Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Filmer som utspelar sig i Grekland

Vem kan nämna fem grekiska filmer? Vem kan nämna EN grekisk film? Tyvärr är det så med grekisk film, liksom för övrig europeisk film, att få kommer till våra svenska biografer. Den amerikanska filmen dominerar utbudet av utländska filmer. Det man i allmänhet vet om grekisk film är två filmer, en regissör, och filmmusiken från dessa två filmer. Sedan finns det förstår ett flertal filmer som utspelar sig i Grekland, men som inte är grekiskproducerade. Exempel på det finns längre ned.

 

Mamma Mia i Grekland.

Mamma Mia och Zorba är de två kändaste filmerna som utspelar sig i Grekland.

 

De filmer som de flesta känner till är Zorba och Aldrig på en söndag. Zorba - denna underbara film från 1964 - spelar sig på Kreta och handlar i korthet om en pryd och tråkig engelsman som ärvt en kolgruva på Kreta. På vägen dit möter han Zorba i Pireus och de slår följe till Kreta.

 

Stavros beach på Kreta där delar av Zorba spelades in.

Stavros beach på Kreta där delar av Zorba spelades in.

 

Zorba är en oerhört livsbejakande figur som inget räds, man blir glad bara av att se honom. Zorba spelas formidabelt av Anthony Quinn, och det är han som gör nästan hela filmen. Den underbara slutscenen vid Stavros beach har gått till filmhistorien. Filmmusiken är även den klassisk och många är det som försökt dansa likt Zorba på semestern. Mikis Theodorakis musik fick sitt genombrott med i och med denna film.

Aldrig på en söndag är en film vars musik är mer känd än själva filmen. Filmen kom 1960 och handlar om en prostituerad kvinna och en turistande amerikan i Pireus. Amerikanen blir kär i den vilda kvinnan som aldrig prostituerade sig på söndagar. (Jösses vilken kort resumé.) Den prostituerade kvinnan spelas av Melina Mercouri (dog 1994) som sedermera blev kulturminister i Grekland. Aldrig på en söndag nominerades till fyra Oscars och vann en. Gissa vilken? Musiken var som sagt vida mer berömd än filmen så naturligtvis vann de en Oscar för bästa musik. Den skrevs av den fantastiska kompositören Manos Hadjidakis.

Musiken till Zorba och Aldrig på en söndag är välkända över hela världen. Zorba är ju nästan en symbol för hela Grekland, åtminstone för oss utlänningar. Eleni Karaindrou heter en kvinnlig grekisk kompositör som i huvudsak ägnar sig åt filmmusik. Hon har gjort musiken till nästan alla Theo Angelopolus filmer. Hon skriver musik som är vacker som en solnedgång på månen.
Theo Angelopolus (dog 2012) är en grekisk regissör som anses tillhöra eliten bland världens regissörer. Framförallt är Theo en regissör som tilltalar den recenserande eliten i våra tidningar. Hans främsta verk är Biodlaren, Resan till Kythera och Odysseus blick som kom 1995. Med filmen Evigheten och en dag vann han Guldpalmen i Cannes 1998. Biodlaren är en riktigt bra film som jag varmt kan rekommendera, inte minst för ett fantastiskt skådespeleri av Marcello Mastroianni.

 

Kastani beach på Skopelos där delar av Mamma Mia spelades in.

Kastani beach på Skopelos där delar av Mamma Mia spelades in.

 

Under senare år har det kommit en del filmer som utspelar sig i Grekland. Några av dem är Mamma Mia, En smak av livet, Kapten Corellis Mandolin, Mitt stora feta grekiska bröllop, samt de svenska filmerna Tsatsiki, morsan och polisen och Tsatsiki, farsan och olivkriget. Bortsett från dessa finns ett par till, bland annat Shirley Valentin och Mediterraneo.

Mamma Mia utspelar sig delvis på Skopelos.
Kapten Corellis Mandolin utspelar sig delvis på Kefalonia.
Shirley Valentin utspelar sig delvis på Kos.
Mediterraneo utspelar sig delvis på Kastelorizo.

 

Agia Anna på Amorgos där delar av Det stora blå spelades in.

Agia Anna där delar av Det stora blå spelades in.

 

Det stora blå är en film som många förknippar med Grekland. Men det är ingen grekisk film, den är fransk, men den utspelar sig delvis i Grekland, närmare bestämt på Amorgos vid ett klippbad som heter Agia Anna. Hela ön har sedermera blivit berömd tack vare filmen.

I byn Katapola på Amorgos finns det en bar som heter Le Grand Bleu och där visades filmen på dvd tidigare varje kväll. (Nu gör de inte det längre.) Det stora blå handlar om två rivaliserande fridykare som försöker slå varandras världsrekord utan att använda sig av tuber. Det är en oerhört storslagen film som helst ska ses på bio, den känns futtig att se på vanlig teve.

Läs mer om Det stora blå här.

 

Om Mamma Mia, och andra filmer, kan du läsa om här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera