ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Saluhallen och Lycabettus Hill i Aten |
Vi vaknade utsövda och lyckliga. Naxos var inte bortglömt, inte alls, men nu väntade ny äventyr. Vi hade nämligen inte varit i Aten på många år, och vi såg verkligen fram emot att utforska denna fantastiska stad än en gång. Visserligen var vi i Aten i juni år, men det vara bara för att äntra en färja till Santorini från Pireus. Läs om det här.
Utsikt från rum nummer 303 på Hotel Adonis i Aten. Betyg på utsikt: 1.
Vi bor på trivsamma Hotel Adonis i Plaka. Tyvärr inte i rum 401, som har utsikt över Akropolis, men vi var mer än nöjda med rum 303, som inte har någon utsikt alls. Frukost ingår i priset, och frukosten serveras högst upp på hotellet, och därifrån är det en fantastisk utsikt över Akropolis och Anafiotika.
Utsikt över Akropolis och Anafiotika från frukostterrassen på Hotel Adonis i Plaka.
Idag besökte vi bland annat saluhallen där det säljs kött och fisk, frukt- och grönsaksmarknaden, Lykavittoskullen, Athinaikon Restaurant och Brettos bar i Plaka. Saluhallen är för oss ett måste när vi är i Aten och den är nästan lika sevärd som Akropolis och många andra historisk minnesmärke i denna fantastiska stad. Saluhallen i Aten upptar ett kvarter mellan gatorna Athinas, Sofokleous, Euripidou och Aiolou. Saluhallen heter Varvakios Agora och kallas allmänt för Athens Central Market. Det är en av Atens mest ikoniska och livliga marknader, där dofterna, ljuden och atmosfären förtrollar besökare från när och fjärran. Varvakios Agora är en plats där matälskare kan uppleva den autentiska grekiska matkulturen och njuta av färska råvaror av hög kvalitet. Den mest berömda delen av marknaden är fiskavdelningen, där färgglada fiskar, skaldjur och bläckfiskar lockar till sig kunder. Fiskhandlarna, med sina öga röster och gestikulationer, skapar en livlig och nästan teatralisk atmosfär. Det är en fröjd att se dem i aktion, och besökare kan vara säkra på att de får högkvalitativ och färsk fisk som är fångad samma dag. På marknaden hittar man också lokala köttbutiker som stolt visar upp sina utbud av nötkött, lamm, fläsk och fågel. Köttavdelningen är både fascinerande och grotesk. Är man vegan ska man absolut inte gå in där, och inte heller titta på bilderna nedan. Marknaden är inte bara en plats för att handla mat, det är också en plats där man kan uppleva den grekiska vardagslivet och samtidigt njuta av en mängd små kaféer och tavernor runt omkring. Här kan besökare koppla av och njuta av en kopp starkt grekiskt kaffe eller prova på traditionella rätter. Sammanfattningsvis är Varvakios Agora en livlig och färgstark
plats som erbjuder besökare en djupdykning i den grekiska matkulturen.
Med sitt breda utbud av färska råvaror och lokala specialiteter
är det en plats där man kan uppleva Aten genom dess smaker,
dofter och atmosfär. Ett besök på Varvakios Agora är
en oförglömlig upplevelse och ger en sann "smak" av
Grekland.
Här är ett gång bilder från saluhallen Varvakios AgoraVilket liv det är inne på köttavdelningen.
Köttet förvaras så klart i kyldiskar. Något som inte gjorde förr. Se bilder nedan.
Så här såg det ut innan köttmarknaden utrustades med kyldiskar. Det luktade förfärligt!
På många sätt är köttmarknaden en makaber och grotesk marknad.
Korv i alla former och smaker finns också att köpa. |
Inne på fiskavdelningen är det lugnare, men lika fängslande.
På fiskmarknaden säljs fiskar man aldrig ser på restaurangerna.
I regel är det färsk fisk som saluförs.
Barbouni är min favorit av alla fisksorter i Grekland. Tyvärr är den väldigt dyr.
Kalamari är nästan alltid god, men färsk kalamari är alltid galet god.
Läs om mitt första möte med fiskmarknaden i Aten här » |
Frukt- och grönsaksmarknaden ligger utanför saluhallen. Här kan man bland annat frossa i oliver.
Självklart kan man även handla härliga grekiska bifftomater.
Kastanjer, lotusfrukter och vindruvor finns också.
Nötter av olika slag finns i mängder.
Pistagenötter från Egina.
Sötsaker finns även det för om man är sugen på något som smakar mycket socker. |
Efter den kulinariska upplevelsen i Saluhallen tog vi linbanan upp till Lycabettus Hill.
Lycabettus (277 m.öh.) är ett måste när man är i Aten. Det är först då man förstår hur stort Aten är.
Utsikten från Lycabettus gjorde oss hungriga så vi köpte några goda kringlor.
Till lunch åt vi supergoda gyros med levande musik i Monastiraki.
Inne i restaurangen sitter bilder på den skrattande ägaren och grekiska kändisar. Alla skrattar inte. :-) |
På kvällen åt vi en mycket god middag på Athinaikon Restaurant, som ligger nära Omonia.
Kvällen avslutades med varsin ouzo på Brettos Bar i Plaka.
« Föregående dag | Startsidan | Nästa dag »
Läs om Aten på Kalimera » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH
|
© 1997-2025 Janne Eklund/Kalimera |