Kalimera Grekland Chalki.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chalki i Grekland

Chalki in English. Chalki suomeksi.

Chalki, strax väster om Rhodos, tillhör den Dodekanska ögruppen. Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor cirka 480 personer, ytan är 28 km2 och högsta berget - Maistro - mäter 518 meter över havet.

 

Chalki (stavas även Halki) är en karg liten ö som ligger mellan Rhodos och Tilos.

Vackra Emborio på Chalki.

 

Chalki (stavas även Halki) är en karg liten ö som ligger mellan Rhodos och Tilos. Att jag börjar med att skriva karg beror på att jag aldrig har varit på kargare ö än Chalki. Till och med Kalymnos ligger i lä. Det saknas inte bara grönska, vatten råder det också brist på. Färskvatten kommer med båt en gång i veckan från Rhodos. Under högsäsong är det inte ovanligt att vattnet tar slut.

 

Chalki är en av de kargaste öarna jag har varit på i Grekland.

Chalki är en av de kargaste öarna jag har varit på i Grekland.

 

Vattnet som omger Chalki tar som väl är aldrig slut. Det har däremot tvättsvampen gjort. Chalki var en gång i tiden en av Greklands fem viktigaste tvättsvampsöar, de andra öarna var Kalymnos, Lipsi, Symi och Hydra.

När tvättsvampsfisket upphörde (på grund av utfiskning) flyttade en stor del av öns befolkning till Florida. Som mest bodde det cirka 3 000 personer på Chalki, idag bor här knappt 500.

 

Emborio på Chalki är en mycket vacker och mysig by.

Emborio är en mycket vacker och mysig by.

 

Jag tycker om Chalki för lugnet, för den fina byn Emborio och för det kristallklara turkosa vattnet. Kvällarna gillar jag också jättemycket. Det finns många bra restauranger att välja på, och maten är generellt väldigt god. Det enda negativa med Chalki är naturen, för den är allt annat än vacker.
RESA TILL CHALKI

Snabbaste sätter att resa till Chalki är att flyga till Rhodos. Från Rhodos går det båt till Chalki från Rhodos stad, och från den lilla hamnen Kamiros Skala, som ligger cirka 50 kilometer söder om Rhodos stad. Till Kamiros Skala går det buss från Mandrakihamnen i Rhodos stad. Chalki har även båtförbindelse med bland annat Karpathos, Kreta och Atens hamnstad Pireus.

 

Hamnen i Emborio på Chalki i Dodekaneserna.

Hamnen i Emborio.

 

Båttidtabell för Chalki »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT PÅ CHALKI

Det finns varken bil, cykel eller moped att hyra. De flesta tar sig fram till fots eftersom avstånden är så korta. En minibuss trafikerar stränderna Pondamos, Kania och Ftenagia, den obebodda byn Chorio, samt klostret Agios Ioannis Prodromos. Bussen utgår från hamnen.

 

På Chalki kan man inte hyra bil eller moped, men det finns buss.

De flesta tar sig fram till fots eftersom avstånden är så korta.

 

BYAR PÅ CHALKI

Det finns bara en by på Chalki, och det är Emborio , som ibland stavas Emporio eller Nimporio eller Nimborio. Kärt barn har många namn. Emborio är faktiskt en av de färggladaste byarna jag har sett i Grekland, tillsammans med Gialos på Symi och Megisti på Kastellorizo. Det är lite konstigt att just de här tre öarna har begåvats med så fina och mångfärgade byar. Kanske är det samma arkitekt som ligger bakom? Har du varit i GialosSymi kommer du att le igenkännande när du ser denna charmerande by. Precis som Gialos ligger Emborio i en hästskoliknande bukt omgiven av vackra pastellfärgade neoklassiska hus, en del är renoverade, andra är i stort behov av renovering.

 

De pastellfärgade neoklassiska husen i Emborio är lika vackra som husen på Symi och Kastellorizo.

De pastellfärgade neoklassiska husen i Emborio. Jämför gärna med husen på Symi.

 

Hamnpromenaden (stängd för biltrafik utom när färjorna anländer) är byns hjärta. Här ligger de flesta av Emborios tavernor, kaféer och affärer. Kvällarna är magiska, de vackra husen speglar sig i vattnet och de många mysiga tavernorna är minst sagt inbjudande.


Klocktornet i Emborio på ön Chalki Grekland.

Klocktornet i Emborio.

 

I bortre delen av hamnpromenaden finns ett klocktorn som skänkts av bybor som har emigrerat till Tarpon Springs i Florida. Vägen som går från Emborio till den obebodda byn Chorio heter för övrigt Tarpon Springs Boulevard.

 

Byn Emborio på Chalki är en av Tolvöarnas finaste byar.

Emborio sett från andra hållet.

 

Bra restauranger och tavernor på Chalki i Dodekaneserna.

Kvällarna på tavernorna längs hamnpromenaden är magiska.


STRÄNDER PÅ CHALKI

Det är inte milslånga sandstränder med gyllengul sand som lockar turister till Chalki. Om det är sådant du letar efter får du åka till någon annan ö. Men vattnet är alldeles underbart, och de få stränder som finns räcker gott och väl för de flesta. De populäraste stränderna är Pondamos och Ftenagia. Båda ligger inom promenadavstånd från Emborio.

 

Pondamos beach är den bästa stranden på Chalki i Grekland.

Pondamos beach.

 

Pondamos ligger cirka 10 minuters promenad från Emborio. Pondamos - som är öns enda sandstrand - är långgrund och barnvänlig. Det sägs att sanden försvinner ut i havet vissa vintrar, men då hämtas ny sand från Rhodos inför nästa säsong. Här finns en taverna och solstolar och parasoll att hyra.

 

Sandstranden Pondamos ligger cirka 10 minuters promenad från byn Emborio på Chalki.

Pondamos ligger cirka 10 minuters promenad från Emborio.

 

Tavernan vid Pondamos beach.

Tavernan vid Pondamos beach.


Ftenagia beach är en pytteliten strand strax söder om Emborio. Stranden består av småsten uppblandat med lite sand. Som strand är Ftenagia inte mycket att skriva hem om, men det kristallklara turkosa vattnet är kolossalt inbjudande, inte minst om man gillar att snorkla. Även här finns en taverna.

 

Ftenagia beach på Chalki är öns mysigaste strand.

Ftenagia beach.

 

Vid Ftenagia beach på Chalki ligger en fantastisk taverna med mycket god grekisk mat.

Ftenagia beach. Den mysiga tavernan till höger.

 

Kania beach norr om Emborio är liten men naggande god. Andra stränder är Yiali, Duo Yiali och Areta. De tre sistnämna stränderna saknar faciliteter och är svårtillgängliga.

 

Stränderna Kania, Yiali, Duo Yiali och Areta på ön Chalki nära Rhodos.

Lilla Kania beach norr om Emborio


SEVÄRDHETER PÅ CHALKI

Det finns inte speciellt mycket att se utanför Emborio. Gillar du obebodda byar och gamla fästningar så kan du ta en titt på Chalkis gamla huvudstad Chorio. Det tar cirka 40 minuter att gå dit. Chorio övergavs under 1800-talet då byborna flyttade till Emborio. De flesta hus är i ruiner, endast ett fåtal är renoverade. Chorio är för övrigt ganska lik den obebodda byn Mikro ChorioTilos.

 

Den obebodda byn Chorio och Kastro på Chalki.

Den obebodda byn Chorio och Kastro längst upp.

 

Ovanför Chorio finns rester av en imponerande medeltida fästning (Kastro) som byggdes av Johanniterriddarna redan på 1400-talet. Från kastrot har man en bedårande utsikt över havet. Det tar 10-15 minuter att gå upp till fästningen.

 

Läs mer om Chorio och Kastro på Chalki här »

 

Soluppgången är magiskt vacker i Emborio på Chalki.

Soluppgången är magiskt vacker i Emborio.

 

En annan sevärdhet är klostret Agios Ioannis Prodromos som ligger på en platå på västra Chalki. Du tar dig dit med buss eller till fots, vandringen tar drygt 2 timmar.

HOTELL PÅ CHALKI

Det finns en handfull hotell, och ett flertal pensionat, eller villor som de kallas för på Chalki. Mycket är uppbokat av brittiska charterarrangörer, därför kan det vara svårt att hitta rum på egen hand. På vissa öar möts man av rumsuthyrare i hamnen när båtarna lägger till, men så är det inte på Chalki. När vi var på Chalki första gången tog det en evighet att hitta rum.

 

Läs mer om vårt försök att hitta rum på Chalki här »

 

Villa Amalia är ett av de bästa hotellen på Chalki.

Så här fantastiskt kan man bo på Chalki. Villa Amalia heter stället.

 

Att gå runt och leta själv är inte heller så enkelt, jo att leta är lätt, men att hitta någon att fråga är svårt. Jag rekommenderar alla som reser till Chalki att boka rum förväg. Om du kommer obokad kan du höra dig för på någon av resebyråerna. Mitt råd är att boka boende innan du reser till Chalki. Nedan finns tips på bra boende.

Boka Villa Amalia här »

Boka Aretanassa Hotel här »

Boka Marina Castellana Studios här »

Boka Villa Klytia här »

Boka Rosalia Apartments här »

 

Boka andra hotell på Chalki här »


LÄS MER OM CHALKI

Om Chalki Stränder Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera