Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

 

baxedes vinodlringa

 

wine-roads-santorini-grekland nära monolithos

Bild från Megalcorio och kså


Vin och vingårdar på Santorini

Den odlingsbara ytan på Santorini är stor, bland den största i övärlden, och en stor del av all mark används för att odla vindruvor. Det finns ett tiotal druvsorter, varav flera är unika för Santorini. Den vanligaste heter Assyrtiko, en druva som ger ett vitt vin med hög syra och en elegant och frisk smak.

Vinstockarna på Santorini växer inte som vi är vana vid att se i andra vinländer, det blåser ofta, och mycket, och det finns inga träd som skyddar, så för att skydda druvorna läggs vinstockarna i kransar längs med marken.

 

Vinstockar av sorten Assyrtiko på Santorini.

Vinstockar av sorten Assyrtiko.

 

Vinerna som produceras på Santorini sägs ha en säregen smak tack vare den mineralrika jorden. Naturligtvis har vinproducenterna slagit mynt av öns ursprung och vinerna har namn som Atlantis, Vulcano och Lava.

 

Vindruvor plockas i Perivolos på Santorini.

Vindruvor plockas i Perivolos.
På Santorini finns ett tiotal vingårdar, nästan alla erbjuder någon form av rundvandring och provsmakning. En trevlig vingård är kollektivet Santo Wines, där produceras bland annat ett otroligt gott vitt vin som finns att köpa som bag-in-box och på flaska. Utanför Santo Wines kan man njuta av vin med tilltugg och formidabel utsikt över calderan. Santo Wines ligger ovanför hamnen Athinios på vägen mot Perissa.

 

Vinodling under byn Pyrgos på Santorini.

Vinodling under byn Pyrgos.

 

Exempel på andra vingårdar är Boutari Winery och Antoniou Winery i Megalochori, Hatzidakis Winery i Pyrgos och Canava Roussos i Mesa Gonia.


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera