Chora Sfakion på södra Kreta
Chora Sfakion är min absoluta favoritby i Chania län. Jag är väl medveten om att denna lilla pärla inte passar alla, snarare är det nog tvärtom. Det är en liten by där det nästan inte händer någonting. Här kan man bara vara, läsa böcker, spela tavli (backgammon) på någon av tavernorna, eller bara sitta och spana efter den tid som flytt, och den som ska komma.

Byn är som sagt väldigt liten och det tar inte många minuter att gå runt hela byn. Det finns bara ett par tre gator, och en mycket trevlig strandpromenad där det ligger flera bra tavernor. God mat är jätteviktigt för mig när jag reser, och är det någonstans jag får god mat så är det i Chora Sfakion. Det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om byn. Det spelar ingen roll vilken taverna man väljer, de serverar alla god grekisk husmanskost. Jag har dock en favorit och det är Livikon. Det kan bero på att jag har ätit där flest gånger, det kan också bero på att personalen är så trevlig, eller är det för att Livikon ligger mitt på strandpromenaden. Man har kolla åt alla håll. Granntavernan heter Samaria, och är lika bra, de har nämligen samma ägare, och samma kök.

Kvällarna i Chora Sfakion är magiska. Nästan alla tavernor har bord längs med vattnet, och det är otroligt meditativt att sitta och äta och samtidigt lyssna på vågorna från det ändlösa Libyska havet.

Chora Sfakion.

Chora Sfakion.


Booking.com
Chora Sfakion beach.

Strandpromenaden med alla mysiga tavernor.


Det är inte för stränderna man väljer att bo i Chora Sfakion. För den som vill ta ett dopp finns det två stränder att välja på. Mitt i byn, under tavernorna, ligger en liten undermålig strand som nås via en trappa. En bättre strand finns på andra sidan byn, under Taverna The Three Brothers (som också är en mycket bra taverna). Inte heller denna strand är någon höjdare, men den duger.

Ilingas beach cirka 2 kilometer väster om byn är en lång klapperstenstrand som oftast är tom på folk. I alla fall de gånger vi har varit här. Det är en klart bättre strand än den som finns i Chora Sfakion. Ovanför stranden finns en taverna.

Om man vill sola och bada på en bättre strand får man åka taxibåt till Sweetwater beach som ligger mellan Chora Sfakion och Loutro.

Chora Sfakion.  Taverna The Three Brothers.

Taverna The Three Brothers och den lilla stranden.


En av de bästa sakerna med att bo i Chora Sfakion är att byn är en otroligt bra bas för utflykter, det finns massor att se och göra i närområdet. Dessutom kan man båtluffa längs kusten ända bort till Paleochora, en sträcka på 140 kilometer om man skulle köra bil. Från hamnen i Chora Sfakion går det taxibåtar till Sweetwater beach, Loutro, Finix, Marmara och Agia Roumeli. Bilfärjan trafikerar Loutro, Agia Roumeli, Sougia och Paleochora. Under sommaren går det även färja till den lilla ön Gavdos söder om Kreta. Biljetter till båtarna köps i en liten kiosk i hamnen. Något man inte får missa är att köra upp till byn Anopolis och vidare till den fantastiska Aradenabron!

De flesta som vandrar i Samariaravinen anländer med båt till Chora Sfakion från Agia Roumeli, för vidare färd med buss mot Chania eller Rethymnon. Det är ett stort nöje att se alla trötta vandrare välla av färjan. På tal om båtar så finns det en stor småbåtshamn i Chora Sfakion. Gillar du båtar är det hit du ska gå.

HOTELL & PENSIONAT I CHORA SFAKION
Utbudet är inte så stort
men det brukar sällan vara problem att hitta lediga rum, såvida du inte kommer under högsäsong. Bäst är alltid att boka i förväg.

Boka hotell och pensionat i Chora Sfakion här »

Sweetwater beach.

Sweetwater beach strax väster om Chora Sfakion.
Chora Sfakion. Södra  Kreta.

Vy över Chora Sfakion som ligger cirka 70 kilometer söder om Chania.

Vägen du ser på bilden går till Anopoli och Aradenaravinen. Läs om vägen här. Längst bort till vänster skymtas några av husen i Loutro.

Busstidtabell finns här.


Kreta på Kalimera »

Bilder från Kreta »

E-guider om Kreta »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera