS

Sarakiniko är en ljuvlig, nästan en km lång, lagom långgrund sandstrand, ett antal tavernor finns på stranden. Korfos (se bild överst på sidan), en liten sten och grusstranden vid Korfos, rakt nedan för himmelsbacken, taverna finns på stranden.

Följande stränder har jag inte besökt (hade skoskav) men enligt andra både live och på nätet, (observera att det inte finns några tavernor/kantiner på någon av stränderna).

 

Sarakiniko beach. Gavdos. Kreta.

Sarakiniko beach.

 

Agios Ioannis är en härlig sandstrand, först en promenad på ¼ timme från Sarakiniko fram till tavernan vid P-platsen. Därefter ytterligare 15 min promenad till stranden. Lavrakas, ytterligare en ¼ timmes promenad efter Agios Ioannis, där finns en del klippor och är utmärkt område för snorkling. Pyrgos ligger lite ytterligare promenad efter Lavrakas, fin sandstrand.

Potamos, är en lång sandstrand som lättast nås från stigen från Ambelos (vid fyren) d.v.s. från andra hållet, anses av många vara den finaste stranden på ön. Tripiti ligger vid sydliga udden är en grus och stenstrand. Stolen uppe på den sydligaste udden är ett måste att besöka. I vårt forum finns mer att läsa om Cap Tripiti, Europas sydligaste punkt.

SEVÄRDHETER PÅ GAVDOS

Tripiti, Europas sydligaste spets är ett måste. (Jag missade den, tog fel väg och vandrade länge för att hitta rätt, rejäla skoskav som resultat, de tog flera veckor att läka). Vid Vatsiana avtaget till höger in på stigen/terrängvägen ner mot Tripiti, vid T-korsningen ta till höger, fortsätt ner till ett ödehus. På andra sidan huset börjar stigen ner till udden och stranden som man se därifrån. Det finns ingen service där nere överhuvudtaget.

 

Fanari. Gavdos. Kreta.

Utsikt från fyrtornet.

 

Fyrtornet ute vid Fanari, där finns ett litet museum om fyrens historia och lite om ön, vidunderlig utsikt från fyrtornet. Visserligen ser man inte Afrika men mycket blått hav är det.
Arkeologisk utgrävning, en antik bosättning, finns till vänster på vägen ner till Sarakiniko beach. Om följande räknas som sevärdhet vet jag inte. Men det finns även många skelett runt om på ön, som är fullt synliga i sluttningar, enligt arkeologer är det romerska skelett. Jag såg inga skelett, som tur var. I Metoxi finns det även ett litet museum med allmogeföremål.

HOTELL PÅ GAVDOS

Consolas Gavdos studios
Telefon: +30 6977440676
E-post: info@gavdostudios.gr
Hemsida: www.gavdostudios.gr

Consolas har ett eget elverk, med el dygnet runt. Consolas har cyklar som man får låna.

 

Consolas Gavdos studios. Kreta.

Utsikt från tavernan på Consolas Gavdos studios, Kreta i fonden.

 

Fler hotell finns att boka på booking.com

Stort tack till PA Gustafsson som skrivit texten ovan och bidragit med bilder!

Här kan ni läsa PA:s resebrev från Gavdos »

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera