Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pyrgos på Santorini

Längs vägen till Santorinis högsta berg Profitis Elias, ca 8 kilometer söder om Fira, ligger Pyrgos (eller Pirgos) som var Santorinis huvudstad fram till början av 1800-talet. Pyrgos är en ockrafärgad by med pittoreska gränder som zickzackar sig upp mot den gamla fästningen Kastro.

 

Pyrgos. Thira. Santorini.

En av trapporna som leder upp till Pyrgos.

 

Pyrgos upplevs till en början som minst lika turistisk som Fira och Oia, runt nedre torget trängs de sedvanliga souvenirbutikerna med några tavernor, men tar du trapporna upp mot själva byn befinner du dig plötsligt i en liten fin kykladisk by med vitkalkade hus och labyrintiska gränder. Pyrgos bär tydliga spår från jordbävningen 1956, många hus har på senare tid köpts upp och renoveras nu med varsam hand.

 

Pyrgos. Santorini.

Pyrgos.

 

Högst upp ligger den gamla försvarsfästningen Kastro varifrån du kan njuta av sagolika vyer över Santorini. (Visst kan det låta tjatigt med alla dessa vackra utsikter, men det är precis vad Santorini är, en enda lång radda av panoramavackra vyer.) På torget strax innan du når fram till Kastrot ligger ett litet kafé där du kan skölja ned dina intryck med en kall frappé (iskaffe). På torget huserar också ett fint litet ikonmuseum.
Kastro Kafé i Pyrgos. Santorini.

Kastro Kafé i Pyrgos.

 

I Pyrgos ligger en av Santorinis bästa restauranger. Den heter Selene Restaurant och låg fram till 2010 i Fira då den flyttade till Pyrgos. Restaurangen har under åren vunnit ett flertal gastronomiska priser. Är du matintresserad har Selene matlagningskurser.

Från Pyrgos kan du fortsätta vägen upp till berget Profitis Elias som är Santorinis högsta berg (567 m). Klostret, med samma namn som berget, är vackrast från håll då det tyvärr ligger inom ett militärområde. Vägen upp är svindlande och utsikten över Santorini är löjligt häpnadsväckande. Hela ön ligger för ens fötter och det är en hisnande känsla att spana ut över Santorini och delar av övärlden. Lägg märke till odlingarna på vägen upp.

 

Kastro i Pyrgos på Santorini.

Utsikt från Kastro i Pyrgos.

 

Har du tur med vädret kan du skönja öarna Amorgos, Anafi, Astypalea, Folegandros, Ios, Iraklia, Sikinos, Naxos och Paros härifrån.

HOTELL I PYRGOS

Precis som i byn Megalochori är hotellstandarden i Pyrgos åt det lyxiga hållet, och priserna är därefter. Ett undantag är Zorbas Hotel som Kalimeras läsare har tipsat om. Läget är strategiskt eftersom det ligger nästan exakt mellan flygplatsen och hamnen. Ett annat bra hotell är Donna's House Santorini.

Zorbas Hotel »

Donna's House Santorini »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera