Vandra på Iraklia

Om Iraklia »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Iraklia är en förträfflig vandringsö, klart trevligare än de andra öarna i Småkykladerna. Att på måfå upptäcka den vackra naturen är trevligt, ön är liten och avstånden korta. Vandringen till Agios Ioannis tillhör en av mina absoluta favoriter i Kykladerna.

Här kommer en kort beskrivning av nämnda vandring. Utgå från resebyrån/kaféet på huvudgatan i Agios Georgios och följ stigen förbi kyrkan. Fortsätt framåt tills du kommer till en korsning med ett litet "stall" på höger sida, sväng höger och sväng strax därpå vänster. Fortsätt fram tills du kommer till den pyttelilla byn Agios Athanassios, gå igenom byn och sedan igenom en grind vid sista huset. Härifrån bär det av uppåt och nu börjar den svåra biten.

Leta efter pilar på marken (de kan vara svåra att se) och följ dem tills du kommer till ett bergskrön. (Här kan det även finnas små stenrösen som du ska följa.) Passera krönet och du har havet framför dig. Håll till vänster och följ pilarna längs med berget. Det tar en stund att komma till grottan härifrån. Det är lätt att ge upp och i stället börja fundera på tavernor, sallader och kalla öl. Efter mycket stretande och letande är du framme vid grottan. Du vet att du kommit rätt när du ser en kyrkklocka hängandes i ett träd och därunder ligger grottan. Avsluta besöket med en vandring ner till havet för ett avsvalkande dopp. På tillbakavägen hem kan du gå via Panagia.

Stigen som går från Agios Georgios till Panagia och Agios Ioannis.

Stigen som går från hamnen till Panagia och Agios Ioannis.


Vandra på Iraklia.

Iraklia bjuder på ett mycket vackert landskap att vandra i.
Den bästa vandringskartan över Iraklia är utgiven av det grekiska kartförlaget Terrain maps, även kallad Skai Maps. Kartans upplösning är 1:25 000 och finns att köpa på plats. Kartan beskriver de bästa vandringarna på öarna i Småkykladerna: Donoussa, Iraklia, Koufonissi och Schinoussa.

Jag kan även rekommendera vandringsboken Amorgos, Naxos, Paros, Eastern & Northern Cyclades av Dieter Graf. I boken beskrivs många vandringar i området, bland annat två vandringar på Iraklia. En beskriver vandringen till grottan.

Boken kan möjligen finnas att köpa på plats, annars hittar du den på större öar, eller så köper du den på Adlibris, se länk nedan.

Köp Amorgos, Naxos, Paros, Eastern & Northern Cyclades

Panagia och Agios Ioannis. Iraklia.

Skyltar som pekar mot Panagia och Agios Ioannis.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera