Helgdagar i Grekland

Påskafton i Grekland.Grekland har ungefär samma helgdagar som vi har i Sverige. Den största högtiden är påsken, och är det någon gång man ska vara i Grekland så är det när den grekiska påsken firar. Det är en fröjd att befinna sig i Grekland vid påsktider och jag önskar att alla fick vara med om det. Påsken firas på olika sätt beroende på var man befinner sig. Jag har varit på Ios och på Amorgos och firat påsk. Båda tillfällena var helt fantastiska, och så olika.

Här kan du läsa om mitt påskfirande på Amorgos.

Längst ned kan du se vilka datum påsk och pingst infaller år 2019.

Konstigt nog så infaller påsken inte alltid vid samma tidpunkt i Sverige som i Grekland. Jag har länge undrat varför? Påsken är ju något vi "firar" för att hedra Jesus död. Och det borde ju vara rimligt att Jesus dog en enda gång och det på en och samma dag. Nu kom han visserligen tillbaka igen, för att sedan försvinna igen. Men dog gjorde han ju när han dog.

Bernt Alfred Paulsson heter en svensk författare som skrivit en eminent bok om Grekland som heter Se Grekland. Boken finns att köpa i antikvariat och på Bokbörsen. Han skriver så här om påsken i Grekland:

Påsk på Amorgos.

Ikonen bärs från klostret Hozoviotissa till Chora på Amorgos.


Fest i Chora på Amorgos på Påskdagen.

Fest i Chora på Amorgos på Påskdagen.


Den grekiskt ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern för att beräkna påsktiden. Övriga västerländska kyrkor följer den gregorianska tidräkningen.

Påven Gregorius den trettonde fastställde på 1500-talet metoden att fira påsk första söndagen efter den fullmåne som inträffar 21 mars eller därefter. Alltså tidigast 22 mars och senast 25 april. Eftersom den julianska kalendern kommit att ligga 13 dagar före den gregorianska och eftersom det när man beräknar månomloppet ytterliggare 4 dagar tillkommer, uppstår en väsentlig dateringsskillnad, som kan uppgå till flera veckor. Om det är fullmåne under de första 13 dagarna efter vårdagjämningen, kan den ortodoxa kyrkans julianska kalender beräkna påsken först efter nästa fullmåne, som inträffar ungefär 4 veckor senare, eftersom den föregående fullmånen, som vi rättar oss efter, inte gäller som fullmåne efter vårdagjämningen.

Ortodoxa kyrkans påsk efter den julianska kalendern firas således söndagen efter fullmåne efter vårdagjämningen. Påskfirandet efter den gregorianska kalendern skall ha skett dessförinnan.

Hängde du med? Om inte, ta om det sakta då och ha gärna almanackan till hands.

Katapola på Amorgos på Påskafton

Fest i Katapola på Amorgos på Påskafton.


Fasta helgdagar

 

1 januari

Nyårsdag

6 januari

Trettondag

25 mars

Nationaldag

1 maj

Arbetarnas dag

15 augusti

Jungfru Marias dag

28 oktober

Nej-dagen (Andra nationaldagen.)

25 december

Juldagen

26 december

Annandag jul

   

Påsk 2019

 

26 april

Långfredag

27 april

Påskafton

28 april

Påskdagen

29 april

Annandag påsk

   

Pingst 2019

 

16 juni

Pingstdag

17 juni

Pingstmåndag


MER OM GREKLAND

E-GUIDER

BOKA HOTELL

MER INFO OM GREKLAND

Allmäna tips inför resan »
Bankomater i Grekland »
Dina pengar under resan »
Hälsoråd inför resan »
Forum Grekland »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera