Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Coronaviruset i Grekland i mars 2020

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

 

Tisdagen den 31 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 82 nya fall och är nu uppe i 1 314 konstaterade coronasmittade.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 49.

3. Ikaria fick idag sitt första fall av Covid-19.

 

Måndagen den 30 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 43 nya fall och är nu uppe i 1 212 konstaterade coronasmittade.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 41.

3. Lesbos fick idag sitt första dödsfall av Covid-19. Det är en 76-årig kvinna från Kaloniområdet.

Söndagen den 29 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 95 nya fall och är nu uppe i 1 156 konstaterade coronasmittade.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 38.

3. Kefalonia fick idag sitt första fall av Covid-19.

 

Lördagen den 28 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 95 nya fall och är nu uppe i 1 061konstaterade coronasmittade.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 32.

 

Fredagen den 27 mars.

1. Kreta har fått sitt första dödsfall i covid-19. Det är en 42-årig tysk som enligt uppgift inte hade några underliggande sjukdomar. Mannen undervisade på universitetet i Heraklion.

2. Rhodos fick idag sitt första fall av Covid-19.

 

Torsdagen den 26 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 71 nya fall och är nu uppe i 982 konstaterade coronasmittade.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 26.

 

Onsdagen den 25 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 78 nya fall och är nu uppe i 821 konstaterade coronasmittade. 134 av dessa behandlas på sjukhus och 53 kräver intensivvård

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 22.

3. Idag ”firade” Grekland en av sina två nationaldagar. Idag är det självständighetsdagen, den 25 mars 1821 befriades Grekland från det Ottomanska styret.

 

Fira Nationaldagen i Grekland.

Grattis på Nationaldagen kära Grekland!

 

Tisdagen den 24 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 49 nya fall och är nu uppe i 743 konstaterade coronasmittade. 134 av dessa behandlas på sjukhus och 35 är i kritiskt skick.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 20.

 

Måndagen den 23 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 71 nya fall och är nu uppe i 695 konstaterade coronasmittade. De enda öarna som har rapporterat konstaterade fall (som jag känner till) är Karpathos, Evia, Kreta, Lesbos och Zakynthos.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 17. Greklands hälsominister Sotiris Tsiodras sa att, baserat på epidemiologiska data, myndigheterna uppskattar att mellan 8 000 till 10 000 människor kan ha smittats av coronaviruset i Grekland.

3. Cypern har beslutat att införa en total lockdown och begränsa medborgarnas rörelse för att hindra spridningen av coronavirus. Detta gäller till och med den 13 april.

 

 

Söndagen den 22 mars.

1. Grekland har beslutat att införa en total lockdown och begränsa medborgarnas rörelse för att hindra spridningen av coronavirus.

Det finns en del undantag, som att gå till jobbet, besöka läkare, handla mat och mediciner, att lämna hemmet för att hjälpa familjemedlemmar, särskilt äldre och barn och gå ut med hunden.

De som behöver gå ut måste fylla i ett formulär eller registrera sig online eller via sms. Om man går ut utan att ha en giltig anledning riskerar man böter på 150 €.

Mer detaljer kommer senare ikväll.

Detta träder i kraft från och med måndag 23 mars kl. 06.00.

2. Grekland har idag rapporterat 94 nya fall och är nu uppe i 624 konstaterade coronasmittade.

3. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 15.

 

Lördagen den 21 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 35 nya fall och är nu uppe i 530 konstaterade coronasmittade. (De flesta finns i Aten.) 100 av dessa behandlas på sjukhus och 18 är i kritiskt skick.

2. Antal dödsfall i Grekland är nu uppe i 13.

 

Fredagen den 20 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 31 nya fall och är nu uppe i 495 konstaterade coronasmittade. 90 av dessa behandlas på sjukhus och 20 är i kritiskt skick.

2. Sjöfartsminister Giannis Plakiotakis meddelade idag att endast fastboende ska få resa till öarna i Grekland, färjor som transporterar varor till öarna ska också tillåtas. Det är alltså endast tillåtet för de som bor på exempelvis Tilos att åka till Tilos. Förbudet träder i kraft från klockan 18.00 imorgon lördag (21 mars).

3. Grekland har idag rapporterat sitt åttonde dödsfall.

 

Torsdagen den 19 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 46 nya fall och är nu uppe i 464 konstaterade coronasmittade. 78 av dessa behandlas på sjukhus och 16 är i kritiskt skick. Sex personer har avlidigt. Ett fall har rapporterats från Karpathos, det gäller en sjuksköterska som arbetar på sjukhuset i Pigadia. Patienten har varit i karantän och återhämtat sig hemma sedan de första symtomen uppträde. Patienten har milda symtom. Enligt rapporter har sjuksköterskan inte rest utanför Karpathos nyligen.

2. Den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis sa i ett tal idag att de kommande veckorna kommer att vara kritiska för landet. Han sa också så här:

"I will say it again as simply as I can: the difficult part lies ahead of us," he said, warning that while Greece had been among the first EU states to apply draconian measures to curb the disease, the total impact of those steps remained unknown.

"We still don't know how effective [these measures] will be. The coming weeks will be decisive for our country … I ask you not, now, to demolish what we have built. In Italy they don't have coffins to bury their dead."

3. Den grekiska regeringen överväger att stoppa alla flyg till och från landet från och med söndagen den 22 mars. Förbudet kommer i så fall att införas på alla grekiska flygplatser.

4. Lokala myndigheter, särskilt på öarna och i regioner långt från större städer, uppmanar regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att förbjuda onödigt resande i landet för att stoppa spridningen av coronavirus. De vill att färjetrafiken ska reduceras och att endast tillåta färjor att transportera varor till öarna.

5. Den autonoma "munkrepubliken" Mount Athos meddelade idag att de stänger för besökare till och med den 30 mars.
Onsdagen den 18 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 31 nya fall och är nu uppe i 418 konstaterade coronasmittade. 79 av dessa behandlas på sjukhus och 13 är i kritiskt skick. Sex personer har avlidigt.

2. Den grekiska regeringen förbjuder alla sammankomster med fler än 10 personer. Om detta inte följs kan det bli böter på 1000 €.

3. Borgmästaren på Skiathos har skrivit till regeringen med en vädjan om att sätta hela ön i karantän för att förhindra smittan att komma dit. Han vill förbjuda alla resor till Skiathos med färja och med flyg.

4. Turkiet har stängt sin gräns mot Grekland.

 

Tisdagen den 17 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 19 nya fall och är nu uppe i 387 konstaterade coronasmittade.

2. Premiärminister Mitsotakis sa följande i ett tal till nationen idag "We are at war, stay safe, stay at home."

3. Tusentals Atenare har lämnat den grekiska huvudstaden för att åka till sina sommarstugor på landet och ute på öarna. Det väcker oro för att viruset ska överföras till områden som hittills inte har några kända fall av sjukdomen. Det gäller bland annat på Amorgos och Tinos.

4. Inga besökare kommer att tillåtas att besöka flyktingmottagningarna på Lesbos, Samos, Kos, Leros eller Chios de kommande två veckorna, för att förhindra ett coronavirusutbrott i någon av anläggningarna.

5. AEGEAN minskar sina avgångar drastisk när det gäller utrikestrafiken, och de kommer även successivt dra ner på inrikesflyget. Detta gäller från och med om några dagar och fram till slutet av april.

6. Den grekiska ortodoxa kyrkan i Grekland har beslutat att sluta med alla gudstjänster på vardagar, men söndagsgudstjänsterna kommer att fortsätta, men bara mellan 7 och 8 på morgonen. Dessutom kommer alla äktenskap och dop att skjutas upp under de kommande veckorna. Begravningar kommer att hållas endast i närvaro av den avlidnes familj.

Kyrkorna kommer att förbli öppna, men endast för individuell bön.

Dessa åtgärder gäller till och med den 11 april.

7. Regeringen talesman Stelios Patsas säger idag att man kommer göra vad som krävs för att förhindra spridningen av coronaviruset i Grekland. Det är till exempel möjligt att vi kanske måste hålla oss borta från kyrkor i påsk, säger han till tevekanalen SKAI. Här kan ni se när påsken infaller i Grekland 2020.

 

Måndagen den 16 mars.

1. Grekland har idag rapporterat 21 nya fall och är nu uppe i 352 konstaterade coronasmittade. 4 320 tester har gjorts.

2. Alla personer som anländer till Grekland från utlandet ska hålla sig isolerade i 14 dagar. Karantänen gäller alla som kommer in i landet, oavsett nationalitet.

3. Butiker stängs från och med onsdag med undantag för bland annat minimarkets, kiosker (periptera) bagerier, banker, supermarkets, apotek, slaktare, djuraffärer, optiker, mobiltelefonsaffärer och bensinstationer.

4. Byarna Damaskinia and Dragassia i regionen Kastoria i norra Grekland är satta i karantän. Endast sjukvårdspersonal och livsmedelstransporter tillåts. Kastoriaregionen har 14 fall av Covid-19 varav tre har avlidigt.

5. Atenbörsen föll med 12,24 % idag.

 

En kort summering om vad som har hänt tidigare.

Grekland fick sitt första fall den 26 februari. I skrivande stund (15 mars) har Grekland rapporterat 331 fall. När det gäller öarna så finns det konstaterade fall på Evia, Kreta, Lesbos och Zakynthos.

Grekland har stängt alla restauranger, barer och kaféer.

Grekland har stängt alla museum och arkeologiska platser.

Grekland stänger alla hotell och pensionat till och med den 30 april.

Grekland har stängt gränsen till Albanien och Nordmakedonien.

Grekland har stängt alla skolor, universitet och förskolor.

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

Följ utvecklingen om coronaviruset i vårt forum »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera