ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Plocka oliver och klappa killing på Naxos |
Det här var en helt underbar dag, en dag som man bara kan uppleva under lågsäsong, och om man känner någon som har en farm. Vi hade igår fått en förfrågan om vi ville följa med och plocka oliver på en farm som vännen Thodoris bror Yiannis har på norra Naxos, nära Apollonas.
Om man är duktig och plockar oliver får man klappa en söt killing som belöning.
Själklart ville vi följa med. Men dagen började
som vanligt med en långsam frukost på balkongen. Frukostarna
är heliga för oss och får inte ätas under stress.
Nej, långsamt ska det vara, och mycket kaffe ska det drickas. När
vi frukostat färdigt tog vi bilen till farmen, som vi efter viss
möda lyckades hitta.
När vi kom fram till farmen var olivplockningen redan igång.
När vi kom fram var olivplockningen i full gång så det var bara att hugga tag i en "kam" och börja kamma. Kul! Innan lunch hann vi med att kamma två träd innan det började regna. Man ska inte plocka oliver när det regnar fick vi lära oss, träden kan skadas av vätan som tränger in där oliverna satt. I stället för att plocka oliver bjöds vi på en rundvandring i den stora "trädgården" på farmen. I trädgården på farmen växer det allt möjligt. Bland annat de godaste clementiner vi någonsin smakat.
Vi hann med två olivträd innan regnet kom.
Här är några bilder från den för oss så exotiska trädgården.
Lotusfrukt. Smakade himmelskt!
Farmägaren Yiannis med lotusfruktträdet. |
Granatäpplen. Också mycket gott.
Clementinträd.
Fikonen var inte lika söta som vi är vana vid, därmed också mycket godare.
Apelsinerna var lika mumsiga som de var vackra. |
Lunchen bestod dels av olika frukter från trädgården: granatäpplen, clementiner, apelsiner, fikon och lotus, dels en tallrik hemlagad specialitet från byn Koronida. Maten smakade gott, ändå tills vi fick veta vad det var vi åt...
Vad är det jag äter, tänkte jag, och fick strax svar på frågan.
Exakt samma sekund som bilden ovan tas får jag vet vad det är jag äter: grismage! Ni kanske förstår minen jag har när jag slutar äta. Frågan jag ställde mig var: ska jag vara artig och äta upp, eller ska jag spotta ut? Jag valde att äta upp, och snabbt svälja ner grismagen med ett litet glas hembryggt vin. Smakade som kyckling. Grismagen alltså.
Apollonas på norra Naxos under lågsäsong.
På vägen hem till Naxos stad stannade vi först till i Apollonas och fikade på Taverna Venetico. Att vi valde just Taverna Venetico var av den enkla anledningen att det var den enda taverna som var öppen. Apollonas var precis lika öde som alla andra turistorter på Naxos. Vårt sista stopp innan Naxos stad gjorde vi på Thodoris farm, där han har får, getter, höns och grisar. Där fick vi träffa en två dagar gammal killing. Den var så söt, och så otroligt mjuk. På bilden står Thodoris och spanar efter mamma killing, men som väl var dök hon upp efter en liten stund.
Den vansinnigt söta och mjuka killingen.
Camilla blev förälskad i den lilla sötnosen. Thodoris sa att han skulle döpa den till Camilla. Då blev hon glad.
Kvällen var kall och ruggig. Solen gick ner redan 17.30. Innan vi gick ut för den sedvanliga ouzon spelade vi några parti tavli hemma på rummet. Middagen intogs som vanligt på Metaxi Mas. Även kväll var där fullsatt. Inte konstigt, valmöjligheterna är inte så många.
Några parti tavli (backgammon) innan middagen. Fler bilder från dagen finns här »
« Föregående dag | Startsidan | Nästa dag »
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |