Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mytilini på Lesbos
Mytilini är en stor stad, ja till och med en mycket stor stad med cirka 27 800 invånare. En svensk stad med så många invånare gör inte så mycket väsen av sig, det gör däremot en grekisk stad av samma dignitet. Mytilini är kaotiskt, stressigt och bullrigt. Trafiken är mer vild än tam. Tänk på det innan du ger dig in i stan med bil. Om man inte gillar sådana här stojiga städer är det nog bäst att hålla sig därifrån. Om du däremot fascineras av grekiska storstäder kommer du att älska Mytilini.

 

Hamnpromenaden i Mytilini på Lesbos.

Hamnpromenaden i Mytilini.

 

Staden sprider sig från den stora hästskoformade hamnen upp mot en kulle där en enorm borg sitter på en tron och blickar ner över stan. Borgen är en av de största i Medelhavet och har anor ända från 1200-talet. Hamnen - och gatorna som går från hamnen - dominerar nästan allt liv i staden. I stort sett hela hamnpromenaden (som är den längsta jag sett) kantas av kaféer fyllda av ungdomar. Det märks sannerligen att Mytilini är en studentstad. Självklart finns här inte bara kaféer, antal tavernor och ouzerior är oräkneliga.

 

Tavernor i Mytilini på Lesbos.

Tavernapiren i slutet av hamnpromenaden.


Några av de bästa tavernorna ligger i slutet av hamnpromenaden, mot flygplatsen till. Många av dem har färsk fisk på menyn, något fiskebåtarna som snällt guppar i vattnet utanför är bevis på. Polyteknos är en av flera bra tavernor, den ligger först i den långa raden av restauranger.

 

Tavernor. Mytilini. Lesbos.

En av många mycket bra tavernor längs hamnpromenaden.

 

Ermou, ett kvarter in från hamnpromenaden, är den stora shoppinggatan. Gatan är bilfri och det är ett sant nöje att strosa runt och titta i alla affärer. Här finns allt från ouzobutiker (så klart) till flashiga märkesbutiker. Lesvos shop, som säljer lokala produkter, ligger ganska nära hamnen. För att hitta till shoppinggatan letar du efter stans mest kända landmärke - kyrkan Agios Therapon. Kyrkan är lätt att känna igen tack vare de vackra kupolerna som pryder taket.

 

Shoppinggatan Ermou och kyrkan Therapon i Mytilini på Lesbos.

Shoppinggatan Ermou och kyrkan Therapon.

 

HOTELL I MYTILINI

Jag tippar att det är ytterst få som väljer att bo i Mytilini. Men ibland måste man, exempelvis om man anländer sent med flyg eller båt, eller ska åka från Lesbos tidigt på morgonen. Vi har bott i Mytilini en gång av just den anledningen. Lesvion Hotel är ett bra hotell varifrån det är nära till både hamn och flygplats.

Lesvion Hotel »

Boka andra hotell i Mytilini här »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera