Kalimera Grekland Antiparos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Antiparos i Grekland

Antiparos in English. Antiparos suomeksi.

Antiparos ligger i mellersta Kykladerna strax sydväst om Paros. Antal invånare är 1 210 och ytan är 35 km2. Det kan jämföras med grannön Paros som har 13 700 och har en yta på 197 km2. Högsta berget Profitis Elias mäter 310 meter över havet. Med andra ord är Antiparos en väldigt liten ö.

 

Antiparos i Kykladerna i Grekland.

Chora på Antiparos.

 

Det är en gemytlig liten ö med stort hjärta som har begåvats med lättillgängliga barnvänliga stränder och en kanoncharmig Chora. För barnfamiljer är det en perfekt ö: stränderna är långgrunda och många ligger inom bekvämt gångavstånd från den bilfria byn Chora. Tillgängligheten är något av Antiparos signum, nästan allt finns inom gångavstånd. Skulle du tröttna på litenheten löser du det genom att åka över till Paros. Du hinner gott och väl se hela Paros under en dag om du hyr en bil.

 

Psaraliki är två av flera fina barnvänliga stränder på Antiparos i Kykladerna.

Psaraliki 1 är en av flera fina stränder på Antiparos.

 

Antiparos var en gång i tiden en del av Paros, en jordbävning tros ha orsakat skilsmässan. Sundet som idag skiljer öarna åt är smalt, den smalaste delen tar bara tio minuter att passera med båt. Närheten till Paros har gjort att Antiparos i mångt och mycket utvecklats i samma riktning som sin storebror Paros. Turism är huvudsaklig inkomstkälla, men exploateringen är förhållandevis småskalig och inte riktigt lika tillrättalagd som på Paros. Men så speciellt genuin är inte ön, långt därifrån, men trots det är Antiparos en gemytlig ö.

 

Agios Georgios beach på södra Antiparos är långgrund och passar familjer med små barn.

Agios Georgios beach på södra Antiparos är min favoritstrand.

 

Vill du läsa om Paros & Antiparos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Paros & Antiparos. Den innehåller 21 A4-sidor, inklusive 68 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Att Antiparos är ett populärt resmål för barnfamiljer märks inte minst i juni när skolorna i Sverige och Norge slutar. Många svenskar återvänder år efter år, men de är ändå i minoritet om man jämför med antalet norrmän, Antiparos har under senare år mer och mer börjat likna en norsk koloni. Antiparos är för norrmän ungefär vad Koufonissi är för svenskar.

 

Huvudgatan i Chora på Antiparos är fri från bilar och är som en lekplats för småbarn.

Att strosa runt i de bilfria gränderna i Chora är väldigt mysigt.

 

Jag har bott på Antiparos ett par tre gånger. Det jag gillar mest är kvällarna i Chora. Att sitta i den bilfria byn och äta en god middag i någon av gränderna är något att längta efter hela vintern. Är det fullmåne är det ännu bättre. Men jag är barnsligt förtjust i grannön Paros, och sedan några år bor jag där i stället för på Antiparos. Däremot brukar jag åka över och hälsa på. Båtresan över tar bara 5 minuter.

 

Längs den mysiga huvudgatan i Chora på Antiparos ligger bra tavernor, restauranger, kaféer och barer.

Den mysiga huvudgatan i Chora på kvällen.

 

När jag senast var i den här delen av Kykladerna bodde jag dock på Antiparos. En dag hyrde jag moped och åkte bilfärjan över till Paros för att fotografera stränder. Följande stränder hann jag med under en dag: Aliki 1, Frangas, Drios, Golden beach, New Golden beach, Pounda, Logaras, Piso Livadi, Aliki 2, Santa Maria, Agii Anargiri, Piperi, Kolymbithres, Monastiri, Livadia, Krios, Parikia beach, Agia Irini och Agia Eleni. Det var en jobbresa så det var därför jag flaxade runt så mycket.

 

Läs mer om stränderna på grannön Paros här »

 

Det finns många bra restauranger som serverar god grekisk mat på Antiparos i Kykladerna.

Kvällarna är magiska i Chora på Antiparos.


Du kan läsa mer om Antiparos via länkarna nederst på denna sida.

En kort summering av den informationen finns här:

 

Apollo har med Antiparos i sitt charterutbud. Reser du på egen hand är det smidigast att flyga till Santorini som har mycket bra båtförbindelse med Paros, som är enda ö med reguljär båtförbindelse med Antiparos. Båtarna till Antiparos går från Pounda och Parikia på Paros.

Praktiskt nog finns det bara en by, den heter också Antiparos, men kallas allmänt för Chora. Byns stora begivenhet är den mysiga huvudgatan som sträcker sig igenom hela byn. Längs gatan finns affärer av alla slag, många tavernor och kaféer, och en och annan bar. Byns stora sevärdhet är Kastro som började byggas på 1440-talet och ligger vid stora torget.

Stränderna närmast Chora är mycket barnvänliga, i synnerhet bystranden Agios Spiridonas som är extremt långgrund. Psaraliki 1 och Psaraliki 2 ligger också inom promenadavstånd från byn, och är även de barnvänliga. Mina favoritstränder är Soros beach och Agios Georgios beach. Öns officiella nudiststrand - Nudist beach - ligger någon kilometer norr om Chora.

 

Antiparos Cave, eller droppstensgrottan, på Antiparos är en av Kykladernas intressantaste sevärdheter.

Ingången till droppstensgrottan på Antiparos. Vågar du gå ner här?

 

Droppstensgrottan är Antiparos främsta sevärdhet och ansågs en gång i tiden som en av Europas mest fascinerande grottor. De mest spektakulära partierna är upplysta av färgglada spotlighters för att förstärka effekten av stalagmiterna och stalaktiterna. När du nått botten av grottan har du 360 trappsteg upp till "ytan" igen.

 

E-guide om Antiparos.

 

Utbudet på hotell är stort, och standarden är ganska hög. Om du inte har bokat rum i förväg kan du följa med någon av rumsuthyrarna som i regel möter upp alla båtar som anländer till hamnen. Att leta på egen hand går också bra, avstånden är som sagt inte så stora.


LÄS MER OM ANTIPAROS

Om Antiparos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera