ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Grekiska smårätter - Meze |
Meze (smårätter) kan ätas som en hel middag. Beställ in flera smårätter som alla runt bordet delar på och ät tillsammans med bröd. Eller beställ in en smårätt som förrätt eller som tillbehör till en varmrätt. De rätter som finns med här finns naturligtvis i olika variationer, och det finns även lokala avvikelser. Så bli inte putt om våra beskrivningar inte stämmer med dina. Detta är grekisk mat som vi ser den. Menyerna finns i 999 fall av 1000 på engelska, och oftast även på grekiska. På stora turistorter finns även menyer på svenska. Vi har valt att använda alla tre språken. Finns det inget svenskt namn så skriver vi det engelska eller grekiska namnet, eller så "hittar" vi på ett namn. Namnen står först på engelska, sedan på svenska och sist på grekiska (med våra bokstäver.)
V betyder vegetariskt,
K betyder kött och F
betyder fisk & skaldjur.
|
Split pea puree - Fava - Fava (V) Artichokes with peas - Kronärtskockor med ärtor - Agkinares
me arakas (V) Baked giant white beans - Vita bönor i tomatsås - Gigantes
(V) (K)
Vita bönor i tomatsås - Gigantes - med tomat, lök och dill.
Boiled greens/Spinach - Kokta bladgrönsaker - Chorta (V)
Kokta bladgrönsaker - Chorta - med olivolja och citron.
Beetroot - Rödbetor - Pantsaria (V) Stuffed vine leaves - Fyllda vinblad - Dolmades (V) (K) Stuffed peppers - Fylld paprika - Peperi me tiri (V)
Fyllda zucchiniblommor - Kolokithokorfades - med en klick yoghurt.
Stuffed zucchini flower - Fylld zucchiniblomma - Kolokithokorfades
(V) Fried zucchini - Friterad zucchini - Kolokithakia tiganita (V)
Friterad Kalamari till vänster och friterad zucchini till höger. |
Fried eggplant - Friterad aubergine - Melitzanes tiganites (V)
Saganaki.
Saganaki - Saganaki - Saganaki (V)
Feta i ugn - Feta sto fournou - kan serveras på olika sätt.
Baked feta - Feta i ugn - Feta sto fournou (V) Cheese croquettes - Ostbollar - Tirokeftedes (V) Zucchini balls/croquettes - Zucchinibollar - Kolokithokeftedes
(V) Chickpea balls - Kikärtsbollar - Revithokeftedes (V)
Ostbollar - Tirokeftedes - kan innehålla olika sorters ost.
Spinach pie - Spenatpaj - Spanakopita (V) Tomato Balls / Tomato fritters - Tomatbollar - Tomatokeftedes
(V)
Tomatbollar - Tomatokeftedes - med fetaost och örter.
Cheese pie - Ostpaj - Tiropita (V)
Fyllda degknyten - Bourekakia - påminner om små pajer.
Fried rolls - Fyllda degknyten - Bourekakia (V) (K) |
Cretan Rusk - Dakos - Dakos (V)
Dakos är en blöt kornskorpa täckt med tomat, fetaost och oregano.
Small fish - Små friterade fiskar - "Fiskartens namn"
tiganites (F)
Små friterade fiskar - Tiganites - ätes hela med ben och allt.
Grilled octopus - Grillad bläckfisk - Oktapodi psito (F)
Grillad åttaarmad bläckfisk - Oktapodi psito - är mycket gott tillsammans med ouzo.
Marinated anchovies - Marinerad ansjovis - Gavros marinatos (F)
Marinerad ansjovis - Gavros marinatos - är också mycket gott med ouzo.
Mussels saganaki - Musselsaganaki - Midia saganaki (F)
Musselsaganaki - Midia saganaki - är ugnsgratinerade musslor med tomatsås och fetaost
Shrimps saganaki - Räksaganaki - Garides saganaki (F) Snails - Sniglar - Salingaria kochli (F) Fried snails - Frtiterade sniglar - Xoxlioi Mpoumpuristi (F) Symi shrimps - Symiräkor - Simiako garidaki
(F)
Symiräkor - Simiako garidaki - äts hela med skal, stjärt och huvud. |
Fouskes - Fouskes - Fouskes (F)
Fouskes serveras rå med lite citron och till det dricker man ouzo.
Pinna - Pinna - Pinna (F) Fresh sea urchin - Sjöborrar - Archinoos (F)
Fisk och skaldjurstallrik med bland annat sjöborrar (archinoos) (till vänster.)
Meatballs - Köttbullar - Keftedes (K) Kokoretsi - Kokoretsi - Kokoretsi (K) Fried liver - Friterad lever - Sikoti (K)
Köttbullar - Keftedes - är som våra köttbullar men med andra kryddor.
Loukaniko - Korv - Loukaniko (K)
. Korv - Loukaniko - finns i alla möjliga varianter och är i bästa fall lokalproducerad.
Seftalia - Seftalia - Seftalia (K) Pikilia - Pikilia - Pikilia (V) (F) (K)
Pikilia är ett fat med ett urval av smårätter.
Grekisk honung är inget maträtt, men den används i många rätter och smakar gott på yoghurten. |
LÄS MER OM DEN GREKISKA MATEN
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |