Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hyra bil, fyrhjuling, moped och cykel i Grekland

Det trevligaste sättet att upptäcka en grekisk ö är att resa runt på egen hand med bil, moped eller cykel. Det är en härlig frihetskänsla att själv bestämma vad man ska se och var man ska stanna. Man stiger upp tidigt på morgonen, packar ryggsäcken, köper en karta, hyr ett fordon och ger sig iväg. Dagen är din, bara din. Mina favoritöar när det gäller att köra runt på egen hand är Amorgos, Karpathos, Kreta, Sifnos och Skopelos.

 

Hyra och köra moped på Amorgos i Grekland.

Jag älskar att upptäcka öarna med en moped. Bilden är från Amorgos.

 

HYRA BIL

Att hyra bil är precis lika enkelt som hemma. Biluthyrare finns på nästan alla grekiska öar, och självklart även på grekiska fastlandet. Det är bara de absolut minsta öarna som saknar biluthyrning. Priserna skiljer sig beroende på vilken ö du är, vilken månad det är och vilken typ av bil du vill ha. På vissa öar är konkurrensen stenhård så det kan löna sig att gå runt och jämföra.

Det kan vara bekvämt att boka hyrbil hemifrån, då slipper du lägga tid att leta på plats. Ofta kan man välja var man vill hämta och lämna bilen. Reser man till en ö med flygplats kan man hämta bilen direkt efter landning, och lämna bilen på flygplatsen när det är dags att åka hem.

 

Boka hyrbil online här »

 

Hyra och köra bil på Kreta i Grekland.

En del vägar är i dåligt skick, som denna "väg" nära LoutroKreta.

 

HYRA MOPED OCH FYRHJULING

Att hyra moped var för inte så många år sedan en enkel match. Det var bara att knalla in till en uthyrare och peka på den moped man ville hyra. Då räckte det med att man hade körkort för bil, men sedan 2006 säger lagen att man måste ha körkort för motorcykel för att hyra moped och motorcykel.

Nu är det inte alla som bryr sig om den nya lagen och hyr ut ändå. Var ansvaret ligger vid en eventuell olycka vet jag inte. Om uthyraren inte informerar att det krävs körkort för motorcykel för att hyra moped tycker man att ansvaret borde ligga hos uthyraren. Men frågan är om försäkringsbolaget håller med om det.
Hyra och köra fyrhjuling i Grekland.

Jag har hyrt fyrhjuling en gång, och det gör jag inte om. Bilden är från Pylos på Peloponnesos.

 

Om du har ett körkort där det finns en ruta där det står AM kan du hyra moped i Grekland. (Fyrhjulingar går att hyra med vanligt bilkörkort.) Enligt lag ska du ha hjälm på dig när du kör moped, det gäller även den som sitter bak. Hjälmlagen var det tidigare ingen som brydde sig om: varken greker, turister, eller poliser. Idag är attityden en annan och det blir allt vanligare att polisen gör razzior. Böterna är höga, uppemot 1000 kr.

 

Hyra och köra  moped på Santorini.

Markos - seriös moped och cykeluthyrare i PerissaSantorini.

 

HYRA CYKEL

På alltfler öar finns det möjlighet att hyra vanlig cykel, elcykel och mountainbike. Tidigare var det nästan omöjligt att hyra cykel, men eftersom allt fler efterfrågar det finns det nästan överallt. Priserna är låga i jämförelse med moped och bil. En del öar är som gjorda för att cykla på även för en som inte cyklar hemma. Exempel på det är Kos, Naxos och Koufonissi.

 

Hyra cykel och cykla på Kos i Grekland.

Kos finns till och med cykelbanor. Bilden är från Kos stad.

 

KONTRAKT

När man hyr ett fordon skriver man på ett kontrakt. Det ska man visa upp om man blir stoppad av polisen. På kontraktet står telefonnummer till uthyraren, bra om det skulle hända något. Man betalar antingen i förskott eller i efterskott, det varierar mellan uthyrarna. Ibland måste man lämna en deposition eller en pant. Panten kan vara kreditkort, ID-kort, körkort eller pass.

Gå igenom ditt hyrfordon tillsammans med uthyraren innan du ger dig av. Ser du några skavanker så meddela det på en gång. Annars finns det risk att du får betala för skador som någon annan gjort. Vi brukar alltid fotografera eventuella skador innan vi ger oss av, då har man bevis på att skadan fanns tidigare.


FÖRSÄKRINGAR

Vissa uthyrare skyltar med att helförsäkring ingår in priset, men om man läser det finstilta i kontraktet så stämmer det inte alltid. Kolla alltid vilken typ av försäkring som ingår i priset, ingår bara trafikförsäkring kan det vara smart att köpa till en extra försäkring. Självklart måste du även kolla att du har reseförsäkring, och att den är betald.

BENSIN

Bensintanken är i regel tom när du hyr moped eller bil. Så det första du måste göra är att köra till en bensinmack och tanka. Fråga uthyraren var närmaste mack ligger. Priset på bensin är högre än i Sverige. Du tankar inte själv, det gör personalen åt dig, precis som det var här hemma förr i tiden.

 

Den enda bensinstationen på Tilos i Grekland.

Den enda bensinstationen på Tilos är som ett litet vardagsrum.

 

TRAFIKEN

Det finns en del saker man bör tänka på för det är inte helt ofarligt att ge sig ut på de grekiska vägarna. Kvalitén på vägarna är inte alltid vad vi är vana vid. Vad värre är; greker kör INTE som vi är vana vi hemifrån. Det finns samma trafikregler där som här, men det finns tyvärr inte samma vilja att följa dem.

Läs mer om trafiken i Grekland här »

 

Boka hyrbil online av Rentalcars »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera