Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Emborio på Santorini
Tolv kilometer söder om Fira ligger Emborio, som med sina nästan 1 950 invånare är Santorinis största samhälle, och en av få byar som är helt opåverkad av turism. Emborio är ett levande grekiskt samhälle oavsett årstid, här finns flera kafenións, skolor, vanliga affärer där grekerna själva handlar, skyltarna är på grekiska osv.

 

Coola hus i Castelli ovanför i Emborion på Santorini.

Coola hus i Castelli ovanför i Emborion.

 

Tyvärr är det få turister som känner till Emborio, kanske beror det på att byn ligger utmed vägen till Perissa och Perivolos och då kanske ett dopp i havet är mer lockande än ett besök i Emborio.

Förutom att Emborio är en turistfri oas finns här ett par intresseväckande sevärdheter också. Via de smala urgamla gränderna som leder upp till toppen av byn är det lätt att gå vilse. Många hus ligger i ruiner, några håller på att renoveras. I en av gränderna ligger ett litet kafenión med fin inredning där du kan äta lunch eller ta något att dricka. Faktiskt ett av de gulligaste kafenión jag har sett, fem bord ute och två inne.

 

Kafé i Emborion. Santorini.

Kafenión i Emborion.

 

När man nått toppen av Emborio kommer man fram till Castelli (kallas även Mezaná), en by i byn, som nås via två valvtäckta ingångar, en ingång från varje sida. Inne i lilla Castelli ringlar sig minimala gränder runt urgamla hus med vackra trappor som sätter fantasin i rörelse. Hur såg tillvaron ut här när Castelli var fylld av liv och rörelse?


Castelli har på senare år uppmärksammats av välbärgade greker och turister, flera hus har köpts upp och börjat renoveras. Under Castelli breder ett litet jordbrukarsamhälle ut sig. När du tröttnat på all turism kan jag rekommendera en promenad bakom Castelli/Emborio, bara efter några meter tror man sig vara på en helt annan ö.

 

 Emborion. Santorini old  town.

Smala gränder i Emborion.

 

I utkanten av Emborio ligger den medeltida fästningen Goulas som byggdes som skydd mot pirater. Från fästningen hällde byborna kokhet olja över inkräktarna. Tyvärr har denna lilla sevärdhet fått förfalla. Ännu en bit utanför Emborio klättrar ett flertal väderkvarnar upp mot en kulle. De förstördes delvis vid jordbävningen 1956 och är alltsedan dess ur bruk. Men de är vackra och utsikten är naturligtvis fin.

 

Castelli. Emborio. Santorini.

Castelli ovanför Emborio.

 

Missa inte att besöka denna fantastiska by om du bor i Perissa eller Perivolos.


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera