Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kouroserna i Melanes på Naxos

Det finns tre (eller möjligen fyra) kouroser på Naxos. Dels den stora statyn i Apollonas, dels dessa två som ligger nära byn Melanes. Den första av de två kouroserna nära Melanes, och den som varit känd längst, kallas allmänt för Kouros of Melanes eller Kouros of Flerio. Statyn är cirka 6 m lång, ena benet är brutet på den stackaren, troligen är det därför den blev liggandes här i stället för att hamna hos den som beställt den.

 

Kouros of Melanes på Naxos i Kykladerna.

Kouros nummer ett som har varit känd länge.

 

Kouros of Melanes ligger nära den genuina byn Melanes på Naxos.

Kouros of Melanes ligger nära den genuina byn Melanes.

 

Vad är en kouros kanske du undrar? Jo, det ska jag berätta. Kouros (yngling eller ung man) är en benämning på en stående staty från arkaisk tid (650-480 f.Kr.) föreställandes en naken ung man. De höggs direkt i sten eller marmor och var ofta beställningsverk. En Kourosstaty är nästan alltid avbildad med vänster ben framflyttat, som om han befinner sig mitt i ett steg, armarna hänger längs sidorna och nävarna är knutna. De kan se ganska lustiga ut. En av de bäst bevarade statyerna finns på Arkeologiska museet på Samos.

 

Kouros i Arkeologiska museet i Vathy på Samos.

Så här ser Kourosen på Samos ut.

 

Läs om Kourosen på Samos här »

 
Nedanför statyn finns ett litet kafé där man kan få sig lite smått i magen och något att dricka medan man pustar ut bland blommor, citronträd och en liten fiskdamm. Här finns även möjlighet att köpa honung och hemgjort vin.

 

Kouros of Flerio på Naxos i Kykladerna.

Kouros of Melanes, eller Kouros of Flerio som den också kallas.

 

För att komma till de här två statyerna kör du mot Melanes (utgå från Naxos stad) och fortsätter vidare till byn Kournochori. Tre kilometer efter Kournochori sitter en skylt som visar vägen till statyerna. Området kallas Flerio. Kommer du med bil parkerar du där grusvägen börjar, även om det faktiskt går att köra en bit till, kör du moped kan du smyga dig ända fram till stigen som leder till första statyn. Skylt finns även här.

 

Köra bil eller moped till Kouros of Melanes.

"Vägen" som leder till Kouros of Melanes.

 

Vandra till Kouroserna på Naxos.

Här går du in för att komma till Kouroserna.

 

Inte ens alla Naxosbor kände till den här tredje statyn. En sommar för många år sedan berättade jag om den tredje kourosen för mina vänner på Naxos, de trodde mig inte, ända tills jag visade mina nytagna bilder.


Ska du se den andra kourosen fortsätter du grusvägen cirka 100 m efter Kouros of Melanes. Till vänster finns en stenmur, där finns en öppning och en pil som visar stigen till Kouros nummer två. På en bergssida ligger denna tidigare okända Kouros och ser allmänt vimmelkantig ut. Han ser ut som om han håller på att glida ner i dalen. Ansiktet liknar "spaden" på en tesked. Statyn är i sämre skick än de övriga två, troligen höll materialet inte måttet så den fick ligga kvar. Där ligger den än idag och ser ledsen ut.

 

Kouros staty på Naxos.

Kouros nummer två som tidigare var okänd.

 

Den okända Kourosen på Naxos ligger nära marmorbrottet.

Kouros nummer två och de gigantiska fötterna.

 

Dessa gigantiska fötter tillhörde troligen en jättestor Kouros på Naxos.

De gigantiska fötterna tillhörde troligen en ännu större Kouros i området.

 

Statyer av kouroser på Naxos.

Området är lummigt, svalt och vackert, och cikadorna spelar högljutt.

 

Här är så vackert att vi valde att fira en jämn födelsedag här.VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU HAR SETT KOUROSERNA I MELANES

 

Missa inte Kourosen i Apollonas när du har sett Kourosen i Melanes på Naxos.

Missa inte Kourosen i Apollonas, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera