Kalimera Grekland Milos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Milos

Som jag nämnt på andra sidor är Milos kustlinje en sevärdhet i sig. Men det finns även andra attraktioner, som de unika katakomberna, den antika teatern och platsen där man hittade statyn Venus de Milo, allt ligger under byn Tripiti så du behöver inte åka runt hela ön för att se öns största attraktioner. Det finns även några intressanta museum, som gruvmuseet i Adamas, och så finns bosättningen Filakopi, som du kan läsa om här.

 

Katakomber. Milos.

Katakomberna ligger under byn Tripiti.

 

Katakomber är underjordiska begravningsplatser, ofta med omfattande nätverk av uthuggna gångar, som kristna använde under Romartiden. Det är också i Italien (Rom) som det finns flest katakomber. Milos katakomber ligger strax under byn Tripiti, vägen dit är väl skyltad.

Katakomberna är Milos största historiska sevärdhet och de underjordiska gångarna är väl värda ett besök. Katakomberna tros ha varit i bruk mellan 200 f.Kr till 400 e.Kr, de återupptäcktes 1844 av den tyske arkeologen Ross. Troligen förstördes katakomberna i någon av de många jordbävningar som drabbat Milos.

Idag kan man som besökare studera delar av katakomberna. Man går ner för en trätrappa och där vilar de gamla gravarna på sina hemligheter. Det är en märklig känsla, tystnaden (dödstyst!) är total, atmosfären är lite ruggig och det är kallt som i graven. Öppet varje dag 08.00-15.00 utom måndagar.

 

Venus de Milo. Milos.

Platsen där Venus de Milo hittades.

 

Venus de Milo är en av världens mest kända statyer. Den 204 cm höga statyn, som man tror härstamma från 150-100 f.Kr, hittades av bonden George Kentrotas när han plöjde sin åker den 8 april 1820. Han meddelade myndigheterna och när alla delar av statyn var funna skeppades de till Paris och museet Louvren (armarna försvann på vägen tror man). Och där befinner sig Venus de Milo än idag.
Eftersom statyn inte är kvar är det kanske inte så stor vits att besöka fyndplatsen, det finns inget att se förutom en liten skylt som visar var den hittades. Men om man inte haft förmånen att se statyn på Louvren kan man åtminstone skryta om att ha sett skylten. Fyndplatsen ligger under byn Tripiti, skyltar visar vägen. En kopia av statyn kan betraktas i arkeologiska museet i Plaka. Venus är för övrigt romarnas namn på grekernas Afrodite som var antika Greklands kärleks- och fruktbarhetsgudinna.

Romarna byggde en hel del när de var herrar över Medelhavet och Milos kom inte undan. Strax efter fyndplatsen av Venus de Milo finns resterna av en romersk teater. Teatern ligger vackert och man förstår verkligen varför teatern placerades just där, utsikten över havet och byn Klima är fantastisk från läktarplats.

 

Den romerska teatern ovanför Klima på Milos.

Den romerska teatern ovanför Klima.

 

Dessutom är teatern hyfsat välbevarad. Det finns inga som helst avspärrningar så det är bara att sätta upp en pjäs och njuta av panoramat. På vägen till teatern går det inte att undgå de gamla försvarsmurarna, på sina ställen sägs de vara hela nio meter tjocka.

 

Stränder på Milos. Mitakas beach.

Mitakas.

 

Ska jag vara ärlig, och det ska jag, så är Milos största sevärdhet de fantastiska stränderna.


LÄS MER OM MILOS

Om Milos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera