Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den obebodda byn Gera på Tilos

Den obebodda byn Gera är inte alls lika uppmärksammad som Mikro Chorio. Men det är inte så konstigt, för Gera var egentligen ingen riktig by till skillnad mot Mikro Chorio. Gera levde upp på somrarna när de som bodde i Megalo Chorio och Mikro Chorio flyttade till Gera. Dock är Gera lika obebodd som Mikro Chorio.

 

Läs om Mikro Chorio här »

 

Den obebodda byn Gera på Tilos i Grekland.

Den obebodda byn Gera.

 

Vangelis Papadopoulos hette en man som växte upp på Tilos under 1950-talet. Vangelis smekman var Zorbas, och det berodde på att han dansade lika bra som Zorba, sägs det. Han flyttade sedermera till Rhodos och spenderade även några år i Finland. Men han återvände alltid till Tilos, en ö som han älskade och han gjorde allt för hålla öns gamla traditioner vid liv.

2010 gav han ut ett litet häfte som heter "Tilos in the past". Där skriver han om sin uppväxt i Mikro Chorio och andra delar av Tilos. Ett kort kapitel handlar om Gera, där han och hans familj bodde om somrarna. Delar av den texten har jag använt här.

 

Det bodde cirka 300 personer i Gera på Tilos under 1950-talet.

Det bodde cirka 300 personer i Gera på 1950-talet.

 

När familjerna som bodde i Mikro Chorio växte började de också bygga hus på andra platser på ön. De grundade Krithonta, Gera och Pano Meri, och flyttade sina hushåll under några månader dit, särskilt på sommaren för druvskörden i Gera.

 

Husen i Gera är små och takhöjden så låg att det är svårt att stå upprätt.

Husen är små och takhöjden är låg.
De grundade en liten by i Gera med små hus eftersom de flesta använde dem bara på sommaren. De behövde inte sova i husen. De sov under stjärnorna på terrasserna på innergårdarna. Gera var en rik plats. Mycket frukt och grödor växte på dess jord. Fikonen var kända. På sommaren samlades cirka 300 personer där. På vintern stannade endast ett fåtal, särskilt gamla människor och herdar, för att vakta den lilla byn.

 

Husruiner av den en gång så fina byn Gera på Tilos

Ruiner av den en gång så fina byn Gera.

 

Vangelis Papadopoulos skriver så här i sitt häfte om Tilos:

Min far öppnade ett kaffehus nära våren för folkets behov. Männen samlades där på kvällen för mastix, kaffe och vin. De använde stenar som stolar. När det blev mörkt satt vi tillsammans med våra mammor runt eldstäderna och lyssnade på gummans sagor och berättelser. Under dagen skördade alla tillsammans, män, kvinnor och barn, vetet, kornet och ärterna till favan.”

 

Gamla bagerier, kaféer och eldstäder i Gera på ön Tilos i Dodekaneserna.

"När det blev mörkt satt vi tillsammans med våra mammor runt eldstäderna och lyssnade på sagor."

 

Det är fascinerade att strosa runt i den öde byn Gera och filosofera över svunna tider.

Det är fascinerade att strosa runt i den öde byn och filosofera över svunna tider.


Det är oerhört fascinerade att strosa runt i den öde byn och fantisera om hur livet en gång gestaltade sig. Man känner verkligen historiens vingslag. Tänk om väggar kunde tala! Gera är inte lika intressant som Mikro Chorio, men byn är ändå värd ett besök, inte minst för den vackra vandringen dit, som du kan läsa om längre ned.

 

Gera är en perfekt plats för att ha picknick efter den långa vandringen.

Gera är en perfekt plats för att ha picknick och tomglo över havet.

 

Gera är en perfekt plats för att ha picknick: ta med några tomater, oliver, fetaost och färskt bröd, sätt dig på en sten och njut, och fundera över svunna tider. Jag lovar att det blir ett minne för livet. Vad gör jag om jag vill ta ett dopp kanske du undrar? Tja, då går du ner till Despoti Nero beach, som ligger nedanför Gera, och tar ett dopp.

 

Despoti Nero beach nedanför byn Gera på Tilos.

När du sett dig mätt på Gera kan du ta ett dopp vid Despoti Nero beach.

 

Vangelis Papadopoulos gick bort 2012 men hans minne lever kvar på Tilos. Samma år gick den oerhört populära borgmästaren Tasos Aliferis bort. Han kom till Tilos som läkare från Rhodos och hjälpte till att forma livet på ön genom sin vision och hårda arbete. Tasos Aliferis var den första vigde ett homosexuellt par i Grekland och var den som förbjöd all jakt på Tilos. Bara för att nämna några av allt han gjorde som var unikt för Grekland. För att hedra Tasos Aliferis döptes strandpromenaden i Livadia till Tasos Aliferis street.

 

Strandpromenaden i Livadia är döpt  till Tasos Aliferis street efter den populära doktorn och borgmästaren på Tilos i Grekland.

Strandpromenaden i Livadia heter numera Tasos Aliferis street.VANDRA TILL DEN OBEBODDA BYN GERA

 

Vandra till den obebodda byn Gera från Livadia på Tilos.

Läs om den fantastiska vandringen till Gera här »


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera