Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa från Argostoli till Argassi

Vi var uppe tidigt, härligt att se Argostoli sakta vakna till liv. Den förbeställda taxin kom som planerat. Resan till den lilla hamnen Pesada kostade 15 € och tog ungefär en kvart. Bilfärjepråmen Angela väntade i hamn.

Att öluffa i joniska övärlden är inte lika medgörligt som i exempelvis Kykladerna. Vi möttes inte en enda gång av rumsuthyrare. Att köpa biljett till båtarna var inte heller lika enkelt. I Argostoli hittade vi en resebyrå som sålde biljetter till vår båt. En enda. I Kykladerna går det tretton resebyråer på dussinet. På gott och ont. Ett flertal av dem som skulle åka med båten var biljettlösa, men såg inte oroliga ut. Vi förstod varför när det dök upp en biljettgubbe i en bil. Inga datorer här inte.


Angela. Pesada. Kefalonia.

Angela som tog oss från Pesada på Kefalonia till Agios Nikolaos på Zakynthos.

 

Resan över till Agios Nikolaos på Zakynthos var behaglig. Havet låg spegelblankt och temperaturen ljum. (Senare under dagen steg temperaturen till 36 gr.) Camilla läste och jag lyssnade på Wilcos senaste platta i min iPod. Vilken bra skiva det är! När vi närmade oss Agios Nikolaos såg vi de berömda grottorna, bland annat den blå grottan.

 

Blå grottan. Blue cave. Zakynthos.

Blå grottan på Zakynthos.

 

 

Nu gällde det att hitta någonstans att bo, inte bara det, vi måste bestämma oss för var på Zakynthos vi skulle bo. Lite brända av hur svårt det var att hitta rum på Ithaka och Kefalonia hade jag mejlat några pensionat i Porto Roma på Vasilikoshalvön, men de hade fullt. Men vi kände oss inte oroliga, det var bara att ta en buss eller taxi till Zakynthos stad och ta ett beslut där. Tänkte vi.


Någon buss gick dock inte. Jag frågade i en affär när bussen skulle gå och fick till svar att den skulle gå nästa dag. Så länge kunde vi naturligtvis inte vänta. I hamnen stod fyra-fem utflyktsbussar som lämnat av turister som skulle åka till stranden Shipwreck beach. Jag frågade busschaufförerna om vi kunde åka med dem till Zakynthos stad. Gick inte. De skulle stanna och invänta sina passagerare.

Taxi då? Fanns inga. Så jag ringde efter en taxi. Hamnade märkligt nog i en telefonkö. Precis som hemma spelades musik medan jag väntade. Ibland avbröts musiken av en mansröst som sa: "Go Zakynthos". Vadå "Go Zakynthos", vi var ju redan på Zakynthos. Det lät inte klokt. Ring +30 26950-48400 och lyssna.

 

Agios Nikolaos port. Zakynthos.

Den lilla hamnen Agios Nikolaos på Zakynthos.

 

Efter cirka tjugo minuter kom taxin. När chauffören frågade vart vi skulle visste vi inte vad vi skulle svara. Vi bad honom om råd. Zakynthos stad? Argassi? Vassilikos? Han föreslog Argassi. Där skulle vi säkert trivas. Så vi åkte till Argassi. Efter 40 minuter var vi framme och 40 € fattigare.

Vi satte oss utanför Hotel Castello Beach och åt ett äpple och diskuterade vem av oss som skulle leta rum. Trots den tidiga morgonen var det varmt som tusan. Jag hade rumsletandet i Argostoli i färskt minne och hade ingen lust att leta. Camilla tog på sig ansvaret och gick iväg. Efter bara en kvart kom hon nöjd tillbaka. Hon log med hela ansiktet och sa: - "Fixat! Inga problem. Jag fattar inte varför det tar så lång tid när du letar rum. Dricker du öl under tiden?" :-)

Vi tog vår gigantiska packning och gick mot pensionatet. Folk stannade när de såg oss komma gående. Några skrattade. Det är nog inte så vanligt med öluffare i Argassi. Vårt rum är långt, man kan dansa långdans om man är på det humöret. Fin utsikt över havet och över Zakynthos stad. Pris per natt: 25 €. Billigast hittills.

När vi lämnat packningen gick vi en runda i "byn". Vilka kontraster gentemot supergrekiska Argostoli. Här i Argassi finns allt. Vi kan spela bingo och vinna pengar om vi vill. Vi kan spela minigolf och dricka öl i minigolfbaren om vi vill. Vi kan dricka hur mycket alkohol vi vill under en timme för 10 € om vi vill. Inget av detta vill vi.

 

Zakynthos. Argassis. Minigolf.

Minigolf i Argassi. Någon som är sugen?

 

Innan vi åt lunch (hittade en mycket bra taverna) gick vi ner till stranden. Den var inte mycket att ha. Konstigt att man har byggt upp en turistort kring en så dålig strand. Oss spelar det ingen roll eftersom vi alltid är på resande fot under dagarna, men för de som åker hit på charter är stranden säkert en besvikelse.

Vi firade midsommar med salta sillar, och ett vin från Zakynthos, som inte var gott. Sillarna var dock goda. På kvällen gick vi en runda i byn. Envetna (men artiga) inkastare utanför varje restaurang. Vi bestämde oss för att äta kinesisk mat dagen till ära. Det finns fyra eller fem kinakrogar här. Några av dem serverar även indisk mat. Camilla åt indiskt och jag kinesiskt. Vilken smakupplevelse. Helt i klass med indierna/kineserna hemma. Vi avslutade midsommaraftonen med ett glas vin på balkongen. En vacker stjärnklar natt.

Vi tycker båda att det ska bli kul att bo i en turistort som Argassi och se och uppleva olikheterna mellan andra platser vi besökt under resan. NidriLefkas framstår faktiskt som en by på landet i jämförelse med Argassi. Undrar då hur det är i Laganas?

 

« Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Zakynthos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera