Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra på Tilos

Många reser till Tilos enbart för att vandra. Det är en härlig vandringsö som begåvats med ett vackert, och till stora delar orört, landskap. Nästan hela ön är karg, så räkna inte med att vandra i en djungel. Flera av de gamla åsnestigarna är intakta, fågellivet är spännande och förgyller vandringarna. Det finns många enkla vandringsleder så du behöver inte vara en van vandrare.

Den bästa vandringskartan över Tilos är utgiven av det grekiska kartförlaget Terrain maps, även kallad Skai Maps. Kartans upplösning är 1:20 000 och finns att köpa på plats. Kartan beskriver de fjorton bästa vandringarna på ön.

 

Vandrar du till Ghera på Tilos passerar du Agios Ioannis.

Vandrar du till Ghera passerar du och Agios Stefanos och Agios Ioannis. Livadia i bakgrunden.

 

Den i mitt tycke trevligaste vandringen går i en cirkel runt sydöstra Tilos. Vandringen tar dig genom ett kuperat och tilldragande landskap med mycket spektakulära vyer över havet. Vandringen börjar och slutar på strandpromenaden i Livadia och är enkel att följa. Du kan inte gå fel.

 

Utsikt över Livadiabukten på Tilos.

Utsikt över Livadiabukten. Bild från 2001 finns här.

 

Följ bara vägen längs strandpromenaden till motsatta sidan av Livadiabukten där Marina beach hotel och Taverna Faros ligger. När du har passerat Faros börjar en lång och brant uppförsbacke som slutar vid ett litet kapell som heter Agios Ioannis. Här kan du vila en stund efter den jobbiga backen. Om du inte orkar, eller vill, gå längre kan du med gott samvete stanna vid Agios Ioannis. Det är det många som gör. Här kan man sitta hur länge som helst och njuta av den meditativa tystnaden och den vackra utsikten.
När du har vilat färdigt fortsätter du stigen efter Agios Ioannis. När du ser en frodig bäckravin i bergen uppe till höger kan du välja att svänga höger, eller fortsätta stigen (den gör en tvär sväng till vänster) till den övergivna byn Ghera. Väljer du att gå till Ghera (vilket jag rekommenderar) är det bara att gå till stigen tar slut. Då är du framme i Ghera. På vägen till Ghera kan du stanna till och ta ett dopp på Despoti Nero beach.

Den idag obebodda byn Ghera levde tidigare upp under sommarhalvåret då cirka 300 personer bodde här för att ta hand om sina odlingar och djur. Endast några få personer stannade över vintern. Idag återstår inte mycket av Ghera, men byn är ändå värd ett besök, inte minst för den vackra vandringen dit.

 

Vandring till Ghera på Tilos.

På vandring till Ghera där man kan se många fåglar.

 

För att komma tillbaka till Livadia igen går du samma väg tillbaka, eller så går du upp i bäckravinen som nämns ovan, och följer stigen upp i bergen. Efter en stund tar stigen slut och en grusväg tar vid. Följ sedan grusvägen tills du ser Livadia ovanifrån. Utsikten är minst sagt magisk. (Se bild ovanför till höger.)

När du vilat och sett dig mätt på de vackra vyerna tar du sikte på asfaltvägen som du ser framför dig. Gå tills du kommer fram till några vägskyltar. Här i kröken kan du välja mellan att gå ner till Tholos beach, eller svänga höger ner till Livadia. Jag misstänker att du väljer det sistnämnda. :-) I Livadia väntar belöningen: ett svalkande dopp och en kall öl!

 

Vandringen till Lethra beach på Tilos.

Bilden ovan är från vandringen till Lethra beach.

 

Det finns många andra fina vandringar, bland annat den till Lethra beach som du kan läsa om här, den enkla vandringen från Livadia till Mikro Chorio kan jag också rekommendera. Mer äventyrliga vandringar finns på nordvästra delarna av ön. En riktig utmaning är vandringen mellan klostret Agios Panteleimon och Eristos beach. För att gå den måste man vara en erfaren vandrare.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera