Resebrev från Aten 2007

© Text & bild: Karin af Petersens & Riitta Samuelsson

Lördag
Sov ända till halv nio. Vi tog det lugnt, men var ute i Nationalparken strax före tio. Solen sken, men det fläktade friskt. Det var inte många människor ute. Vi gick runt i parken ett tag och tittade. Finklädda familjer hade med sig bröd och frön och matade fåglarna. En dam gick runt och lade ut mat åt katterna. Så småningom lämnade vi parken och fortsatte Ermou ner. Kommersen hade inte börjat ännu; musiker och gycklare höll på att packa upp och hästarna utfodrades.

Lunchpaus för hästarna.

Svängde ner på Kapnikareas och sedan Adrianou tillbaka till Plaka. Vi mötte vår nyfunne vän Markos utanför hans "souvenirbutik", vilken visade sig vara en riktigt exklusiv guldsmedsaffär, där man fick hicka bara av att titta på prislapparna. Han bjöd in oss på kaffe, men vi nöjde oss med att stanna och prata en stund.

Så gick vi tillbaka till Syntagma och tog spårvagnen ner till Glyfada. En mycket trevlig resa, särskilt när man hade passerat Mouson och åkte utefter havet. Vi inledde med en promenad längs stranden. Solen sken, men det fläktade friskt vid vattnet. Det hindrade dock inte folk från att bada!

Badare i Aten i januari!

Vi tog oss in bland de fina bostadshusen med höga, taggtrådskrönta murar, och gick så sakteliga ner mot centrum, där vi intog en mycket delikat lunch på taverna Drosopigi. Sen promenerade vi runt i Glyfada ett par timmar och tittade i skyltfönstren till de exklusiva butikerna, innan vi tog spårvagnen tillbaka hem och vilade en stund på hotellet.

Den sista middagen intogs på Taverna Plaka; stifado och fasolakia. Mycket gott, som vanligt. Hem till hotellet och gjorde oss i ordning, och sedan var det dags att ta en taxi mot teater Metro, där vi skulle avnjuta Giannis Kotsiras. Chauffören var en ung man från Kreta, som undrade hur och var vi hade lärt oss grekiska. Själv försökte han lära sig engelska på egen hand genom att studera en frasbok på lediga stunder. Han hade i alla fall stor nytta av sin GPS, när han på slingrande gator tog oss upp till den lilla teatern. Vi fick sitta på en smal balkong med utmärkt utsikt ner över scenen, bara ca 8 - 10 m ifrån oss.

Det här var en helt annorlunda tillställning. Teatern hade bara plats för ca 250 - 300 personer, så det blev en mycket intim stämning. Giannis hade tät kontakt med publiken, pratade och skämtade, och uppmanade oss att önska sånger. Som sällskap hade han Zoi Papadopoulou, som även hon gjorde ett trevligt och avslappnat intryck. Dessutom sjunger hon riktigt bra.

Giannis Kotsiras.

Det var en mycket trevlig kväll, och inte blev det så sent heller. Redan halv tre var det slut, och vi följde strömmen av fotgängare ner till Akademias, där vi snabbt fick tag på en taxi som körde oss hem på ett par minuter. Natten var ljum som på sommaren, och vi riktigt njöt av promenaden till hotellet.

Tisdag »
Onsdag »
Torsdag »
Fredag »
Lördag »
Söndag »

 

Aten på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera