ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Hälsoråd inför din Greklandsresa |
Ur hälsosynpunkt är det inte farligare att vistas i Grekland än vad det är i Sverige. Sjukdomar som finns i Grekland finns även på hemmaplan, och därför behövs egentligen inga speciella hälsoråd. Med sunt förnuft och tvättade händer kommer man långt. Men eftersom vi befinner oss på semester så vill vi naturligtvis hålla oss friska, och därför är det ändå bra med en liten genomgång. Det första du bör tänka på är att se över din reseförsäkring. Kolla om den fortfarande är giltig och i sådana fall vad den gäller för. Oftast räcker en vanlig hemförsäkring, men för säkerhets skull är det klokt att tala med ditt försäkringsbolag. Speciellt om du ska vara borta en längre tid. Glöm inte ta med telefonnummer till ditt försäkringsbolag.
Om olyckan skulle vara framme och du måste söka läkarhjälp, eller behöver sjukhusvård, så har du som EU-medborgare rätt till samma sjukvård i alla EU-länder. Du ska med andra ord inte betala mer än grekerna själva när du besöker sjukhus eller läkare. För att bevisa att du är EU-medborgare beställer du ett sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Observera att sjukförsäkringskortet inte gäller privatläkare eller privatsjukhus. HUNDAR & KATTERVilda katter finns överallt i Grekland. Vilda hundar är inte lika vanligt idag som det var för ett tiotal år sedan. Många turister är förtjusta i katter och matar dem gärna vid middagsbordet. Alla är inte lika förtjusta, det finns personer som är rädda för katter, och grekerna är inte så himla glada för katter på tavernorna, även om de också matar dem ibland.
Vare sig katter eller hundar är farliga, men de kan bära på loppor och de kan ha infektioner. Använd sunt förnuft när du tar upp en katt eller klappar en hund. Man ser i regel om de har några infektioner. Jag är själv väldigt svag för katter i Grekland och det trots att jag är kattallergiker. |
DÅLIG MAGESå kallad turistdiarré är det ytterst få av som drabbas av. Oftast är det bara de första dagarna som det kan knorra lite. När man väl vant sig vi de nya bakterierna brukar det sällan vara några problem. Ta med diarrépiller om du känner dig osäker. Imodium är ett exempel på diarrépiller. Det bästa är dock att alltid vara noga med att tvätta händerna, precis som det är här hemma. MYGGOR OCH GETINGARMygg kan på vissa platser upplevas som en minst lika stor plåga som på en del platser i Sverige. Myggen i Grekland är, tycker jag, annorlunda än vad de är i Sverige. När du lägger dig på kvällen kanske du inte ser eller hör en enda mygga, men så fort du släkt lampan dyker de upp. Ibland kan en enda mygga höras som ett rusande jetplan, nästa kväll kan hundra stycken attackera dig som en stum massa. Grekiska myggor är inte logiska. De är smarta. Det bästa medlet mot myggor heter MyggA, det hjälper ganska bra tycker jag. Finns att köpa på apotek i Sverige. En del rumsuthyrare erbjuder sina gäster myggmaskiner. De är en liten manick som man stoppar i vägguttaget. Fråga hotellägaren om det finns att låna, annars finns den lilla manicken att köpa i nästan vilken affär som helst. Det finns även bra myggmedel att köpa på apotek i Grekland.
Orientalisk geting mumsar på en bläckfisk. Bild från Psili Amos 1 på Samos.
Getingar är vanlig på vissa öar och på vissa tider på året. Det finns vanliga getingar och ovanliga getingar. De vanliga är som de vi har hemma i Sverige, och de kan vara oerhört irriterande, framförallt när man ska äta lunch eller middag. Den mer ovanliga getingen är stor som en bålgeting och kallas för orientalisk geting, och ett stick från en sådan gör förskräckligt ont. Både jag och Camilla har blivit stuckna av dessa jättegetingar. Läs om det här. På öar där det finns många getingar brukar tavernaägarna
sätta fram ett fat med rykande grekiskt kaffepulver, det brukar hjälpa
ganska bra. SJÖBORRARDessa svarta kardborrliknande monster har förstört semestern för mången turist. Sjöborrarna bor i alla grekiska vatten och de är ganska lätta att upptäcka. De sitter i regel fast på klippor eller stenar och lever ett ganska stillsamt liv. Kroppen är täckt av små spjut med hullingar och om man trampar eller sätter handen på en gör det förskräckligt ont, och det gör det ganska länge.
Nyplockade sjöborrar förbereds för lunch. Gott och farligt. Bild från Antiparos.
Stickorna fastnar i huden och är i det närmast omöjliga att få bort. Har man otur blir området kring "stickan" infekterat och det är inte heller så roligt. Bästa sättet att undvika att bli "stucken" är att se sig för innan man hoppar i plurret, och när man går upp därifrån. Badskor är ett bra skydd. Observera att sjöborrar inte finns på sandbotten så på en vanlig strand kan du simma lugnt. Sjöborrar är för övrigt en delikatess och det är inte ovanligt att man ser greker plocka dem för hand. (Hur det nu går till?) Sedan äter de sjöborrarna med en tesked alltmedan den lilla sjöborren ännu är vid liv. Ungefär som ostron. Som måltidsdryck är det inte ovanligt att man sköljer ner härligheten med ouzo. En del grekiska män äter sjöborrar av andra anledningar. Då kallas sjöborren för Red Viagra. |
SJÖSJUKAIbland blåser det mycket och då kan det vara jobbigt att åka med små båtar. Katamaranerna kan guppa ordentligt redan vid måttlig vind. Ja, det kan till och med gunga när man åker med de stora färjorna. Om du vet med dig att du är känslig kan det vara bra att gardera dig med sjösjuketabletter. Det finns att köpa såväl hemma som på apotek i Grekland.
Det kan gunga rejält på havet ibland. Bild från Koufonissi. SOLENUndvik helst att vistas i solen mitt på dagen. Använd hög solskyddsfaktor under hela semestern. Man blir brun ändå, jag lovar. En solhatt eller keps att ha på huvudet är också att rekommendera. Särskilt vid långa vandringar och under båtresor. Man känner inte av den starka solen när vinden fläktar på.
TRAFIKENDet finns en del saker man bör tänka då det inte är ofarligt att ge sig ut på de grekiska vägarna. Kvalitén på vägarna är inte alltid så bra, och vad värre är: greker kör inte som vi. Jag skrev en gång att grekerna kör som dårar. Då hörde grekiska ambassaden i Stockholm av sig och bad mig ta tillbaka det. Jag står fortfarande för att grekerna kör som dårar. Det är samma trafikregler där som här, men tyvärr inte samma vilja att följa dem. Ställ dig vid en korsning där det finns en stoppskylt och se hur många som stannar så förstår du vad jag menar. Trots att du själv kör försiktigt är det inte säkert att andra gör det. Håll båda ögonen på vägen och lita inte på någon annan än dig själv. Använd alltid hjälm när du kör moped. Kör aldrig med alkohol i kroppen.
Trafiken i Grekland är inte att leka med. Bild från Aten.
VACCINATIONERDet behövs inga särskilda vaccinationer för att besöka Grekland. Däremot bör du se över ditt grundskydd och det oavsett om du ska till Grekland eller inte. Detta innebär att du ska ha fullgott skydd mot Difteri, Stelkramp och Polio. Det var tidigare vanligt att man vaccinerade sig mot Hepatit A (gulsot). Men idag är Hepatit A lika lätt/svårt att drabbas av hemma som i Grekland. VATTENKanske din farligaste fiende, inte själva vattnet, utan bristen på det. Man måste dricka mängder med vatten varje dag för att kompensera det som man svettar ut. Ta för vana att hela tiden ha en vattenflaska i närheten. Se den som en extra kompis. Du märker om du har druckit för lite, urinen blir mörkare, du blir trött, håglös och lätt irriterad. Kan man dricka kranvattnet i Grekland? »Vatten på flaska finns att köpa överallt och det är hyfsat billigt, en 1½ liters flaska kostar cirka 1-2 €. Köper du ett sexpack blir det mycket billigare. På många öar finns tappställen där öborna hämtar sitt drickvatten. Där kan även du fylla på din vattenflaska helt gratis.
Fler tips inför din resa till Grekland » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2025 Janne Eklund/Kalimera |