Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra mellan stränderna på sydvästra Naxos

Jag måste bara skriva några rader om vädret. Inte för att göra er avundsjuka utan för att göra er uppmärksamma på hur bra vädret kan vara så här sent på året. Kanske dags att börja resa till Grekland senare på året? Under våra fyra veckor på Kreta hade vi sol nästan varje dag, inte bara det, det var oftast väldigt varmt och nästan alltid vindstilla. Flera kretensare vi pratade med försäkrade oss att det var normalt för årstiden. De var förundrade över att så få turister besökte Kreta under vintern, vädret är oftast bra även då. (Här på Naxos var det sommartemperaturer i januari i år.) Normalt är det troligen inte, men varmt, det är det. Om vi kan ska vi åka tillbaka till Kreta i oktober även nästa år.

På tal om väder så var det så varmt på balkongen i morse att jag var tvungen att sitta inne och äta frukost. Camilla härdade dock ut och njöt av utsikt och yoghurt med frukt.

 

Äta frukost på Naxos i Grekland.

Camilla åt frukost på balkongen och jag satt inne för att det var så varmt.

 

Denna dag tillhör en av resans många höjdpunkter. Inte för att det hände speciellt mycket, snarare tvärtom, vi gjorde nästan ingenting. Att det ändå blev till en minnesvärd dag beror på den tystnad som nu råder på Naxos. Här är overkligt tyst, och så stilla att vi viskar till varandra. Vi älskar det!

Vi hade tänkt ta bussen till Plaka beach och sedan gå hela vägen hem till Naxos stad. Som vädret ser ut just nu blir det nog ett dopp eller två längs vägen. (Vi har aldrig badat i Grekland i november.) Vi såg verkligen fram emot att se hur stränderna Plaka, Maragas, Agia Anna, Agios Prokopios och Agios Georgios ser ut under icke-säsong. Nu gick det inga bussar till Plaka visade det sig, så vi tog en taxi i stället. Taxiresan gick igenom tomma och öde turistorter. Spökstäder. Nästan otäckt.


Plaka och Maragas beach på Naxos.

Vi hade den långa Plaka beach helt för oss själva. Inte en enda person syntes till.

 

 

Vi hade bestämt oss för att ta ett dopp i havet oavsett temperatur. Att bada i Grekland i november var något vi inte ville missa. Jag tvekade förstås, badkruka som jag är, men kastade mig trots det i vattnet. Kallt? Nej, faktiskt inte. Tjugo grader var det nog.

 

Sola och bada naken på Plaka beach på Naxos.

Både jag och Camilla badade, och det var helt fantastiskt!

 

Efter denna heroiska insats la vi oss för att torka och läsa. Och titta. Titta till höger: inte en enda människa. Titta till vänster: inte där heller. Kändes märkligt att ligga på denna extremt långa strand och vara helt solo. Alla tavernor och alla pensionat hade stängt för säsongen. När vi torkat, läst och förundrats gick vi barfota i vattnet in mot stan. Agia Anna var lika tomt och öde som Plaka. Gorgona hade öppet, allt annat var stängt.


Agia Anna beach på Naxos.

Agia Anna var precis som Plaka beach tomt och öde och allt var stängt.

 

Agios Prokopios beach på Naxos.

Agios Prokopios beach såg vi några övergivna solstolar, men inga människor.

 

 

Lika evakuerat var det i Agios Prokopios. Förstås. Den långa sandstranden andades ensamhet. Som väl var hade Taverna Fotis fortfarande öppet så vi kunde få mat i magen. Vi åt grekisk sallad (så klart) och gopes (fisk). Fotis säger att han har öppet november ut. Hoppas att det stämmer, annars blir det svårt med luncherna.

 

Grekisk sallad, gopes, bröd och två kalla öl på Taverna Fotis i Agios Prokopios på Naxos.

Grekisk sallad, gopes, bröd och två kalla öl på Taverna Fotis i Agios Prokopios.


Agios Prokopios sjuder av liv under sommaren. Så inte nu. Allt, och jag menar verkligen allt, var stängt. De enda levande varelser vi såg var några stackars medfarna katter. Hur ska de klara vintern?

 

Katter på Naxos i Grekland.

Agios Prokopios i november. Allt är stängt.

 

Vi vandrade vidare och kom till sist fram till Agios Georgios beach. Här var det mer liv och rörelse. Inte så att det kryllade av folk, men vi såg i alla fall människor och inte bara katter. Fyra personer låg och "solade" (det var mulet) och två badade, eller försökte bada, de vågade inte doppa sig. Fegisar, tyckte vi, som nyss hade badat. :-)

 

Agios Georgios beach på Naxos.

Agios Georgios beach såg vi i alla fall några människor.

 

Jämför strandbilderna ovan med bilderna i detta blogginlägg.

 

 

Restaurant Scirocco. Naxos.

På vägen hem passerade vi Restaurant Scirocco som naturligtvis hade stängt.

 

När vi kom tillbaka till Naxos stad lämnade en i det närmaste tom Express Skopelitis hamnen med destination Amorgos. Lockade oss inte. Nästan fyra timmar tog det att gå från Plaka till Naxos stad, lunchen inkluderad. Vi köpte nya Teva-sandaler i en av de få öppna affärerna. I morgon åker de gamla och stinkande tevorna ut.

Väl hemma satte vi oss på balkongen, spelade tavli och njöt av tystnaden och den vackra sången från en rödhake som ofta sitter på en elledning några meter från oss. Middag åt vi på Metaxi Mas i Naxos gamla stad igen. Fantastisk mat till mycket låga priser. Att ingen har berättat om den tavernan tidigare. Är den för bra?

 

« Föregående dag | Startsidan | Nästa dag »

 

Naxos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera