Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Var ska man börja öluffa i Grekland?

Var ska man börja öluffa i Grekland? Kanske på Samos, Rhodos, Kos, Santorini, Aten, Skiathos eller på Kreta.

Var ska man börja öluffa i Grekland? Kanske här på Samos. Byn heter Ireon.

 

Allting har en början och ett slut, så även en öluff. Var du börjar din öluff kan ha ganska stor betydelse, det gäller att välja rätt från början för att få ut så mycket som möjligt. Som väl är valmöjligheterna något begränsade. Det finns i skrivande stund cirka femton destinationer att välja på om man flyger från Sverige.

 

Aten är en bra utgångspunkt om du ska öluffa i alla ögrupper utom den Joniska.

Många flyger till och från Aten när de ska öluffa.

 

Med direktflyg når man då följande resmål: Aten, Karpathos, Kavala, Kefalonia, Korfu, Kos, Kreta, Lesbos, Preveza, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Thessaloniki och Zakynthos. Aten, Kavala, Preveza och Thessaloniki ligger på fastlandet. Till Kavala är det lämpligt att flyga om du ska till Thassos, från Preveza har du nära till Lefkas och Parga om du vill se lite av fastlandet också.

 

Om flyger till Kalamata på Peloponnesos kan du åka vidare till öarna Kythera och Elafonissos, samt de Saroniska öarna.

Däremot är det inte många som flyger till KalamataPeloponnesos.

 

Ett fåtal bilar ner till Grekland. Det är oftast greker som bor i Sverige och som stannar länge i Grekland. Det finns även möjlighet att åka båt till Grekland. Vanligast är att man åker från Italien, från Brindisi, Ancona eller Venedig. Det finns även båtförbindelse från Turkiet till Grekland, bland annat mellan Bodrum och Kos och från Kusadasi till Samos. Tyvärr är det alldeles för tidskrävande att åka tåg till Grekland. Om det inte vore så krångligt så skulle jag mer än gärna ta tåget till Aten.

 

Man kan flyga till Bodrum i Turkiet och åka färja över till Kos och sedan öluffa i Dodekaneserna.

Att flyga till Turkiet och vidare med båt till Kos funkar också. Vy över Bodrum från AsklepionKos.
Det finns i runda slängar nittio bebodda öar i Grekland uppdelade på sju ögrupper. Av dessa sju ögrupper är det egentligen bara sex som lämpar sig att öluffa i: Saroniska öarna, Kykladerna, Dodekaneserna, Sporaderna, Joniska öarna och Östra Egeiska öarna. Visst går det att öluffa även i Norra Egeiska ögruppen), men det är inte lika smidigt (sämre båtförbindelser) och det är ytterst få som gör det. Av den anledningen går några av flygstolsdestinationerna ovan bort. Kvar blir Aten, Kefalonia, Korfu, Kos, Kreta, Lesbos, Mykonos, Preveza, Rhodos, Samos, Santorini och Skiathos och Zakynthos.

 

Katamaranen Dodekanisos Pride i hamnen i Pythagorion på Samos trafikerar många öar i Dodekaneserna.

Katamaranen Dodekanisos Pride i hamnen i PythagorionSamos.

 

Om du ska öluffa i Kykladerna väljer du att flyga till Mykonos, Santorini eller Aten. Om du tänkt öluffa i Dodekaneserna eller Östra Egeiska öarna kan du välja mellan Lesbos, Kos, Rhodos och Samos. Välj Kos om du ska rikta in dig på öarna i Dodekaneserna.

 

Rhodos är en bra ö att börja sin öluff på om man ska luffa i Dodekaneserna.

Rhodos är en bra ö att börja sin öluff på om man ska luffa i Dodekaneserna.

 

Välj Lesbos eller Samos om du ska till norra Dodekaneserna och Egeiska öarna. Rhodos passar bra om du ska öluffa i södra Dodekaneserna. Kreta är ett hyggligt alternativ om du tänkt luffa i centrala Kykladerna eller i södra Dodekaneserna. Skiathos flyger du till om ska besöka Skiathos, Skopelos, Alonissos och Skyros. Ska du luffa runt i Saroniska övärlden flyger du till Aten.

 

Om du ska öluffa i de Saroniska öarna flyger du till Aten.

Om du ska öluffa i de Saroniska öarna flyger du till Aten. Bilden är från Poros.

 

Du behöver inte nödvändigtvis flyga till och från samma flygplats. Flera charterbolag säljer enkelbiljetter till olika öar, då kan du börja din resa på en ö och flyga hem från en annan. Det har vi gjort många gånger och det har alltid fungerat perfekt. Vi har till exempel flugit till Rhodos och hem från Samos, till Santorini och hem från Kreta, samt till Karpathos och hem från Aten.

 

Om du flyger till Karpathos går det båtar till Kreta, och vidare upp till Kykladerna.

Om du flyger till Karpathos går det båtar till Kreta, och vidare upp till Kykladerna.


Ska du öluffa i Sporaderna är det smidigast att flyga till Skiathos.

Ska du öluffa i Sporaderna är det flygstol till Skiathos som gäller.

 

Om du inte riktigt vet vilka öar du ska åka till är Aten ett bra alternativ. Från Atens tre hamnar – Pireus, Rafina och Lavrio - går det båtar till i princip hela övärlden (dock inte till Joniska öarna). Nackdelen med Aten är att du måste tillbaka dit när du ska flyga hem och det är inte så kul att stiga av båten i kaotiska Pireus efter några lugna veckor i övärlden. Smoggen, värmen, trafiken och oljudet sveper över dig, och du får en obehaglig känsla av att vara hemma, men ändå borta.

 

Nackdelen med Aten är att du måste tillbaka dit när du ska flyga hem och det är inte så kul att stiga av båten i kaotiska Pireus efter några lugna veckor i övärlden.

Nackdelen med Aten är att det blir stressigt komma till kaotiska Pireus efter övärlden.

 

Även om Aten har vissa fördelar (mycket bra båtförbindelser) tycker jag att det är trevligare, och framförallt lugnare, att börja och sluta sin semester på en ö. Till Atens ära måste jag dock säga att det är en fantastiskt spännande och intressant stad, men inte när jag öluffar. Till Aten åker jag hellre under en weekend eller så.

 

Utsikt över Anafiotika och Akropolis från Hotel Adonis i Plaka i Aten.

Undderbara Aten är värd en egen resa tycker jag. På bilden ser du Anafiotika och Akropolis.

 

I denna öluffarskola kommer vi att besöka fyra öar i Kykladerna: Amorgos, Koufonissi, Naxos och Santorini. Fyra öar som är väldigt bra att börja med om man aldrig tidigare provat på att öluffa. I slutet av öluffarskolan hittar du förslag på andra rutter. Nästa gång du öluffar är du varm i kläderna och kan välja andra öar. Om du vill. Du kanske hittar någon favorit. Men innan vi ger oss av ska vi gå igenom hur man ordnar rum och hur transporten mellan öarna fungerar.

 

Öluffa till Santorini, Amorgos, Koufonissi, Naxos Schinoussa, Iraklia och Donoussa i Kykladerna.

I slutet av Öluffarskolan besöker vi Amorgos, Koufonissi, Naxos och Santorini.


 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera