ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Grekiska huvudrätter |
Grekiska huvudrätter finns precis som smårätterna i olika variationer, och det finns även här lokala avvikelser. En del smårätter kan ätas som huvudrätt, precis som en del huvudrätter kan ätas som en smårätt. Det går utmärkt att beställa in flera huvudrätter och äta dem tillsammans. I Grekland är det inte alls konstigt att dela på maträtterna. Här hemma är det nästan tabu att ta mat från andras tallrikar, men så är det inte i Grekland.
Menyerna finns i 999 fall av 1000 på engelska, och oftast även på grekiska. På stora turistorter finns även menyer på svenska. Vi har valt att använda alla tre språken. Finns det inget svenskt namn så skriver vi det engelska eller grekiska namnet, eller så "hittar" vi på ett namn. Namnen står först på engelska, sedan på svenska och sist på grekiska (med våra bokstäver.) V betyder vegetariskt,
K betyder kött och F
betyder fisk & skaldjur.
|
Dog Fish - Haj - Galeos (F) Moussaka - Moussaka - Moussaka (K)
Moussaka från Annas Fish Taverna i Nas på Ikaria.
Pastitsio - Pastitsio - Pastitsio (K) Stuffed tomatoes - Fyllda tomater - Gemista (V) (K) Lamb/Pork/Chicken/Veal in lemon sauce - Lamm/Fläsk/Kyckling/Kalv
i citronsås - Arni/Chirno/Kotopoulo/Moshari Lemonato (K)
Kotopoulo sto fournou.
Chicken in the oven - Kyckling i ugn - Kotopoulo sto fournou (K) Kleftiko - Kleftiko - Kleftiko (K) Beef in tomato sauce - Biff i tomatsås - Moshari Kokinisto
(K)
Kleftiko.
Pork with Celery - Fläsk med selleri - Chirino me selino
(K) Stifado - Stifado - Stifado (K) (F)
Chirino med selino. |
Stamna - Stamna - Stamna (K) Soutzoukakia - Soutzoukakia - Soutzoukakia (K)
Soutzoukakia.
Meatballs - Köttbullar - Keftedes (K)
Stamna.
Beef burger - Köttfärsbiffar - Bifteki (K) Stuffed beef burger - Fyllda köttfärsbiffar - Bifteki gemisto
(K) Lamb chops - Lammkotletter - Paidakia (K)
Lamb chops. Lammkotletter. Paidakia.
Pork chop - Fläskkotlett - Chirno Brisola (K) Souvlaki - Souvlaki - Souvlaki (K) (F) (V) Souvlaki with pita - Souvlaki med pitabröd - Souvlaki me pita
(K) |
Gyros.
Gyros with pita - Gyros (med pitabröd) - Gyros me pita (K) Gyros plate - Gyros tallrik - Gyros merida (K) Artichokes in dill and lemonsauce - Kronärtskockor i dill- och
citronsås - Agkinares laderes (V) Artichokes with peas - Kronärtskockor med ärtor - Agkinares
me arakas (V) Mixed grill - Mixed grill - Mixed grill (K)
Mixed grill.
Papoutsakia - Papoutsakia - Papoutsakia (K) Bekri meze - Bekri meze - Bekri meze (K) Baked eggplant - Imam - Imam (V)
Papoutsakia.
Briam - Briam - Briam (V) Giouvetsi - Giouvetsi - Giouvetsi (K) |
Pizza - Pizza - Pizza (K) (F) (V)
Pizza från Taverna Nostos i Skopelos stad.
Loukaniko - Korv - Loukaniko (K) Spetzofai - Spetzofai - Spetzofai (K) Meatloaf with boiled egg - Köttfärslimpa med kokta ägg
- Rolo me vrasta avga (K) Lobster spaghetti - Languster och spagetti - Astakomakaronada
(F)
Astakomakaronada.
Fresh Fish - Färsk fisk - Fresko psari (F)
Xifias.
Vanligast är att de större fiskarna grillas och serveras hela med huvud och allt tillsammans med en sås gjord på citron och olja. Exempel på fiskarter är: Tsipoura (Sea Bream), Sargos (Withe Sea Bream), Sardeles (Sardines) och Kolios (Mackerel). Vissa fiskarter lämpar sig bäst att lättpaneras och stekas i olja, men de kan även grillas. Exempel på sådan fisk är Red Mullet (Barbouni). Riktigt stora fiskarter grillas i skivor och priset är då oftast per portion. Exempel på sådan fisk är Swordfish (Xifias). |
Grekisk mat »Grekiska smårätter »Grekiska menyer »Grekiska recept » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |