Grekisk mat på menyn

Mat från Kreta.Vi får ofta en förfrågan om vi kan göra en lista som kort beskriver vad som finns på de grekiska menyerna. Många känner bara till de vanliga rätterna och vågar inte beställa mat som de inte hört talas om. Det grekiska köket är oerhört mångfacetterat, och det är synd att inte alla känner till det. Det finns överraskande god och kulinarisk grekisk mat. Det gäller bara att hitta den. Och det gäller att våga prova. Det svåraste är att hitta bra grekisk mat på restauranger som ligger i, eller omkring, de stora turiststråken, även om det finns undantag även där. Jag lovar att du, som ännu inte har upptäckt det riktiga grekiska köket, kommer att bli förvånad.

Tavernor och restauranger i turistområdena har oftast menyer med mat som de tror att vi turister vill ha, som moussaka och souvlaki. Men hemma i sina egna kök, och på lokalbefolkningens favoritrestauranger, äter grekerna andra rätter. Har du lyckan att bli hembjuden till en grekisk familj, eller möjlighet att följa med greker ut och äta, är chansen stor att du blir bjuden på maträtter du inte kände till, råvaror du inte visste fanns och smaker du aldrig kommer att glömma. Kort sagt: när du har kommit ut ur moussakagarderoben kommer du aldrig mer att kliva in i den. Tro nu inte att jag ogillar moussaka, för det gör jag inte, jag älskar moussaka, om den är rätt tillagad.

Grekisk mat. Karpathos.

Gå gärna ut i köket och botanisera bland okända rätter.


Meze i Grekland.

Roligast är att beställa in många rätter som man delar på.


Att välja taverna kan vara lika svårt som att välja mat. Jag brukar först bedöma "mysighetsgraden" (ursäkta uttrycket) på tavernan. Trivs jag med miljön gör det kanske inte så mycket om maten inte är perfekt. Jag brukar börja med ett lunchbesök och är maten bra går jag gärna dit på kvällen också. Helst ska det inte finnas någon meny, jag vill gärna gå ut i köket och lyfta på grytlocken själv. Är det något jag inte vet vad det är frågar jag bara. Sedan beställer jag in flera olika rätter, stora som små. Ofta försöker jag hitta något jag aldrig tidigare ätit. Prova gärna själv att beställa in många smårätter. Sedan äter alla kring bordet tillsammans av samma mat. Passa på att beställa sådant du aldrig hört talas om. Det gör inget om inte alla rätter faller alla på läppen.

När du kommer till en ny ö kan det vara läge att fråga efter lokala specialiteter, det finns på de flesta öar. Det kan till och med skilja sig mellan olika byar på samma ö. Fråga också efter lokala ostar. Det finns inte bara fetaost i Grekland.

Vi beställer nästan alltid in olika smårätter, både till lunch och till middag. Huvudrätter äter vi ibland, men vi tar oftast bara in en huvudrätt, och fyller på med smårätter. Det blir ungefär som att äta svenskt smörgåsbord. Nu har vi gjort en lista med grekiska huvudrätter och en lista med grekiska smårätter. Listan kommer att fyllas på allt eftersom. Senare ska vi skriva om annan grekisk mat, som fiskrätter och grekiska efterrätter. Läs om små- och huvudrätter via länkarna här nedan.

Taverna på Ios.

En trevlig miljö gör att maten smakar ännu bättre.


MER OM GREKISK MAT

GREKISK MAT I SVERIGE

E-GUIDER

BOKA HOTELL OCH BI

Grekiska smårätter »
Grekiska huvudrätter »
Grekiska recept »
Grekiska menyer »
Forum grekisk mat »

Grekiska restauranger »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Rentalcars.com »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera