Kalimera Grekland Anafi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Anafi i Grekland

Anafi in English. Anafi suomeksi.

Anafi är den sydligaste ön i Kykladerna och ligger strax öster om Santorini. Det är en av Kykladernas minst befolkade öar. Här bor har cirka 370 invånare och öns yta är 32 km2. I princip alla bor i Chora som är den enda byn på Anafi. Högsta berget heter Vigla och mäter 582 meter över havet.

 

Anafi är den sydligaste ön i Kykladerna och ligger strax öster om Santorini

Utsikten från Chora på Anafi är storslagen.

 

Anafi är inte bara en av de minst befolkade öarna, det är även en av de minst besökta öarna i Kykladerna. Men det har ingenting med själva ön att göra, utan på grund av dåliga båtförbindelser. Trots det har Anafi en hel del fans, några återvänder år efter år och det sista de vill se är fler turister.

 

Anafi sett från Perivolos beach på Santorini.

Anafi sett från Perivolos beachSantorini.

 

De som gillar Anafi gör det bland annat för att ön ligger så avigt till. Många gillar att befinna sig vid världens ände. Självklart finns det andra saker som lockar folk till Anafi: dels den rofyllda atmosfären, dels den oerhört fina byn Chora, dels de fina stränderna. Det bor som sagt cirka 270 personer på ön, en del försörjer sig på jordbruk och fiske. Under senare år har många sadlat om och satsat på turism i stället. Det märks inte minst på alla nya pensionat i Chora.

 

Chora på Anafi är en vacker och charmig by med affärer, hotell, kaféer och ett flertal tavernor.

Gränder i Chora.

 

För många år sedan träffade jag ett danskt par som var frälsta i den för mig då helt okända ön Anafi. De berättade lyriskt om en ö som stannat i tiden. Det fanns inga vägar, det fanns bara en taverna, ett kafé, ett pensionat och en telefon. Turister var ett okänt begrepp. Eftersom jag var en ung man då tyckte jag att det där lät stentrist. Nu ångrar jag att jag inte besökte Anafi redan då, det hade varit spännande.
Vi har varit på Anafi två gånger. Första gången låg jag på rummet med hög feber under hela vistelsen. Camilla gjorde en kort tur till stränderna, tyvärr utan kamera. Vi åkte tyvärr därifrån utan att ha sett eller upplevt ön.

Andra gången åkte vi dit i mitten av augusti, och det visade då sig att vartenda rum på ön var uppbokade. Så inte heller den gången fick vi uppleva Anafi på riktigt. Därför har jag få bilder från Anafi. Vi hade tänkt sova i utomhus hamnen på Anafi den där natten, men som tur var kom en undsättande ängel och räddade oss.

 

Om du inte bokar hotell i förväg på Anafi i Kykladerna får du sova utomhus.

Paris från Santorini kom med sin båt och hämtade oss när vi inte hittade rum på Anafi.


Läs mer om den galna resan här »

 

RESA TILL ANAFI

Smidigast är att flyga till Santorini, och resa vidare med båt till Anafi. Anafi har båtförbindelse med ett flertal öar i Kykladerna. Räkna med långa båtresor om du åker från andra öar än Santorini. Anafi har även båtförbindelse med Karpathos, Rhodos och Kreta.

Båttidtabell för Anafi »

Boka färjebiljetter online här »

 

Från hamnen på Anafi går det färjor till Santorini, Karpathos, Rhodos och Kreta.

Hamnen på Anafi syns i mitten av bilden.

 

RESA RUNT PÅ ANAFI

Buss går mellan Chora och hamnen, samt till klostret Moni Kalamiotissa. På vägen till klostret passerar bussen ett flertal stränder, bland annat Klisidi beach. Från hamnen går det badbåtar till alla stränder på sydkusten. Moped, motorcykel och bil finns att hyra.

BYAR PÅ ANAFI

Anafis enda by heter Chora och ligger cirka 10 minuters bussresa från Agios Nikolaos, som är Anafis hamn. I hamnen finns några tavernor, en bar, en resebyrå, en affär, några pensionat och bankomat.

 

Bra tavernor och restauranger i Chora på ön Anafi.

Taverna i Chora.

 

Nästan alla invånare bor i bilfria Chora cirka 260 meter över havet. Det är en supergullig by med smala gränder och vitkalkade hus. Chora är så overkligt vacker och charmig att man kan tro att det är en filmkuliss. Här finns affärer, pensionat, kaféer och ett flertal tavernor, de flesta erbjuder gudomlig utsikt över havet.


STRÄNDER PÅ ANAFI

Ett flertal fina stränder ligger längs den södra kustremsan. Den populäraste stranden är Klisidi beach cirka tio minuters promenad från hamnen. Här finns flera pensionat och tavernor.

 

Stranden i hamnen på Anafi mittemot Santorini.

Stranden i hamnen.

 

Efter Klisidi kan man fortsätta till Katsouni, Roukounas, Katalimatsa och Mega Potamos. Nudism och vildcamping är vanligt. Det finns även en ganska fin strand i hamnen.

 

Klisidi beach är en av de bästa sandstränderna på Anafi i Kykladerna.

Klisidi beach sett från Chora.

 

SEVÄRDHETER PÅ ANAFI

Anafi har inga speciella sevärdheter bortsett från den mycket vackra Choran. Gillar du att vandra kan du ta dig till klostret Moni Kalamiotissa som är ett kloster högt upp på en klippa (470 m) på östra Anafi. Ta badbåten till Kalamos beach och följ sedan stigarna längs med berget upp mot klostret. Lön för mödan får du när du blickar ut över havet. Utsikten är fantastisk. Om du inte vill, eller kan, gå till klostret så kan du åka buss.

 

Klostret Moni Kalamiotissa på Anafi är öns intressantaste sevärdhet.

Klostret Moni Kalamiotissa ligger under pilen.

 

HOTELL PÅ ANAFI

Det finns förhållandevis gott om rum för att vara en så liten ö. Många pensionat är nya och håller hög standard. Rum finns att hyra i hamnen, i Chora och vid stranden i Klisidi. Om du ska åka till Anafi i augusti måste du boka rum i förväg, det är ingen idé att chansa, tro mig, jag har försökt. Faktum är att jag kommer boka hotell i förväg oavsett årstid nästa gång jag åker till Anafi. Apollon Village Hotel är ett mycket omtyckt pensionat. Panorama Rooms är också bra, och vill du bo med pool väljer du YPSELI Anafi's hive.

Boka Apollon Village Hotel här »

Boka Panorama Rooms här »

Boka YPSELI Anafi's hive här »

Boka andra hotell på Anafi här »


LÄS MER OM ANAFI

Om Anafi Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera