Byar på Iraklia

Om Iraklia »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
På Iraklia finns endast två byar: hamnbyn Agios Georgios och bergsbyn Panagia (Chora). Byarna binds ihop av öns enda asfalterade väg. Samhället Agios Athanasios nordväst om Chora består bara av några få hus och kan inte räknas som by.

Det är milsvids skillnad mellan grekiska och svenska småöar. Jag brukar tänka på det när jag är på mindre öar i Stockholms eller Karlskronas skärgård, i regel finns inga faciliteter alls, på sin höjd en Baja-Maja och en soptunna. Om Agios Georgios vore en by på en svensk liten ö skulle jag vara tvungen att sova i tält, och laga min frukost och middag på ett stormkök. Men som väl är ligger Agios Georgios på en grekisk ö och därför finns alla faciliteter, bortsett från bageri och bank. Bageriet i Panagia kör ner bröd till affärerna i Agios Georgios varje morgon.

Iraklias pittoreska hamnby Agios Georgios ligger extremt vackert, fiskebåtarna ser ut som stilleben i det turkosa vattnet. Här bor drygt 100 av öns 150 invånare. I byn finns flera pensionat, tre tavernor, en bar, en supermarket och en resebyrå. Resebyrå är precis som våra gamla lanthandlare en gång var, där finns post, kafé och mini-market. En bankomat finns i närheten. I hamninloppet flyter en stor mackapär som förvandlar saltvatten till sötvatten, dock är den tagen ur bruk. Tyvärr.

Sandstranden i hamnen Agios Georgios.

Den fina sandstranden i hamnen Agios Georgios.


Agios Georgios. Iraklia.

Agios Georgios.


I Agios Georgios finns en fin sandstrand med skuggande tamariskträd. Stranden är så bra att man inte behöver gå till Livadi beach. Dock är den liten och det kan bli trångt under högsäsong. Från stranden börjar vägen som leder upp till byn. Strax innan Perigiali Supermarket delar sig vägen. Den ena vägen går igenom "centrum" och slutar i intet, och den andra vägen går via en brant backe till tavernor och pensionat, och slutligen kommer man fram till Livadi beach. I backen ligger Taverna Maistrali, som jag tycker är den bästa på ön.

Iraklias huvudort Panagia (kallas även Chora) ligger runt en timmes promenad från hamnen. Byn är väldigt liten, här bor cirka 45 personer, det tar bara några minuter att passera genom byn. Att komma till Panagia är som att kliva rakt in i det grekiska vardagslivet, hönsen springer mellan husen, åsnor skriar, fåren klipps direkt på huvudgatan, de få bybor man möter är vänliga och otroligt nyfikna. Till och med hamnbyn Agios Georgios framstår som en metropol i jämförelse. I byn ligger öns enda bageri, bageriet tjänstgör även som affär, kafé och taverna. Tavernan tillagar grekisk husmanskost av egna råvaror.

Panagia. Iraklia.

Huvudgatan i Panagia.
Resebyrån på Iraklia.

Huvudgatan i Agios Georgios. Till höger ligger resebyrån där det finns post, kafé, resebyrå och mini-market. Längre ned syns den lilla hamnen, och den fina hamnstraden.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera