Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Grekland

Att båtluffa i Grekland, eller öluffa som de flesta säger, blir för varje år allt populärare. Det märks inte minst i vårt forum där det blir fler frågor om just öluffning. En annan fingervisning är att vår mest sålda E-guide är den som vi lite blygsamt kallar Kalimeras Öluffarskola. När du har läst den är det bara att boka resa och börja öluffa.

 

Kalimeras Öluffarskola finns att läsa här »

 

Blue Star Ferries. Tilos. Grekland.

Blue Star Ferries i LivadiaTilos.


Alla bebodda öar har någon form av båtförbindelse och det är otroligt smidigt att resa mellan öarna. Du kan välja mellan traditionella färjor, bärplansbåtar (Flying Dolphins), katamaraner eller lokala småbåtar. Åker du med katamaran eller bärplansbåt sitter du i regel inomhus, medan du på färjorna kan välja mellan att sitta inne eller ute.

Vissa är oroliga för att bli sjösjuka. Och har man anlag för åksjuka så finns det bot mot det. Läs mer om sjösjuka här. Generellt kan man säga att de stora färjorna gungar mindre än de små, och att katamaranerna är värst.

Jag har under alla år jag har öluffat i Grekland endast drabbats av sjösjuka ett fåtal gånger. Om en sådan resa kan du läsa om här.

 

Blue Star Naxos på Iraklia i Småkykladerna.

Att stå på däck när färjan lämnar hamn är ett stort nöje, som här på Iraklia.
Katamaraner går dubbelt så fort som vanliga färjor och kostar ungefär dubbelt så mycket. Antal platser på katamaraner och flygbåtar är begränsat så boka någon dag innan om du vill vara säker på att få plats, särskilt viktigt är det om du reser under högsäsong.

Standarden på färjorna är generellt sett bra, restaurangerna ombord har blivit mycket bättre på senare år, hastigheten har ökat många knop, AC blir allt vanligare och toaletterna städas flera gånger dagligen. Många av de nya färjorna håller hög klass, exempel på det är rederiet Blue Star Ferries som satsar på komfort och hastighet.

 

Express Skopelitis. Katapola. Aegiali. Amorgos.

Express Skopelitis på väg att lägga till i Egiali Amorgos.

 

Utöver de stora rederierna finns det många små rederier som kanske bara äger en enda liten båt, två exempel på detta är Express Skopelitis i Kykladerna och Nisos Kalymnos i Dodekaneserna. Ombord på alla båtar finns alltid någon form av servering oavsett om det är en stor eller en liten båt. På stora båtar finns riktiga restauranger och snabbmatställen som serverar hamburgare och pizza. Priserna är högre än i land så det är mer ekonomiskt att ta med sig mat och dryck själv.

 

Skopelitis till Koufonissi.

Ibland är det en ren njutning att öluffa. Mot Koufonissi.

 

Båtbiljetter köps i resebyråer i Grekland. Priserna bestäms centralt så du behöver inte gå runt och jämföra. Biljetter köper du lämpligast dagen innan du ska åka, eller samma dag, då vet resebyråpersonalen (nästan helt säkert) att båten verkligen går. Reser du under högsäsong bör du dock köpa biljett i god tid, det händer att biljetter till populära båtar (Blue Star Ferries och katamaraner) säljs slut.

Om du vill vara på den säkra sidan kan du boka båtbiljetter hemifrån, det är mycket smidigt.

Boka båtbiljett här »
Den bästa sajten för båttidtabeller är Greek Travel Pages (GTP) och OpenSeas Du kan även kolla tidtabellerna hos respektive rederi. Tidtabeller och rederier hittar du här.

När du är i Grekland hittar du tidtabeller utanför resebyråerna. För att vara på den säkra sidan är det bäst att fråga personalen om tiderna på tavlan stämmer.

Årets tidtabeller brukar vara klara i april eller maj. Det är med andra ord svårt att planera sin öluff redan i november.

 

Båttidtabeller. Grekland.

Katamaran i Naxos stad.

 

Var extra aktsam när det börjar bli dags att flyga hem, då bör du åka en eller ett par dagar tidigare till din "åka-hem-ö" för att vara säker på att komma med flyget hem. Två anledningar till att båtar ställs in är på grund av dåligt väder (kraftiga vindar) eller på grund av strejk (inte ovanligt i Grekland). Läs om båtstrejker i Grekland här »

KALIMERAS ÖLUFFARSKOLA

Vår öluffarskola riktar sig främst till dig som aldrig tidigare öluffat. E-guiden innehåller 23 A4-sidor med 77 bilder samt en enkel karta över Kykladerna. Min ambition är att övertyga dig som funderar på att öluffa, men som ännu inte vågat, att det varken är svårt eller jobbigt, det är bara roligt.

 

Beställ Öluffarskolan här »

 

Alla öar i Grekland »

 

Karta över grekiska övärlden »

 

Bilder på färjor i Grekland »

 

Båttidtabeller »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera