Kalimera Grekland Antiparos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Byar på Antiparos
Antiparos, eller Chora som många säger, är öns enda by och den sträcker sig ända från hamnen till Sunset beach. Det är en platt by som domineras av hamnen och huvudgatan Main Street.

 

Main Street och Yannis Place i Chora på Antiparos.

Yiannis Place på Main Street i Chora.

 

Den smala bilfria huvudgatan börjar i hamnen och leder vidare upp genom byn. Längs gågatan myllrar det av butiker, souveniraffärer, tavernor, snabbmatställen, kaféer, barer och resebyråer. Main Street är själva livsnerven på Antiparos, i princip alla som befinner sig på ön passerar gatan någon gång under dygnet, oftast flera gånger, under högsäsong kan här vara lika trångt som på Drottninggatan i Stockholm.

 

Bra tavernor och restauranger på Antiparos.

På kvällarna fylls de mysiga tavernorna på Main Street.

 

Byns stora sevärdhet Kastro ligger vid stora torget en bit upp på huvudgatan. Kastro betyder fästning, eller borg, och är vanligt förekommande i Grekland, de användes som skydd mot pirater som tidigare terroriserade de flesta öarna i Grekland.


Kastro i Chora på Antiparos.

Kastro i Chora.

 

Många Kastron ligger idag i ruiner, de bäst bevarade i Kykladerna hittar man på Kimolos, Folegandros och här på Antiparos. Antiparos Kastro är i välbehållet skick och är fortfarande full av liv, i de vackra husen bor fortfarande folk. Från gårdsplanen leder smala trätrappor till husen, baksidans ytterväggar fungerade som skydd och var en del av själva försvarsverket.

 

Torget i Chora på Antiparos.

Torget i Chora.

 

Det finns bara en ingång till Kastrot, följ skyltarna vid torget så hittar du dit, vid ingången sitter en informationstavla där du kan läsa om Kastrots historia. På torget utanför Kastrot finns ett flertal kaféer och barer och det är en trevlig plats att sitta och studera folklivet på.
Hamnen på Antiparos tidigt på morgonen.

Hamnen på Antiparos tidigt på morgonen.

 

Hamnen är liten men livlig: båtar till och från Paros kommer och går, segelbåtar och fiskebåtar trängs om vartannat, turister och bybor sitter på de strategiskt belägna tavernorna varifrån man har fin utsikt över Paros.

Det finns ingen strand i själva Chora, men det finns gott om stränder inom promenadavstånd. Läs om stränderna här »

Tips på hotell i Chora finns här »


LÄR MER OM ANTIPAROS

Om Antiparos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera