Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vulkanerna på Santorini

I början av vår tideräkning började det röra på sig under vattnet i calderan. Sakta men säkert föddes två nya öar, Palia Kameni (gamla vulkanen) såg dagens ljus år 46 e.Kr, och Nea Kameni (nya vulkanen) sa hej till världen år 1711. Delar av öarna kom och gick, ibland större, ibland mindre, idag är Nea Kameni störst.

Sedan det stora vulkanutbrottet 1625 f.Kr. har Nea Kameni haft ett femtontal utbrott, det senaste skedde så sent som 1950.

 

Utflyktsbåtar vid vulkanen Nea Kameni på Santorini i Grekland.

Utflyktsbåtar vid vulkanen Nea Kameni.

 

De båda - fortfarande aktiva - vulkanerna är otroligt populära utflyktsmål. Är det då värt att åka dit? Ja, det tycker jag, men vandringen till kratern på Nea Kameni är inte mödan värd. Visst är det en häftig känsla att gå runt på en aktiv vulkan, men när man trött och genomsvett står vid själva kratern blir man ganska besviken, det finns inte mycket att se. Om du ändå vill gå till kratern bör du ha bra skor, solhatt och mycket vatten med dig.

 

Här finns ett resebrev med bilder från en utflykt till vulkanen »

 

Vulkanerna Nea Kameni och Palia Kameni på Santorini.

Palia Kameni till vänster och Nea Kameni till höger. Oia syns i bakgrunden.

 

Vulkanerna Nea Kameni och Palia Kameni på Santorini sett från en utsiktsplats ovanför hamnen.

Nea Kameni och Palia Kameni sett från en utsiktsplats ovanför hamnen.
I några av vikarna runt Nea Kameni är vattnet så varmt att fiskarna tvättar sina båtar där. Man ankrar båten och väntar en timme eller två och sedan är båten ren från alger och annat skräp. Fiffigt inte sant.

 

Vulkanerna Palia Kameni och Nea Kameni på Santorini sett från Fira.

Vulkanerna Nea Kameni och Palia Kameni sett från Fira.

 

Vulkanerna på Santorini sett från Imerovigli.

Vulkanerna sett från Imerovigli.

 

Vulkanerna ligger intill varandra och ser ut som en enda vulkan som på denna bild ovan. Att se solen gå ner bakom vulkanerna från Santo Wines är en mäktig upplevelse och får inte missas.


Vulkanens dag firas augusti varje. Det är en fantastisk upplevelse. Vi såg fyrverkeriet från Santo Wines ett år. Några minuter efter att solen gått ner började det blixtra och ryka från vulkanen. Blixtrandet och rykandet ackompanjerades efter en stund av muller. För dem som inte visste att det var "vulkanens dag" var det säkert en läbbig syn. När mörkret lagt sig ökade aktiviteten i vulkanen: bomber kreverade, röd lava trängde upp och flöt ner mot vattnet.

 

Vulkanens dag på Santorini firas varje år i augusti med ett stort fyrverkeri.

Vulkanens dag på Santorini firas varje år i augusti med ett stort fyrverkeri.

 

Det såg ut som om det var på riktigt. Både läskigt och mäktigt på samma gång. När lavan brann som intensivast började det stora fyrverkeriet. Jag är barnsligt förtjust i fyrverkerier, har varit det enda sedan jag var barn. När det drog igång på riktigt sken mitt leende i kapp med raketerna. Det var så vackert att jag nästan började gråta..

Runt både Palia Kameni och Nea Kameni finns heta källor med smaragdgrönt vatten. I utflyktsbåtarnas program brukar det alltid ingå ett stopp för bad i de heta källorna. Vi åkte till de heta källorna vid Nea Kameni med privat båt en gång. Vi kom fram tidigt på förmiddagen, och vi var där helt ensamma. Perfekt tänkte vi, och slängde av oss kläderna, och kastade oss ifrån båten och simmade in mot vulkanen.

 

De heta källorna vid vulkanen Nea Kameni på Santorini.

De heta källorna vid Nea Kameni.

 

När vi nådde vulkankanten kom en utflyktsbåt full med italienare. Båten fällde ut en ramp och det vällde ut italienare, och där låg vi nakna i det varma vattnet och skämdes. Vi smög oss ombord på vår båt utan att bli upptäckta. Vi har varit där flera gånger efter denna fadäs, och jag kan försäkra att vi numer alltid behåller kläderna på.

 

Läs om den mindre kända vulkanen Kolumbo här »


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU PÅ SANTORINI

 

Missa inte solnedgången bakom vulkanerna och ön Thirasia från Santo Wines på Santorini.

Missa inte solnedgången från Santo Wines, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera