Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Moutsouna på Naxos
Vägen till Moutsouna svänger höger strax innan man kommer fram till Apiranthos. Från korsningen är det cirka 11 kilometer ner till Moutsouna. Vägen är till en början ganska trevlig, en del lummiga träd och fin utsikt, senare blir den tråkig även om slingrandet gör den rätt behaglig att köra på.

Halvvägs framme kan man göra en liten avstickare till de gamla smärgelgruvorna. Smärgeln användes bland annat för tillverkning av sandpapper, i min ungdom var många sandpapper märkta med Naxos. Smärgeln forslades från gruvorna via en linbana ner till Moutsouna. Linbanan finns kvar än idag som ett slags monument över industrialismen på Naxos.

Linbanan syns tydligt när man närmar sig havet. Från håll ser den nästan ut som en linbana i fjällen, men vid närmare betraktelse ser man att korgarna är alldeles för små för att rymma människor. Linbanan slutar i hamnen i Moutsouna där det ligger tonvis med smärgel och väntar på att bli bearbetad.

 

Stränder i Moutsouna. Naxos.

Moutsouna.

 

Innan man når fram till Moutsouna svänger en smal grusväg vänster mot Azalas beach. Enligt en grekisk guidebok ska klapperstenarna vara unikt färgglada här. Visst finns det många fina klapperstenar på stranden, men så särskilt unika är de inte. Som strand är Azalas inte mycket att ha, såvida man inte vill vara för sig själv. Här finns bara några få hus, ingen taverna men väl ett pensionat. Gillar du vackra stenar jag kan tips om stranden i Lionas där det finns massor med vackra stenar.


Tavernor i Moutsouna på Naxos.

Från tavernorna i Moutsouna har man utsikt mot Amorgos.

 

Den lilla byn domineras av hamnen där man tidigare skeppade ut smärgeln. De stora kranarna påminner om Moutsounas storhetstid. Idag är Moutsouna en sömnig fiskeby där nät hänger på tork och fiskare sitter och lagar sina nät. Några tavernor slåss om kunderna med skyltar på flera språk. Mitt i byn finns en liten strand som duger för ett dopp innan lunchen. En längre sandstrand finns precis bakom kröken av byn.

I Moutsona finns rum att hyra för den som söker lugn och ro. Jag har själv aldrig bott här, men det skulle vara underbart att sitta på tavernorna under ljumna och tysta kvällar och filosofera över livet och smärgeln. Som utsikt har man bland annat min favoritö Amorgos. Kan det bli bättre?

 

Vy över Moutsouna på Naxos.

Vy över Moutsouna.

 

Från Moutsouna kan man fortsätta vägen längs hela den östra kusten där det finns ett flertal stränder, bland annat Psili Ammos och Panormos. Läs mer om stränderna här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera